ChatGPT er en avansert språkmodell utviklet av OpenAI, basert på GPT-4-arkitekturen. Denne modellen bruker kunstig intelligens (AI) til å generere menneskelignende tekst basert på input fra brukeren. Den kan brukes til en rekke formål, inkludert kundeservice, innholdsskaping, utdanning og underholdning.
Bruksområder for ChatGPT
Kundeservice: ChatGPT kan håndtere kundespørsmål og tilby support i sanntid, noe som forbedrer kundeopplevelsen og reduserer belastningen på supportteamet.
Innholdsskaping: Den kan generere artikler, blogginnlegg, produktbeskrivelser og mye mer, noe som hjelper bedrifter med å holde sine nettsider oppdatert med relevant innhold.
Utdanning: Studenter og lærere kan bruke ChatGPT for å få hjelp med oppgaver, lære nye konsepter og få forklaringer på komplekse emner.
Underholdning: ChatGPT kan brukes til å lage interaktive historier, spill og andre underholdende applikasjoner.
Hvordan bruker du ChatGPT?
Definer formålet: Bestem hva du ønsker å oppnå med ChatGPT, enten det er å generere tekst, besvare spørsmål, eller hjelpe med kreativ skriving.
Input fra brukeren: Gi klare og konsise instruksjoner til ChatGPT for å få de beste resultatene. Jo mer spesifikk du er, desto mer nøyaktig vil responsen være.
Integrering: ChatGPT kan integreres i ulike plattformer som nettsider, apper og sosiale medier for å tilby en sømløs opplevelse for brukerne.
For eksempel, for en mer effektiv digital markedsføringsstrategi, kan du lese vår artikkel om effektive markedsføringsstrategier som gir innsikt i hvordan du kan bruke verktøy som ChatGPT for å forbedre din online tilstedeværelse.
Case Studies
Selexis: Ved å fornye sin visuelle identitet med CGI-grafikk, oppnådde Selexis en betydelig økning i merkeengasjement og kundehenvendelser. Les mer om deres suksess her.
Piatkowo Na Nowo: En 3D-animasjon for et fremtidsrettet boligutviklingsprosjekt som vil forme fremtiden til innbyggerne i Piątkowo, Poznań. Utforsk detaljene her.
Ved å forstå og bruke ChatGPT effektivt, kan bedrifter som Adcomer utnytte AI til å forbedre kommunikasjonen, øke effektiviteten og levere enestående kundeopplevelser.
Fordeler med å bruke ChatGPT
Automatisering: Ved å bruke ChatGPT kan bedrifter automatisere repetitivt arbeid som å svare på ofte stilte spørsmål. Dette frigjør tid for ansatte til å fokusere på mer komplekse oppgaver.
Skalerbarhet: AI kan enkelt skaleres for å håndtere store mengder forespørsler samtidig, noe som er spesielt nyttig under perioder med høy trafikk.
Konsistent kvalitet: ChatGPT kan gi konsistente svar uten å bli påvirket av menneskelige faktorer som tretthet eller humør.
Tilpasning: Modellen kan trenes og justeres for å passe spesifikke behov og bransjer, noe som gir mer relevante og nøyaktige svar.
Slik implementerer du ChatGPT i din bedrift
Analyse av behov: Start med å identifisere hvilke områder i din bedrift som vil ha mest nytte av AI-assistanse. Dette kan være kundeservice, innholdsskaping, eller intern støtte.
Integrasjon: Bruk APIer for å integrere ChatGPT med eksisterende systemer og plattformer. Dette gjør det mulig å utnytte AI på tvers av ulike kanaler.
Trening og justering: Tren modellen ved hjelp av data som er spesifikk for din bedrift. Juster parametere og tilbakemeldinger for å finjustere ytelsen.
Overvåking og evaluering: Implementer kontinuerlig overvåking for å sikre at ChatGPT leverer ønskede resultater. Bruk feedback fra brukere for å forbedre modellens svar.
For mer detaljert veiledning om hvordan du kan integrere AI i din markedsføringsstrategi, les vår artikkel om digital annonsering.
Eksempler på vellykket bruk av ChatGPT
Suntago: Samarbeidet med Suntago om å skape deres første reklamemateriell resulterte i en Key Visual som effektivt viser den tropiske øya Suntago. Les mer her.
Varso Place: Ved å skape visualiseringer og animasjoner for EUs største skyskraper i Warszawa, bidro vi til å markedsføre Varso Place. Les om prosjektet her.
Anbefalinger for beste praksis
Klare retningslinjer: Definer klare retningslinjer for hvordan ChatGPT skal brukes for å sikre konsistens og relevans i svarene.
Regelmessig oppdatering: Oppdater modellens treningsdata regelmessig for å sikre at den forblir relevant og nyttig.
Brukertilbakemelding: Implementer mekanismer for å samle inn tilbakemeldinger fra brukere og bruk dette til å forbedre AIens ytelse.
Ved å følge disse anbefalingene kan din bedrift utnytte fordelene med AI for å forbedre effektiviteten, kundetilfredsheten og den generelle forretningsytelsen. For ytterligere innsikt i hvordan digital markedsføring kan hjelpe din bedrift, besøk vår side om søkemotoroptimalisering.
Avslutning
ChatGPT representerer en kraftig teknologi som kan transformere måten bedrifter kommuniserer og opererer på. Ved å forstå hvordan denne AI-teknologien fungerer og hvordan den kan implementeres, kan bedrifter som Adcomer fortsette å ligge i forkant av digital markedsføring. Les vår blogg for flere ressurser og case-studier om vellykket bruk av digitale teknologier (Adcomer – B2B og B2C Digitalbyrå i Oslo)
Nåtidens digitale plattformer er i konstant forandring, og teknikker for optimalisering endres derfor konstant. I denne artikkelen vil du kunne få innsikt i hvordan eksperter innen digital markedsføring opererer fra dag til dag, og ikke minst hvordan de optimaliserer sine/kunder kampanjer på Facebook!
1. Øk budsjettet
En av de enkleste måtene å skalere kampanjen på er å øke det daglige budsjettet for annonse-settene dine. Hvis du har sett positive resultater med gjeldende budsjett, øker du gradvis budsjettet for hvert annonsesett mens du overvåker ytelsen nøye. Ved å øke budsjettet kan Facebook vise annonsene dine til et større publikum, og potensielt generere flere potensielle kunder.
2. Utvid målgruppen
Utvid målgruppen din for å nå flere potensielle kunder. Du kan oppnå dette ved enten å utvide din demografiske målretting eller ved å inkludere flere interesser knyttet til målgruppen for produktet/tjenesten som du annonserer for. Vær imidlertid forsiktig med å gjøre målrettingen for bred, da det kan føre til mindre relevante potensielle kunder.
3. Opprett nye annonsesett
Dupliser dine eksisterende annonsesett og lag nye med lignende målretting, men med litt forskjellige ad creatives, bilder eller overskrifter. Dette hjelper deg med å teste ulike tilnærminger og meldinger for å se hvilke som resonerer best med publikummet ditt. Ved å teste flere varianter kan du identifisere de annonsene som gir best resultater og allokere mer budsjett til disse settene.
4. Bruk lookalike-målgrupper
Hvis du har en liste over eksisterende potensielle kunder, kan du opprette lookalike-målgrupper basert på disse dataene. Facebook vil finne folk som ligner på dine eksisterende kunder og som er mer sannsynlig å være interessert i tjenestene dine. Ved å målrette mot disse lookalike-målgruppene kan du nå ut til et større utvalg potensielle kunder for din virksomhet.
5. Optimaliser dine ad creatives
Test og optimaliser annonsene dine kontinuerlig for å forbedre ytelsen. Eksperimenter med forskjellige annonseformater, bilder, overskrifter og CTA-knapper for å finne kombinasjonene som genererer flest engasjement og konverteringer. Facebook’s funksjoner for testing av annonser kan hjelpe deg med å sammenligne ulike annonse-varianter og ta datadrevne beslutninger.
6. Implementer retargeting
Sett opp retargeting-kampanjer for å nå folk som allerede har vist interesse for virksomheten din, men som ikke har konvertert til potensielle kunder ennå. Bruk tilpassede målgrupper for å målrette mot personer som har besøkt nettstedet ditt eller engasjert seg i tidligere annonser. Skreddersy retargeting-annonsene dine for å gi ekstra verdi, insentiver eller påminnelser for å oppmuntre dem til å handle.
7. Test ulike annonseplasseringer
Eksperimenter med ulike plasseringer for annonsene dine. For eksempel Facebook-nyhetsfeed, Instagram, Audience Network eller Messenger. Ulike plasseringer kan gi forskjellig ytelse avhengig av målgruppen og kampanjemålene dine. Ved å diversifisere plasseringene dine kan du utvide rekkevidden og potensielt generere flere potensielle kunder.
Fordeler med effektiv markedsføring av tannklinikker på nettet
Effektiv markedsføring på nettet er avgjørende for suksessen til enhver tannklinikk. Fordelene med å bruke digitale kanaler er mange, og kan hjelpe klinikker med å øke synligheten og tiltrekke seg flere pasienter. Noen av de viktigste fordelene inkluderer:
Økt synlighet og nye pasienter: Gjennom SEO-strategier, aktiv tilstedeværelse på sosiale medier, og verdifullt innhold kan tannklinikker oppnå betydelig synlighet på nettet. Dette fører til at flere mennesker i området blir oppmerksomme på klinikken og dens tjenester.
Økt engasjement: Tannklinikker kan bygge et engasjert fellesskap gjennom sosiale medier, ved å dele innhold om tannhelse, hygiene, og andre relevante temaer. Dette kan inkludere råd, artikler, og svar på vanlige spørsmål.
Enklere timebestilling: Moderne verktøy som online kalendere og kontaktformularer gjør det enklere for pasienter å bestille timer, noe som forbedrer brukeropplevelsen og kan øke antallet bestillinger.
Pasientutdanning: Gjennom regelmessig publisering av kvalitetsinnhold om tannhelse kan tannklinikker bli en pålitelig kilde til informasjon, noe som kan øke pasientenes tillit og lojalitet.
Begrensninger i markedsføring av medisinske tjenester
Markedsføring av medisinske tjenester, inkludert tannklinikker, er underlagt strenge regler. Ifølge loven kan informasjon om tjenester offentliggjøres, men må ikke ha karakter av reklame. Dette innebærer:
Ingen oppfordringer: Informasjon må ikke oppfordre til bruk av tjenestene.
Ingen priser eller betalingsmetoder: Informasjon om pris og betaling må ikke være inkludert i annonseringen.
Ingen kvalitetsbeskrivelser av utstyr: Informasjon om medisinsk utstyr må unngås.
Det er viktig å kjenne til disse reglene og sørge for at markedsføringen er i samsvar med dem. Mer informasjon om reguleringer finner du her.
Effektiv bruk av SEO for tannklinikker
SEO (søkemotoroptimalisering) er en kraftig strategi for å øke synligheten til en tannklinikk på nettet. Her er noen nøkkeltrinn for effektiv SEO:
SEO-audit og konkurranseanalyse: Utfør en grundig analyse av nettstedet og konkurransen for å identifisere styrker og svakheter.
Nøkkelordforskning: Bruk verktøy som Google Keyword Planner for å finne relevante nøkkelord med lav til middels konkurranse.
Innholdsstrategi: Skap verdifullt og informativt innhold som svarer på vanlige spørsmål og behov hos potensielle pasienter.
Lokal SEO: Optimaliser nettstedet for lokale søk ved å inkludere relevante lokasjonsbaserte nøkkelord og opprette en Google My Business-profil.
Bruk av Google Ads for tannklinikker
Google Ads kan være et effektivt verktøy for tannklinikker, men det krever forsiktighet og overholdelse av reglene. Annonser kan for eksempel fokusere på å gi informasjon om klinikkens beliggenhet og åpningstider, uten å fremheve kvalitets- eller effektgarantier.
SXO-tjenester for tannklinikker
SXO (Search Experience Optimization) kombinerer SEO med optimalisering av brukeropplevelsen. Dette inkluderer:
Hastighetsoptimalisering: Sikre rask lastetid på nettsiden.
Mobiloptimalisering: Gjøre nettsiden brukervennlig på mobile enheter.
Brukervennlighet: Implementere enkle navigasjonsstrukturer og kontaktmuligheter.
Markedsføring på sosiale medier
Sosiale medier gir tannklinikker en plattform for å nå ut til et bredere publikum og bygge relasjoner med potensielle pasienter. Her er noen tips:
Del informativt innhold: Fokus på utdannende innlegg om tannhelse.
Bruk visuelle elementer: Bilder og videoer som viser klinikken, teamet, og pasienthistorier.
Engasjer med følgere: Svar på spørsmål og delta i samtaler for å bygge tillit.
Lokal SEO er avgjørende for tannklinikker som ønsker å tiltrekke seg pasienter fra nærområdet. Effektiv lokal SEO kan hjelpe klinikken å rangere høyere i lokale søk, som “tannlege i Oslo” eller “tannklinikk nær meg”. Her er noen strategier for å forbedre lokal SEO:
Google My Business: Opprett og optimaliser din Google My Business-profil. Sørg for at all informasjon er oppdatert, inkludert klinikkens navn, adresse, telefonnummer, åpningstider og tjenester.
Lokale anmeldelser: Oppmuntre pasienter til å legge igjen anmeldelser på Google. Positive anmeldelser forbedrer synligheten i lokale søk og bygger tillit hos potensielle pasienter.
Lokale nøkkelord: Integrer lokasjonsbaserte nøkkelord på nettstedet ditt, for eksempel “tannklinikk i [by]” i titler, beskrivelser og innhold.
Lokal lenkebygging: Samarbeid med lokale virksomheter og organisasjoner for å skaffe kvalitetslenker til nettstedet ditt. Dette kan inkludere sponsing av lokale arrangementer eller deltakelse i samfunnsaktiviteter.
For mer informasjon om lokal SEO-tjenester, besøk vår lokale SEO-side.
Innholdsmarkedsføring for tannklinikker
Innholdsmarkedsføring er en kraftig metode for å engasjere og informere potensielle pasienter. Ved å tilby verdifullt innhold kan tannklinikker etablere seg som eksperter innen tannhelse og bygge tillit hos publikum. Her er noen innholdsideer:
Blogginnlegg: Skriv innlegg om vanlige tannhelseproblemer, behandlinger og tips for god munnhygiene. Dette kan inkludere artikler som “Hvordan forebygge tannkjøttsykdommer” eller “Fordelene med tannregulering”.
Videoer: Lag instruksjonsvideoer om tannpleie, pasienthistorier eller presentasjoner av tannklinikkens tjenester. Videoer er engasjerende og kan deles på sosiale medier.
Infografikk: Design visuelt tiltalende infografikker som forklarer komplekse tannhelsetemaer på en enkel måte. Disse kan deles på nettsiden og i sosiale medier.
Teknisk SEO handler om å optimalisere de tekniske aspektene av nettstedet for å forbedre søkemotorrangeringer og brukeropplevelse. Her er noen viktige elementer:
Nettstedshastighet: Sikre at nettstedet laster raskt, da dette påvirker både brukeropplevelse og rangering i søkemotorer.
Mobilvennlighet: Optimaliser nettstedet for mobilbrukere, slik at det fungerer godt på alle enheter.
Sikkerhet: Implementer SSL-sertifikat for å sikre nettstedet, noe som også kan forbedre SEO-rangeringer.
Strukturert data: Bruk strukturert data for å hjelpe søkemotorer med å forstå innholdet på nettstedet ditt bedre. Dette kan inkludere schema markup for å vise informasjon som åpningstider, adresser og kontaktinformasjon.
Sosiale medier er en effektiv plattform for å markedsføre tannklinikker, engasjere med pasienter og bygge en sterk online tilstedeværelse. Her er noen tips for bruk av sosiale medier:
Del relevant innhold: Publiser innlegg om tannhelse, tips for god munnhygiene, og oppdateringer om klinikken. Dette kan inkludere både informativt innhold og underholdende elementer.
Vis pasienthistorier: Del suksesshistorier og anmeldelser fra pasienter (med deres tillatelse). Dette bygger tillit og viser klinikkens positive innflytelse.
Kjør annonser: Bruk Facebook Ads og Instagram Ads for å nå ut til et bredere publikum. Fokuser på målrettede kampanjer som retter seg mot spesifikke demografiske grupper.
Effektiv markedsføring av en tannklinikk på nettet krever en kombinasjon av strategier som SEO, innholdsmarkedsføring, teknisk optimalisering og sosiale medier. Ved å implementere disse teknikkene kan tannklinikker øke sin synlighet, tiltrekke seg nye pasienter, og bygge en lojal kundebase.
Ta gjerne kontakt med oss på Adcomer for å få hjelp med å utvikle og implementere en skreddersydd markedsføringsstrategi for din tannklinikk.
En effektiv hjemmeside er avgjørende for små bedrifter som ønsker å øke sin tilstedeværelse på nett og tiltrekke seg flere kunder. I denne artikkelen vil vi utforske de viktigste elementene som trengs for å lage en vellykket hjemmeside for små bedrifter, samt gi nyttige tips og strategier for å optimalisere nettstedet ditt.
Lær hvordan små bedrifter kan lage effektive hjemmesider
Planlegging og Design
Før du begynner å bygge en hjemmeside, er det viktig å ha en klar plan og design i tankene. Tenk på hvem målgruppen din er og hva du ønsker å oppnå med nettstedet. Et godt utformet nettsted bør være brukervennlig, attraktivt og funksjonelt.
Definere mål og målgruppe: Hva ønsker du å oppnå med nettstedet ditt? Hvem er dine primære brukere? Dette vil hjelpe deg å ta informerte beslutninger om design og innhold.
Velge riktig plattform: For små bedrifter kan plattformer som WordPress eller Wix være gode alternativer. Disse plattformene tilbyr brukervennlige løsninger som kan tilpasses etter behov.
Innholdsstrategi
Innholdet på nettstedet ditt er en av de viktigste faktorene for å tiltrekke og engasjere besøkende. God innholdsstrategi innebærer å lage relevant, nyttig og engasjerende innhold som resonnerer med målgruppen din.
Skape verdifullt innhold: Artikler, blogginnlegg, og kundecaser som Tea Fusion kan gi potensielle kunder innsikt i hvordan virksomheten din kan løse deres problemer.
Bruk av bilder og videoer: Visuelle elementer kan forbedre brukeropplevelsen. Inkluder bilder av høy kvalitet og videoer som forklarer produkter eller tjenester.
Søkemotoroptimalisering (SEO)
For å sikre at nettstedet ditt vises høyt i søkeresultatene, er det viktig å implementere effektive SEO-strategier. Dette inkluderer både teknisk SEO og innholdsbasert SEO.
Teknisk SEO: Sørg for at nettstedet ditt har en rask lastetid, mobilvennlig design, og bruk HTTPS for sikkerhet.
Innholdsbasert SEO: Bruk relevante nøkkelord, som for eksempel “hjemmesider for små bedrifter”, i titler, meta-beskrivelser og gjennomgående i innholdet ditt. Se hvordan SEO konsulent tjenester kan hjelpe deg med dette.
Brukeropplevelse (UX) og Brukergrensesnitt (UI)
En god brukeropplevelse er avgjørende for å holde besøkende på nettstedet ditt. Dette inkluderer navigasjon, layout og interaktivitet.
Responsivt design: Nettstedet ditt bør se bra ut og fungere godt på alle enheter, inkludert mobiler og nettbrett.
Call-to-Action (CTA)
For å konvertere besøkende til kunder, må du ha tydelige og effektive call-to-action knapper og lenker.
Plassering og utforming: Plasser CTA-knapper på strategiske steder, som på slutten av blogginnlegg eller på forsiden. De bør være lett synlige og oppfordre til handling.
Tekst: Bruk handlingsorientert språk som “Kontakt oss”, “Bestill nå”, eller “Lær mer”. Dette kan øke konverteringsraten betydelig.
Analyser og Optimalisering
Etter at nettstedet ditt er lansert, er det viktig å kontinuerlig analysere ytelsen og gjøre nødvendige forbedringer.
Bruk av analyser: Verktøy som Google Analytics kan gi deg innsikt i hvordan besøkende interagerer med nettstedet ditt. Dette kan hjelpe deg å identifisere områder som trenger forbedring.
Testing og optimalisering: Gjennomfør A/B-testing for å finne ut hvilke endringer som gir best resultater. Optimaliser innhold og design basert på data.
Ved å følge disse retningslinjene og strategiene, kan små bedrifter lage effektive hjemmesider som tiltrekker seg kunder, øker synligheten på nettet, og driver vekst. For mer informasjon og hjelp med å bygge og optimalisere nettstedet ditt, besøk vår webutvikling side.
Innholdsoppdatering og Vedlikehold
Et vellykket nettsted krever kontinuerlig oppdatering og vedlikehold for å holde innholdet relevant og engasjerende. Regelmessige oppdateringer kan også forbedre SEO-resultatene dine og holde besøkende interesserte.
Regelmessig innholdsoppdatering: Hold bloggen din oppdatert med nye innlegg som er relevante for din bransje. Dette kan inkludere nyheter, oppdateringer, og bransjeinnsikt. Se vår guide om hvordan utføre en innholdsrevisjon for tips om å holde innholdet friskt.
Vedlikehold av nettstedet: Sørg for at alle lenker fungerer, at det ikke er ødelagte bilder, og at nettstedet lastes raskt. Regelmessig vedlikehold kan forhindre tekniske problemer som kan påvirke brukeropplevelsen.
Sikkerhet og Personvern
Sikkerhet og personvern er avgjørende for å beskytte dine besøkende og bygge tillit til nettstedet ditt. Implementer nødvendige sikkerhetstiltak for å beskytte dataene til brukerne dine.
SSL-sertifikat: Sørg for at nettstedet ditt bruker HTTPS for å sikre dataene som sendes mellom brukerne og nettstedet ditt. Dette er også en rangeringfaktor for SEO.
Personvernpolicy: Ha en klar personvernpolicy som forklarer hvordan du samler inn, bruker, og beskytter personopplysningene til besøkende. For mer om hvordan å øke tilliten til ditt nettsted, les vår artikkel om Trust Flow.
Markedsføringsstrategier
For å få mest mulig ut av nettstedet ditt, er det viktig å bruke effektive markedsføringsstrategier. Dette inkluderer både betalt og organisk markedsføring.
SEO-strategier: Optimaliser nettstedet ditt for søkemotorer for å øke den organiske trafikken. Dette inkluderer å bruke riktige nøkkelord, optimalisere meta-tagger, og skape høykvalitets innhold. Vurder å ansette en SEO konsulent for å få profesjonell hjelp.
PPC-kampanjer: Bruk betalte annonsekampanjer som Google Ads for å tiltrekke trafikk umiddelbart. Effektiv Google annonsering kan gi en rask økning i synlighet og konverteringer.
Sosiale Medier og Innholdsmarkedsføring
Sosiale medier og innholdsmarkedsføring er kraftige verktøy for å bygge merkevarebevissthet og engasjere målgruppen din.
Sosiale medier: Del innholdet ditt på sosiale medier for å nå et bredere publikum. Plattformene kan inkludere Facebook, Twitter, Instagram, og LinkedIn, avhengig av hvor målgruppen din er mest aktiv.
Innholdsmarkedsføring: Bruk blogginnlegg, videoer, infografikker og e-bøker for å gi verdi til dine besøkende. En god strategi for innholdsmarkedsføring kan drive trafikk og bygge autoritet i din bransje.
Lokale SEO-strategier
Hvis bedriften din har en fysisk lokasjon eller betjener en bestemt geografisk region, er lokale SEO-strategier avgjørende.
Google My Business: Opprett og optimaliser din Google My Business-profil. Dette vil hjelpe deg å vises i lokale søk og på Google Maps.
Lokal innhold: Inkluder lokale nøkkelord og innhold som er relevant for ditt område. Les mer om lokal SEO for å se hvordan du kan tiltrekke lokale kunder.
Analyse og Sporing
For å sikre at nettstedet ditt presterer optimalt, er det viktig å kontinuerlig analysere og spore nøkkelparametere.
Google Analytics: Bruk Google Analytics til å spore trafikk, brukeratferd og konverteringer. Dette verktøyet gir verdifulle innsikter som kan hjelpe deg med å forbedre nettstedet ditt.
Søkemotorresultater: Overvåk hvordan nettstedet ditt rangerer for viktige nøkkelord, og juster strategiene dine deretter. Lær mer om hvordan du kan øke nettstedets synlighet gjennom effektiv SEO optimalisering.
Konklusjon
Å lage og vedlikeholde en effektiv hjemmeside for små bedrifter krever en kombinasjon av god planlegging, innholdsstrategi, SEO, brukeropplevelse, og kontinuerlig vedlikehold. Ved å følge disse retningslinjene kan du sikre at nettstedet ditt ikke bare tiltrekker besøkende, men også konverterer dem til lojale kunder. For å lære mer om hvordan vi kan hjelpe deg med din digitale markedsføring, besøk Adcomer og ta kontakt med oss for en skreddersydd løsning.
En landingsside er en enkeltstående webside, opprettet spesielt for markedsførings- eller reklamekampanjer. Den er designet for å konvertere besøkende til kunder eller leads ved å fokusere på en spesifikk handling, som å fylle ut et skjema eller kjøpe et produkt. Landingssider er viktig for å øke konverteringer, forbedre brukeropplevelsen og måle suksess for digitale kampanjer.
Viktigheten av en effektiv landingsside
Effektive landingssider spiller en nøkkelrolle i enhver digital markedsføringsstrategi. De gjør det mulig å målrette besøkende med skreddersydde budskap og handlinger. Dette kan resultere i høyere konverteringsrater og økt ROI for markedsføringskampanjer. Videre kan en godt designet landingsside forbedre brukeropplevelsen ved å gi klar og relevant informasjon raskt.
Elementer av en suksessfull landingsside
For å skape en suksessfull landingsside, må flere viktige elementer være på plass:
Klar og overbevisende overskrift: Tiltrekker besøkendes oppmerksomhet umiddelbart.
Relevant og tydelig innhold: Fokuserer på fordeler og unike salgsargumenter.
Sterk CTA (Call to Action): Oppfordrer besøkende til å utføre ønsket handling.
Visuelt tiltalende design: Skaper en positiv førsteinntrykk og øker engasjementet.
Enkel navigasjon: Forhindrer besøkende fra å bli distrahert og hjelper dem å fokusere på CTA.
Eksempler på vellykkede landingssider
Adcomer har hjulpet mange selskaper med å utvikle effektive landingssider. For eksempel hjalp vi Tea Fusion med å forbedre merkevaren, øke salget og utvide virksomheten ved å tilby vekstorienterte strategier på nett. Les mer om Tea Fusion.
Optimalisering av landingssider
Optimalisering av landingssider er en kontinuerlig prosess som involverer testing og justering for å forbedre ytelsen. Noen vanlige optimaliseringsteknikker inkluderer A/B-testing, forbedring av innholdsrelevans og justering av CTA-er. Vårt team kan hjelpe deg med å utføre disse optimaliseringene for å sikre at landingssidene dine alltid presterer på sitt beste.
Hvorfor velge Adcomer for dine landingssider?
Hos Adcomer tilbyr vi spesialiserte tjenester for å hjelpe deg med å skape og optimalisere landingssider som driver resultater. Vår erfaring innen digital markedsføring sikrer at du får en skreddersydd løsning som passer dine behov og mål. Lær mer om våre tjenester innen søkemotoroptimalisering og hvordan vi kan hjelpe deg med å få mer organisk trafikk.
Fordeler med landingssider for forskjellige bransjer
Uansett hvilken bransje du er i, kan landingssider gi betydelige fordeler. For eksempel kan advokatfirmaer bruke landingssider til å tiltrekke nye klienter gjennom målrettet digital markedsføring. Les mer om digital markedsføring for advokater og hvordan du kan optimalisere din virksomhet.
Hvordan lage en effektiv landingsside
Å lage en effektiv landingsside krever nøye planlegging og utførelse. Her er noen trinn du bør følge:
Definer ditt mål:
Hva vil du at besøkende skal gjøre på landingssiden din?
Forstå din målgruppe:
Hva er deres behov og smertepunkter?
Design med brukeropplevelse i tankene:
Sørg for at siden er enkel å navigere og visuelt tiltalende.
Skriv overbevisende innhold:
Fokuser på fordeler og bruk en tydelig CTA.
Test og optimaliser:
Bruk A/B-testing for å finne ut hva som fungerer best.
Landingssider og SEO
Landingssider spiller også en viktig rolle i SEO-strategier. En godt optimalisert landingsside kan bidra til å forbedre rangeringen din i søkemotorer og tiltrekke mer organisk trafikk. Les mer om SEO-tjenester og hvordan vi kan hjelpe deg med å optimalisere landingssidene dine.
Konklusjon
Landingssider er en essensiell del av enhver digital markedsføringsstrategi. De gir muligheten til å målrette spesifikke handlinger, forbedre konverteringer og måle kampanjesuksess. Med riktig design, innhold og optimalisering kan landingssider hjelpe deg med å nå dine forretningsmål. For mer informasjon om hvordan Adcomer kan hjelpe deg med å lage effektive landingssider, ta kontakt med oss i dag. Utforsk også våre kundecaser som Plac Grodnicki for å se hvordan vi har hjulpet andre bedrifter med å oppnå suksess.
Kort oppsummert:
1. Hva er prestasjonsbasert markedsføring?
2. Er prestasjonsbasert markedsføring kun egnet for e-handel?
3. Hva består prestasjonsbasert markedsføring av? Sosiale medier, Google Ads og andre kanaler
4. Performance marketing-kampanjer – ideer til hvordan du kan implementere ulike formater
5. Nyttige verktøy for prestasjonsbasert markedsføring – eksempler
6. Faktureringsmodeller innen prestasjonsbasert markedsføring. Hvordan måler man kampanjens effektivitet?
7. Effektivitet i prestasjonsbasert markedsføring – lønner det seg?
8. Prestasjonsbasert markedsføring – hva betyr det i praksis?
9. Trender innen prestasjonsbasert markedsføring
10. Essensen av prestasjonsbasert markedsføring
11. Prestasjonsbasert markedsføring – hvorfor finnes det?
12. Prestasjonsbasert markedsføring – hvordan bruke det?
13. Hvilken markedsføringsmetode bør jeg velge?
14. Vanlige spørsmål om prestasjonsbasert markedsføring
A. Hva er prestasjonsbasert markedsføring?
Hvem kan dra nytte av prestasjonsbasert markedsføring?
Det kan ofte være komplisert å fastslå de konkrete effektene av markedsføringsaktiviteter. Vi investerer, vi venter på rapporter og analyser og synes likevel det er vanskelig å fastslå klart og tydelig om en langsiktig strategi lønner seg. Det finnes imidlertid en type nettannonsering som kan anses å være beregnet på ren fortjeneste – det høres i hvert fall fristende ut. Hvis du ennå ikke har hørt om prestasjonsbasert markedsføring – hva det er og hvordan du kan bruke det i praksis – er det på høy tid! Det er nemlig ikke uten grunn at dette er en av de mest populære annonseringsløsningene i dag, og den blir stadig viktigere.
Hva er en resultatbasert markedsføringskampanje?
Prestasjonsbasert markedsføring handler om å utforme og gjennomføre en strategi som tar sikte på å oppnå best mulig resultater med et gitt reklamebudsjett.
Egner prestasjonsbasert markedsføring seg bare for netthandel?
Prestasjonsbasert markedsføring er spesielt populært innen e-handel. I praksis kan imidlertid alle bedrifter som driver virksomhet på nettet, velge å implementere denne typen strategi for å skape synlighet, trafikk og konverteringer.
Hva er prestasjonsbasert markedsføring? Sosiale medier, Google Ads og andre kanaler – Betalt annonsering , Google Annonsering, Annonsering på sosiale plattformer
Det norske navnet forklarer allerede mye – prestasjonsbasert markedsføring, dvs. markedsføring som fokuserer på et reelt resultat. Den konkrete, målbare effekten, som er hovedmålet med prestasjonsbasert markedsføring, kan ta mange former. Det handler om å engasjere og få målgruppen til å utføre en handling, definert av annonsøren. Dette trenger ikke nødvendigvis å være kjøp av et produkt eller en tjeneste, men kan like gjerne være å melde seg på et nyhetsbrev, laste ned en fil eller fylle ut et skjema. Det handler altså ikke så mye om å bygge opp et bestemt image, som er vanlig i markedsføring, men mer om å bruke det til å oppnå de ønskede resultatene.
I løpet av de siste tiårene har det blitt utviklet mange former for markedsføring av tjenester og produkter som tilbys på nettet som en del av internettmarkedsføringen. Noen av dem har allerede blitt kanoner, og praktisk talt alle som driver en lønnsom virksomhet på nettet – enten de eier en blogg, en nettbutikk eller en hvilken som helst annen type nettsted – kjenner dem i det minste fra rykter. De fleste av disse bruker dem aktivt. Disse inkluderer:
Posisjonering i videste forstand
Bruk av Google AdWords
Samarbeid med prissammenligning nettsteder
Opprettelse av YouTube-kanaler
Opprettelse av temablogger
Opprettelse av nyhetsbrev og mye mer
Svært mange som ønsker å drive forretning på nettet, velger ulike typer løsninger bare fordi de har hørt gode tilbakemeldinger om hvor effektive de er. Mange av disse verktøyene er faktisk effektive, men spørsmålet er når? Det er tross alt mulig å bruke et stort budsjett på reklame på Internett av samme type som har gitt naboen stor salgssuksess, uten å tjene noe selv. Det er her Performance Marketing kommer til unnsetning. Det er verdt å sette seg inn i det, for kunnskap om dette er spesielt verdifullt i en tid med enorm konkurranse.
I dag kombinerer de fleste bedrifter som opererer på nettet, ulike markedsføringsaktiviteter og undersøker hvor effektive de er. Ett område er prestasjonsbasert markedsføring – et eksempel på bedriftsmarkedsføring som først og fremst fokuserer på å engasjere mottakeren og få vedkommende til å utføre en bestemt handling. Annonsøren betaler kun for et bestemt resultat – for eksempel at mottakeren klikker på en sponset lenke, laster ned en mobilapp, melder seg på et arrangement, fyller ut et kontaktskjema eller til og med kjøper et produkt eller legger inn en bestilling. Slike løsninger blir stadig mer populære, og det dukker stadig opp nye trender, så la oss ta en titt på de mest populære ideene innen prestasjonsbasert markedsføring, nyttige verktøy og hvor effektiv denne typen markedsføring er.
Performance marketing-kampanjer – ideer til implementering av ulike formater
Når strategien er utarbeidet og analyseverktøyene er valgt, er det på tide å velge ut konkrete ideer til prestasjonsbasert markedsføring, dvs. reklameformer. Også her har vi ganske stor frihet. De mest brukte områdene for salgsfremmende aktiviteter inkluderer:
Annonsering i sosiale medier – På Facebook, Instagram, Pinterest, LinkedIn eller Twitter. Med store muligheter for presis målretting,
Google Ads – annonser i form av sponsede lenker som vises i de første søkeresultatene i en søkemotor, og som faktureres for faktiske klikk (kostnad per klikk-modell) eller visninger (kostnad per mil);
Influencer-markedsføring – det blir stadig vanligere å samarbeide med influencere som promoterer bestemte produkter eller tjenester i sine egne kanaler i sosiale medier, og som faktureres etter en effektivitetsmodell (f.eks. per henvendelse eller bestilling fra en kunde);
E-postmarkedsføring – en løsning som kanskje brukes litt sjeldnere enn tidligere, men som fortsatt er svært populær og effektiv. Eksempler på dette er e-poster, f.eks. i form av nyhetsbrev, som informerer om kampanjer eller rabatter og inneholder relevante lenker til annonsørens nettsted.
Affiliate-programmer – samarbeid med bloggere eller vloggere som deler selskapets reklamebannere på nettsidene eller kanalene sine, med provisjonsbasert fakturering;
Prissammenligningssider – markedsføring av produkter eller tjenester på populære prissammenligningssider, skreddersydd for et spesifikt tilbud eller et selskaps produktutvalg, vanligvis med en kostnad-per-klikk-modell.
Nyttige verktøy for resultatbasert markedsføring – eksempler
Før man velger en spesifikk kampanje, må man analysere virksomhetens form, dens særtrekk, bransje og konkurransesituasjon, tidligere og pågående markedsføringsaktiviteter og selskapets kortsiktige og langsiktige mål. På dette stadiet bør man også velge analytiske og diagnostiske verktøy for å overvåke effektiviteten av kampanjen, hvordan nettstedet fungerer, trafikken på det eller hvilke meninger og anmeldelser som vises på nettet. De mest populære verktøyene er for eksempel
Google Analytics – et uunnværlig statistikkverktøy for deg som selger på nettet. Med dette verktøyet kan du nøye analysere alle aktiviteter på nettstedet ditt, bestemme konverteringsfrekvensen osv. og dermed sjekke om spesifikke ideer for prestasjonsmarkedsføring har vist seg å være vellykkede.
Semstorm – er også en multifunksjonell løsning som lar deg analysere nettstedets synlighet i søkemotorer, sjekke antall søk og undersøke konkurrentene dine i detalj.
SentiOne – et verktøy for å overvåke merkevareimaget ved å spore informasjon om et bestemt selskap på nettet og i sosiale medier.
SimilarWeb – gir et innblikk i statistikken for nettsteder og mobilapplikasjoner (f.eks. antall besøk, i hvilken retning brukeren beveger seg etter å ha forlatt nettstedet, inngangskilder, annonser som vises i søkeresultater og displaynettverk).
Faktureringsmodeller for prestasjonsbasert markedsføring. Hvordan måle kampanjens effektivitet.
I denne typen reklamekampanjer er også selve faktureringssystemet tydelig. Før du velger et slikt system, er det viktig å analysere nøye hva prestasjonsbasert markedsføring kan oppnå mest effektivt for bedriften vår. Følgende alternativer er tilgjengelige:
CPC kostnad per klikk: en avgift for å klikke på et banner eller en reklamelenke som fører deg til et nettsted;
CPC cost-per-call: kostnad per anrop som foretas
CPL cost-per-lead: et bestemt beløp for innhenting av data per kunde (dette kan skje ved å melde seg på et nyhetsbrev, men også ved å registrere seg på nettstedet eller svare på en tilgjengelig undersøkelse);
CPA cost-per-action: betaling for en bestemt handling etter å ha sett annonsen (flere alternativer for dette er akseptable, det kan for eksempel være å sende en forespørsel om et tilbud på en tjeneste, be om en returkontakt);
COP cost-per-order: et gebyr for å legge inn en spesifikk bestilling;
CPS cost-per-sale: salgsgebyr, provisjonsbasert;
model hybrydowy: kombinere faktureringsformene beskrevet ovenfor, f.eks. CPC og CPS, CPC og CPM osv.
Valget av en bestemt modell avhenger selvsagt av virksomhetens spesifikasjoner (i e-handelsbransjen vil det fungere å få brukerne til å fullføre bestillinger, men i oversettelses bransjen kan det for eksempel være ganske effektivt å sende en forespørsel om et tilbud), det spesifikke budsjettet og andre markedsføringsaktiviteter i selskapet (både tidligere og nåværende).
Effektivitet i prestasjonsbasert markedsføring – lønner det seg?
Uansett hvilke eksempler på prestasjonsbasert markedsføring du velger for kampanjen din, kan du dra nytte av verdifulle fordeler. Det er utvilsomt fristende at det er så enkelt å vurdere effekten av individuelle markedsføringsaktiviteter, som ellers ofte er tvilsomme. Vi får et vell av informasjon om målgruppen, dens vaner og behov, trafikk på nettstedet og kjøp forløp. Vi kan trygt allokere reklamebudsjettet på grunn av de nesten umiddelbare resultatene i form av konkrete salg eller leads.
Performance marketing gjør det også mulig å endre kampanjer raskt når behovet oppstår. Avkastningen på denne investeringen er transparent og ofte mye høyere enn ved andre markedsføringsaktiviteter. Det handler ikke om å bygge et image, men om en konkret, nødvendig effekt. Så lønner det seg? Hvis vi velger de riktige reklamekanalene, optimaliserer kampanje kostnadene, analyserer potensielle kunder nøye og effektivt overvåker gjennomføringen av strategien for resultatbasert markedsføring – så absolutt.
Prestasjonsbasert markedsføring – hva betyr det i praksis?
Strategien for resultatbasert markedsføring – det som vil avgjøre om en reklamekampanje blir vellykket – bør innledes med en grundig analyse av dataene, noe som vil gjøre det lettere å velge nyttige verktøy og markedsføringskanaler. Utvalget av muligheter er for tiden svært stort. Vi kan for eksempel bruke de populære Google Ads (i form av sponsede lenker som vises i de første resultatene av et Google-søk), Facebook Ads (sponsede innlegg som vises i nyhetsstrømmen), affiliate-nettverk (dvs. affiliate-programmer som tillater eksterne, tematisk relaterte blogger eller nettsteder å vise annonser, f.eks. i form av bannere).
Det er viktig å ha de riktige analyseverktøyene på plass for å kunne vurdere og optimalisere kampanjekostnadene. Avhengig av målgruppe, faktureringsmodell, valgte kanaler eller type nettsted kan dette være f.eks: Google Analytics, Semstorm, Senitone eller Gemius Shop Monitor. Vi kan f.eks. spore spesifikke aktiviteter fra brukere på nettstedet, kanaler som konverterer, sjekke konkurranseevne, effektiviteten til reklamene, tilbakemeldinger fra kunder osv.
Trender innen resultatbasert markedsføring
Hva er prestasjonsbasert markedsføring i dag? Hva er trendene? Dette er legitime spørsmål, ettersom populariteten til denne typen reklame gjør at nye former for markedsføring er i rask utvikling. Mange av oss har riktignok allerede observert en nesten universell løsning, nemlig samarbeid med influencere – aktive på Instagram, bloggere eller vloggere som villig reklamerer for produkter eller tjenester fra utvalgte merkevarer, og som faktureres etter prestasjonsmodellen. Det faktum at vi i stadig større grad bruker mobile enheter (spesielt smarttelefoner), har utvilsomt en innvirkning på utviklingen av kampanjer som er spesielt designet med tanke på dette – for eksempel hvis den ønskede handlingen er at brukeren laster ned en spesiell app.
Raske resultater, god målbarhet, effektiv overvåking av kampanjer og maksimal utnyttelse av bedriftens budsjett – alle disse faktorene forklarer den økende populariteten til prestasjonsbasert markedsføring, så det er verdt å følge nøye med på utviklingen og i det minste prøve en av de ulike annonsering løsningene som finnes.
Essensen av resultatbasert markedsføring
Det er verdt å forstå hva denne formen for markedsføring egentlig er. Begrepet performance på engelsk betyr blant annet effektivitet, men også resultater. Vi er kjent med mange kanaler, inkludert de som er nevnt ovenfor, der kostnadene for annonsering avhenger av antall treff på en side eller for eksempel klikk på et banner. Disse kan være svært effektive, men kan også – nesten ikke i det hele tatt – omsettes til fortjeneste, til tross for det høye antallet betalte klikk.
Det er riktig at alle besøk på et nettsted, også de som skjer gjennom ulike typer annonsering, har en positiv innvirkning på nettstedets synlighet på nettet, men er dette den mest kostnadseffektive løsningen? I noen tilfeller vil denne typen annonsering være det optimale valget og resultere i økt salg, men det er ikke tilfelle i alle tilfeller. I mellomtiden kan såkalte nettstedstreff genereres på en mye billigere måte. I tillegg til de nevnte «betalte klikkene» finnes det en hel rekke andre kanaler for annonsering som må analyseres for hvert enkelt nettsted. Da er det greit å kjenne til begrepet Performance Marketing.
Prestasjonsbasert markedsføring – hvorfor finnes det?
Performance Marketing er til for å øke fortjenesten direkte. Det omfatter en rekke aktiviteter som ikke nødvendigvis er begrenset til nettbaserte aktiviteter, og som har som mål å generere reelle inntekter. Med prestasjonsbasert markedsføring betaler du ikke bare for «likes» eller klikk, som ofte er unyttige. Dette gjør denne formen for markedsføring spesielt effektiv og attraktiv. Spesielt i dag, når mange bedrifter på grunn av midlertidige nedleggelser har måttet redusere ressursene til markedsføring og annonsering betraktelig, er det vanskelig å ta sjanser på disse områdene ved hjelp av «prøve og feile»-metoden.
I performance marketing analyserer et team av spesialister nøye selskapets potensial og muligheter og de beste salgskanalene. De eliminerer de virkemidlene som ikke har gitt målbare resultater eller som ikke er lovende, i løpet av en reklamekampanje. Naturligvis foreslår de effektiv «skreddersydd reklame» – nøyaktig tilpasset behovene til den spesifikke merkevaren.
Hvordan bruke Performance Marketing?
Ved bruk av prestasjonsbasert markedsføring er det ingen grunn til å tro blindt på løfter som kan vise seg å være ubegrunnede. Man kan virkelig stole på denne formen for markedsføring av tjenester og produkter, ettersom annonsøren i praksis går hånd i hånd med kunden. De som står bak kampanjene, har mulighet og en rekke verktøy til å analysere effekten av en kampanje, noe de kan presentere for kundene med jevne mellomrom. I tillegg vet de nøyaktig hvordan de kan øke salget av et bestemt varemerke ytterligere takket være dataene de innhenter.
Hvilken markedsføringsmetode skal du velge?
I usikre tider er det ikke bare forbrukere, men også entreprenører som «ser hver krone to ganger». Sistnevnte lurer på hva de kan spare på, og om det i det hele tatt er verdt å investere i reklame som kan vise seg å være ineffektiv. Eller er det bedre å ta en risiko og håndtere markedsføringen selv? Prestasjonsbasert markedsføring er et godt alternativ for bedrifter som til tross for mange anstrengelser ikke genererer tilstrekkelig fortjeneste. Som oftest dreier det seg om bedrifter med stor konkurranse, men også bedrifter i nisjebransjer. Det er imidlertid verdt å ta vare på posisjoneringen av nettstedet fra begynnelsen av. På den måten kan du jobbe med synlighet på lang sikt.
Vanlige spørsmål om prestasjonsbasert markedsføring
Hva er resultatbasert markedsføring?
Prestasjonsbasert markedsføring handler om å utforme og gjennomføre en strategi som tar sikte på å oppnå best mulig resultater med et gitt reklamebudsjett på 1 eller flere plattformer.
Hvem kan dra nytte av prestasjonsbasert markedsføring?
Prestasjonsbasert markedsføring er spesielt populært innen e-handel. I praksis kan imidlertid alle bedrifter som driver virksomhet på nettet, velge å implementere denne typen strategi for å skape synlighet, trafikk og konverteringer.
Vil du vite hva SEO (søkemotoroptimalisering) er? Det er en tilsynelatende komplisert prosess som omgis av stor mystikk av SEO-spesialister som vet hvordan man får et nettsted til å vises høyt i søkeresultatene. I 2023 viser det seg imidlertid at SEO er et ganske enkelt verktøy for å få trafikk fra Google. For små bedrifter er det som regel nok å følge de enkle prinsippene jeg beskriver i denne veiledningen. Lær det grunnleggende for å forstå hele prosessen med å optimalisere nettstedet ditt i gratis søkeresultater.
Hva vil du lære av denne artikkelen?
Hvordan fungerer Google, og hvordan kan du bruke det i din virksomhet?
Hva er Googles søkemotor algoritme?
Hva handler SEO egentlig om?
Hvordan får du nettstedet ditt høyt opp i Google?
Hvorfor er SEO viktig?
Hvordan planlegger og implementerer du en SEO-strategi trinn for trinn?
Hva er SEO-optimalisering og hvordan gjør man det riktig?
Når bør jeg begynne å jobbe med SEO?
Hva er de vanligste feilene knyttet til SEO?
Hva er prinsippene for SEO?
Grunnleggende SEO, eller hvordan du vinner kunder med Google i 2024
Det første steget for å forstå SEO er å forstå hvordan Googles søkemotor fungerer. Hvorfor Google? Denne søkemotoren er ansvarlig for mer enn 95 % av søkene som polakkene gjør (i 2024 vil det helt sikkert være enda flere). Man kan si at Google nærmest har monopol på søkemotor markedet i vårt land. Dette er grunnen til at nettsteder optimaliseres i henhold til Googles retningslinjer. Vi er til en viss grad avhengige av selskapet fra Mountain View.
Selv om Google står for 95 % av søkemotor markedet, betyr ikke det at de andre søkemotorene bør ignoreres fullstendig. I noen bransjer er det mye mindre konkurranse, og du kan få kunder fra andre nettsteder raskt og billig. Det blir ikke mange, men du trenger heller ikke bruke mye tid på å skaffe dem.
Google svarer på spørsmålene, men du gir svarene – en enkel SEO-regel
Googles prinsipp kan kokes ned til en enkel setning – denne søkemotoren svarer på brukernes spørsmål. Trenger du informasjon om et sted? Leter du etter en restaurant? Vil du kjøpe nye sko? Sannsynligvis vil du i hvert enkelt tilfelle bruke søkemotoren til å hjelpe deg med å løse problemet. Vi bruker søkemotorer selv når vi er i en butikk og vil sammenligne priser eller sjekke anmeldelser av et produkt.
Google tjener store summer på annonsene som presenteres sammen med søkeresultatene. En økning i antall søk øker antallet annonser og dermed Googles fortjeneste. Det er derfor ikke overraskende at selskapet hele tiden forbedrer algoritmene sine slik at de besvarer spørsmålene våre på best mulig måte. Til syvende og sist er tanken at når en bruker skriver inn et søkeord, skal han eller hun få et tilfredsstillende svar og eventuelt klikke på en annonse som vises ved siden av.
Så hvordan sørger du for at nettstedet ditt er blant de mest relevante svarene?
Løsningen er i utgangspunktet trivelig. Alt du trenger å gjøre, er å svare på spørsmålet på nettstedet ditt slik at brukeren blir fornøyd, og overbevise Google om at svaret ditt er det mest nøyaktige.
Vil du lære hvordan du effektivt skaffer kunder fra Google? Ta en titt på SEO-kurset vårt, som er en trinnvis veiledning.
Selv om det virker enkelt å svare på en brukers spørsmål, er det mer komplisert å overbevise Google om å vise nettstedet ditt. Det er SEO-avdelingenes jobb – ved å forberede og markedsføre innholdet på siden din på riktig måte kan du få Google til å se den som verdifull og for eksempel presentere den på første side i søkeresultatene.
Bli med i en lukket gruppe
Der svarer vi på spørsmål knyttet til å få kunder fra Google. Gruppemedlemmer får en gratis revisjon, se festet innlegg for mer informasjon!
Hvorfor er SEO viktig i 2024?
SEO er ikke alltid den viktigste kanalen for å nå kunder, noen ganger kan man oppnå mye uten å investere i gratis søkeresultater. Som hovedregel vil SEO imidlertid alltid generere trafikk som gir kunder eller i det minste er nyttig for videre aktiviteter som for eksempel remarketing i Google Ads. Før vi går nærmere inn på guiden, kan du lese noen argumenter for denne formen for trafikk bygging:
SEO er fortsatt billig
SEO er en dyr aktivitet i begynnelsen, og det er det (tilsynelatende) også. I begynnelsen må du investere mye tid og penger i å planlegge aktivitetene dine og jobbe regelmessig med nettstedet ditt. I begynnelsen investerer du mye og får lite, noen ganger nesten ingenting…
Etter en viss tid (som avhenger av en rekke faktorer) snur imidlertid situasjonen – de investerte pengene genererer mer og mer fortjeneste, uten at utgiftene til SEO-aktiviteter øker. Du begynner å bli mer synlig, og jo mer verdifull denne synligheten er, desto flere kunder får du.
På noen få års sikt er SEO den billigste kanalen for å skaffe trafikk, som i tillegg er av svært god kvalitet. Dette er kostnadsprinsippet i SEO. Du vil få trafikk av tilsvarende kvalitet ved å investere i Google Ads, men trafikken vil være mye dyrere. I det øyeblikket du slutter å betale for annonser, har du dessuten absolutt ingenting. Trafikk fra SEO forsvinner ikke selv om du slutter å investere. Selvfølgelig vil konkurrentene dine kunne true deg over tid, men du vil ikke miste trafikk over natten.
Å bygge et nettsted avhenger av SEO
Det viktigste prinsippet knyttet til SEO er at oppbyggingen av nettstedet ditt avhenger av SEO-strategien din. Ingen annen kanal griper så mye inn i strukturen, informasjonsarkitekturen og driften av selve nettstedet. Det er SEO-målene dine som avgjør hvordan nettstedet ditt kommer til å se ut.
Alle typer betalt annonsering kan rettes mot alle nettsteder, også de som ikke ligger på ditt domene. Trafikk fra sosiale medier kan også målrettes hvor som helst. SEO krever derimot et gjennomtenkt nettsted med relevant innhold. Derfor bør du begynne å bygge opp nettstedet ditt basert på innledende søkeord- og konkurrentanalyser.
Det er svært vanlig at SEO-revisjonen vi utfører, ender med konklusjonen: «Nettstedet må bygges helt om eller bygges opp fra bunnen av». Det verste tilfellet er når eieren bokstavelig talt bare har implementert et nytt nettsted uten å konsultere en SEO-spesialist.
Som en tommelfingerregel bør du derfor tenke på SEO allerede når du bygger opp nettstedet. Hva slags undersider du bør ha, er ikke opp til deg eller leverandøren av nettstedet. Det er dine potensielle kunder som bestemmer hvordan du bygger et nettsted. Hvordan finner du ut av det? Det er bare å gjøre en søkeordsanalyse og se hva de søker etter på Google.
Trafikk fra Google er svært god trafikk
Google og andre søkemotorer er en av de beste kildene til trafikk. Det er nemlig bare på søkemotorer at potensielle kunder skriver inn det de trenger. Hvis noen leter etter noe, trenger de det, så enkelt er det!
I andre kanaler, som de fleste sosiale medier, er det helt annerledes. Her kan du selvsagt sette opp målgrupper og nå ut til de riktige personene. Men du vet aldri om en annonse når frem til den personen som trenger løsningen din. Selv om jeg er i målgruppen din, betyr ikke det at jeg vil ha produktene dine.
Det store unntaket blant sosiale medier er Youtube, som også er noe av en søkemotor (den nest største i verden). SEO på Youtube er et tema for en egen artikkel, så la oss hoppe over dette.
Trafikk fra gratis søkeresultater utgjør en svært stor del av den totale trafikken Google genererer. Derfor er det verdt å investere i å sette seg inn i SEO-relaterte opplæringsprogrammer – det vil rett og slett lønne seg.
Bør alle bedrifter investere i SEO i 2024?
Det er ingen regel at det ikke alltid lønner seg å investere i SEO. Det er et svært smalt utvalg av virksomheter som ikke bør tenke på søkemotoroptimalisering i det hele tatt. I hvilke situasjoner bør du ikke investere i SEO?
Når virksomheten er kortsiktig
La oss anta at vi blir kontaktet av en boligutvikler som bygger et nytt boligfelt og ønsker å selge alle leilighetene så raskt som mulig. Her gir SEO ingen mening i det hele tatt, ettersom det tar mange måneder før organisk synlighet får effekt.
Når alle leilighetene er solgt, vil kunden ikke lenger ha behov for trafikk fra organiske søkeresultater, så det er bortkastet tid å satse på SEO. I en slik situasjon er det mye bedre å satse på betalt annonsering, som er dyrere, men som raskt vil gjøre jobben sin – hjelpe til med å selge leiligheter.
En generell tommelfingerregel er at virksomheter som er kortsiktige og har en varighet på bare noen få måneder, ikke bør bruke SEO som trafikkilde. Du vil ikke ha tid til å øke synligheten før et prosjekt eller arrangement er over.
Du må imidlertid ikke forveksle kortsiktig virksomhet med sesongbasert virksomhet, som allerede er lønnsom. Hvis du opererer i korte sykluser som gjentar seg med jevne mellomrom, vil SEO gjøre jobben.
Når ingen er på utkikk etter produktene eller tjenestene dine
Det finnes bransjer og produkter som nesten ingen vet at finnes. Hvis produktet eller tjenesten det er snakk om, er veldig spesifikt eller rettet mot en veldig smal målgruppe, kan det være at en investering i SEO ikke er berettiget.
Dette er selvfølgelig ingen regel. Du bør sjekke hvert enkelt tilfelle individuelt ved å gjøre en detaljert søkeord- og trendanalyse. Først da vet du med sikkerhet om det er verdt å investere i SEO. Ingen guide kan hjelpe deg med å ta en beslutning.
Hva SEO ikke er
Men la oss begynne med noe annet, nemlig hva SEO ikke er. Mange ser på søkemotoroptimalisering som noe komplisert som bare er tilgjengelig for noen få. Derfor er det greit for deg å vite at det ikke er en «magisk» aktivitet som er omgitt av hemmelighetskremmeri – prinsippene for SEO er ganske enkle.
SEO handler heller ikke om å endre koden på en side slik at nettstedet ditt plutselig kommer høyere opp i søkeresultatene. Noen ganger kan det selvfølgelig være nødvendig å gjøre endringer i koden, men da er formålet å forbedre indeksering robotens skanning av nettstedet.
Nettsted optimalisering handler heller ikke om å legge til nettstedet ditt i spesielle systemer som gjør at det plutselig kommer høyere opp i søkeresultatene. Dette er ikke noe som kan slås av og på.
Jeg har også støtt på påstanden om at SEO handler om å jobbe med sidens metadata, men det er heller ikke riktig. Riktignok er det viktig fra et SEO-perspektiv å optimalisere innholdet i metadata som tittel og beskrivelse. Dette er imidlertid bare en liten del av prosessen, som du snart skal få lese mer om.
SEO – hva er det egentlig?
SEO er prosessen med å optimalisere et nettsted for å få trafikk fra søkemotorer for søk som er relatert til virksomheten din, eller rett og slett innholdet på nettstedet når det ikke er en kommersiell aktivitet.
Definisjon av SEO – hva er det?
SEO (forkortelse for søkemotoroptimalisering) er prosessen med å optimalisere et nettsted for søkemotorer som Google. SEO går ut på å forberede et nettsted slik at det vises på flest mulig søkeord som potensielle kunder bruker for en bestemt virksomhet.
SEO består i hovedsak av å forberede nettstedet teknisk slik at indeksering robotene kan skanne det, og å utarbeide riktig struktur og relevant innhold som er nyttig for potensielle kunder.
Du kan også lese mer om SEO på Googles offisielle nettside:
Hele prosessen består hovedsakelig av to trinn. Det første består i å kartlegge hva potensielle kunder leter etter eller hvilke problemer de har, og deretter løse disse problemene med nettstedet.
Hva løsningen på problemet kan være, avhenger hovedsakelig av hvilken frase som legges inn i søkemotoren. Hvis noen ønsker å kjøpe en feriereise på nettet, er løsningen på problemet en nettside med mulighet for å bestille den på nettet. Hvis noen bare er ute etter informasjon om stedet de ønsker å reise til, er det verdt å vise dem denne informasjonen.
Det andre trinnet er å overbevise Google om å vise nettstedet ditt i søkeresultatene for forhåndsvalgte søk. For at du skal få kunder, må nettstedet ditt vises når de leter etter de tjenestene eller produktene bedriften din tilbyr. SEO handler om å oppnå en tilstand der Google stoler på at nettstedet ditt presenteres i søkeresultatene.
SEO versus SEM
I forbindelse med SEO (søkemotoroptimalisering) blir begrepet SEM (søkemotormarkedsføring) ofte misforstått. I mange håndbøker kan du lese at SEO er optimalisering for organiske resultater, mens SEM er betalt annonsering i Google Ads.
Sannheten er at SEM handler om søkemotormarkedsføring, noe som fremgår av den engelske utvidelsen av akronymet: Search Engine Marketing. SEM består derfor av både SEO og betalt annonsering (PPC). SEM = SEO + PPC er altså ikke to forskjellige aktiviteter, men det ene inngår i det andre.
SEO (søkemotoroptimalisering) vs posisjonering
Et annet begrep, denne gangen identisk med SEO, er SEO. Også her er det noen motsetninger på nettet. I de fleste tilfeller sammenlignes SEO med posisjonering som aktiviteter med et litt annet omfang.
I Googles perspektiv spiller det egentlig ingen rolle. Både SEO og søkemotoroptimalisering handler om det samme, nemlig å få en kunde til å utføre en handling på nettstedet ditt fra søkeresultatene – foreta et kjøp, sende en forespørsel og så videre.
Bli med i en lukket gruppe
Der svarer vi på spørsmål knyttet til å få kunder fra Google. Gruppemedlemmer får en gratis revisjon, se festet innlegg for mer informasjon!
SEO – trinn for trinn
Det er flere viktige aspekter å ta hensyn til når du skal optimalisere nettstedet ditt. Hvis du tar vare på hvert av dem, kan nettstedet ditt begynne å få kunder fra søkemotorer. Husk at SEO er en kontinuerlig prosess som praktisk talt aldri tar slutt.
SEO-strategi for 2024
Før du går i gang med å optimalisere nettstedet ditt, må du vite hvordan du optimaliserer det. Til å begynne med er det viktigste du må gjøre å kjenne dine potensielle kunder. Du må vite hva de trenger og hvordan de søker etter det på Google. Begynn med en grundig søkeordsanalyse som illustrerer virksomheten din fra kundens perspektiv.
Når du kjenner alle spørsmålene og brukernes intensjoner bak dem, kan du begynne å planlegge hvilke undersider som skal dekke behovene deres. Hvert problem og hver intensjon bør ha en egen underside på nettstedet ditt. Dette gir Google et sted å henvise en potensiell kunde.
Hvis du selger juridiske tjenester, er det ikke nok å opprette én enkelt underside med tilbudet ditt. Avhengig av hva du jobber med, vil det være mer enn et dusin undersider for potensielle kunder som leter etter tjenester relatert til:
Skilsmissesaker,
Straffesaker,
Sivile saker,
Erstatning,
Osv.
Hver klient er et annet problem, og Google vil ikke la det treffe hjemmesiden. En person som leter etter en skilsmisseadvokat, ønsker kun å finne informasjon om dette området. Hvis man søker på Google etter skilsmisserelaterte spørsmål, vil man få opp sider som gir en omfattende beskrivelse av hva de tilbyr.
Helt i begynnelsen av SEO-arbeidet bør du derfor starte med et stykke papir eller en Excel-tabell. Skriv opp alle problemene dine potensielle kunder kan ha. Til hjelp kan du bruke verktøy som Google Keyword Planner, som viser deg hvilke ord søkemotorbrukere bruker.
Informasjonens arkitektur
Både den potensielle kunden og søkemotor roboten må enkelt kunne finne frem på nettstedet ditt, og du må derfor planlegge riktig struktur på nettstedet. Koblingene mellom de ulike sidene, for eksempel menyen (men ikke bare den), er ansvarlig for strukturen. I nettbutikker vil hovedelementene i informasjonsarkitekturen være produkter, kategorier og underkategorier.
Hjemmesiden (hele produktutvalget i butikken) er delt inn i noen generelle kategorier, som kan deles inn i mindre underkategorier (eller enda dypere).
Se et eksempel på en struktur for bærbare datamaskiner:
Legg merke til hvordan den organiske trafikken fordeler seg på denne måten.
Hjemmesiden er der kundene går når de skriver inn fraser relatert til den bærbare PC-butikken i Google. Basert på frasen vet vi ikke hva mer de trenger, så det er logisk at de må gå til den mest generelle undersiden.
Kategorier relatert til typer bærbare datamaskiner vil bli besøkt av personer som leter etter henholdsvis bærbare datamaskiner eller ultrabooks osv.
Kategorier med formål vil gå til folk som leter etter bærbare datamaskiner for spill, arbeid osv.
Itd
Ved å optimalisere nettbutikken på denne måten får du dekket alle brukernes behov, og hver eneste frase du skriver inn, gir deg en sjanse til å selge. Selv om kategoriene inneholder de samme produktene – ulike brukere søker etter produktene dine på ulike måter.
Det er ikke vanskelig å utarbeide en slik struktur, men det krever kunnskap om alle søkeordene som brukes av potensielle kunder. Hvis du har utarbeidet en tabell med ordene og sidene som tilskrives dem, kan du nå bruke den.
Retting av tekniske feil
Teknisk optimalisering er først og fremst det som har å gjøre med hvordan en side leses av søkemotor roboter. Dette er en svært viktig del av on-page SEO. For at nettstedet ditt skal vises i søkeresultatene, må Google vite hvilken informasjon som finnes på hver enkelt underside. Du bør derfor gjøre det så enkelt som mulig for indeksering robotene for å bli kjent med hele nettstedet.
Dette er et svært viktig element i SEO, og alt tidligere og senere arbeid vil være forgjeves hvis Googles roboter ikke klarer å finne de riktige nettadressene. Hva er de riktige nettadressene? Alle de du har inkludert i strukturen din. De andre bør blokkeres, først og fremst fordi det ikke er nødvendig å skanne adresser som ikke svarer på noen spørsmål.
Mangler på dette området kan blokkere videre SEO-arbeid, og det er derfor det er så viktig å starte optimalisering prosessen med å eliminere tekniske feil.
Det finnes også en lang rekke potensielle feil som ofte nevnes i ulike SEO-revisjoner, disse er viktige, men du kan utsette å rette dem.
Slike feil er for eksempel:
Feil topptekst struktur;
Manglende ALT-attributter i grafikk;
Mangel på strukturelle data;
Store mengder unødvendig kode;
Manglende bruk av tittelattributter i lenker;
Feil formatering av innhold;
Osv.
Svært ofte hører man, for eksempel fra selskaper som tilbyr SEO, at dette er viktige feil. Alt i alt er det sant, men det er ikke mange som sier at det ikke nytter å rette opp disse feilene hvis nettstedet ikke er optimalisert med hensyn til struktur og innhold, som vi skal se nærmere på i de neste avsnittene.
Innhold og utforming av nettstedet
Det er gjennom innholdet på nettstedet du når ut til potensielle kunder. Det er innholdet som avgjør hvilke fraser du viser for i Google (uten innhold ingen synlighet). Hvis du vil vises for fraser med et bestemt produkt, må du forberede kortet for dette produktet skikkelig med tanke på SEO:
Utarbeide et navn som inneholder nøkkelord;
Skriv en riktig tittel for undersiden, som vil bli søkeresultatet;
Skriv en beskrivelse som er verdifull for den potensielle kunden, i tillegg til å inneholde de riktige nøkkelordene – de du har valgt for dette produktet;
Det kan sammenlignes med tjenesteselskaper – hver enkelt tjeneste bør behandles som et produkt. Den bør beskrives på en egen underside, noe som er svært viktig fra et SEO-synspunkt. Google kan rett og slett ikke vise bedriften din i søkeresultatene hvis det ikke finnes noe sted (underside) på siden som søkeren kan henvises til. En oppsummeringsside eller en hovedside er ikke nok.
I tillegg bør innholdet på nettstedet være strukturert på en logisk og lettfattelig måte. Alle bedrifter fungerer forskjellig, så innholdet bør være tilpasset kundenes behov. Det vil ikke alltid lønne seg å følge konkurrentenes eksempel. Det er mulig at de prøver å nå en annen målgruppe.
Det er verdt å huske at kundene dine befinner seg på ulike stadier i kjøpsprosessen. Noen er bare på utkikk etter informasjon om produktet ditt og ønsker å komme til en side som forklarer hvordan det fungerer. Andre kjenner allerede til fordelene med produktet ditt og vil bare kjøpe det. Begge grupper bør få forskjellig innhold for å dekke behovene sine. Dette må du ta hensyn til når du velger søkeord og de delene av nettstedet som brukerne forventes å komme til når de skriver inn disse ordene.
Innholdsoptimalisering er det viktigste:
Valg av nøkkelord
Informasjonsarkitektur for nettstedet
Utarbeidelse av relevant innhold
Optimalisering av metadata (hovedsakelig tittel og beskrivelse av nettadressen)
Type innhold (tekst, grafikk, video, presentasjon osv.)
Eliminering av duplisering av innhold
Eliminering av kannibalisering av søkeord
I tillegg til selve innholdet er også måten det presenteres på viktig. En nyttig nettside gjør det lettere å forstå hva den presenterer. En enkel layout gjør det lettere å finne frem og forstå innholdet. Brukere liker oversiktlige presentasjoner. Teksten bør være riktig formatert, ha en viss lengde på avsnittene, punktlister og nyttig grafikk. Dette er også viktig for søkemotoroptimaliseringen.
SEO-aktiviteter utenfor siden
Lenker fra andre nettsteder
Omtale av selskapets navn
Uttalelser på ulike internettportaler og -fora
Ved å legge ut informasjon om bedriften din utenfor ditt eget nettsted kan du øke antallet potensielle kunder som også når dette nettstedet via søkemotorer. Prosessen med å bygge tillit gjennom lenker og omtale av bedriften bør være nøye planlagt, kontinuerlig og langvarig. Hvis dette gjøres på en god måte, kan det forbedre den tekniske og innholdsmessige optimaliseringen.
Hvor skal jeg legge inn lenker eller omtale?
Strategien for å skaffe lenker avhenger av virksomhetens mål og aktiviteter. Et lite lokalt selskap som for eksempel er på jakt etter kunder i en by eller et distrikt, bør fokusere på å skaffe seg såkalte NAP-er. Dette er bedriftsinformasjon med navn, adresse og telefonnummer (NAP = Name, Address, Phone) som legges ut på Internett. Lokal informasjon er derimot ikke til noen nytte når man skal posisjonere nettbutikker som opererer over hele landet. Store butikker må skaffe seg lenker på en annen måte.
Hva er SEO-optimalisering av nettsteder?
I sin enkleste form kan definisjonen av SEO-optimalisering kokes ned til å kalle det en prosess som har som mål å forbedre utformingen av et nettsted i henhold til kravene fra søkemotorer som Google. Ifølge denne definisjonen innebærer SEO-optimalisering at man tilpasser nettstedet til alle retningslinjene som er beskrevet i dokumentasjonen.
For meg er det imidlertid ikke nok å oppfylle retningslinjene for å kunne snakke om full SEO-optimalisering. Det er mulig å oppfylle alle retningslinjer for søkemotorer uten at det gir noen fordeler i form av trafikk, kunder, salg … Og likevel er dette sannsynligvis det viktigste!
Jeg mener at SEO-optimalisering handler om å planlegge og gjennomføre den optimale brukerreisen fra det øyeblikket de skriver inn et søkeord til de utfører den ønskede handlingen på nettstedet ditt. De fleste nettsteder begår kardinalfeil allerede på det første trinnet, og veien til kundeanskaffelse kan inneholde enda flere fallgruver.
For at prosessen skal kunne optimaliseres, må følgende betingelser være oppfylt når en potensiell kunde skriver inn frasen du er interessert i:
Nettstedet ditt må vises i det hele tatt for denne frasen.
Posisjonen til denne frasen bør være rimelig høy.
Innholdet i søkeresultatet bør oppmuntre folk til å klikke på søkeresultatet.
Søkeresultatet skal lede til en relevant landingsside.
Landingssiden bør være optimalisert for virksomhetens mål.
Hver av disse betingelsene må være oppfylt hvis du vil lykkes på Google. Ellers taper du bare tid og penger. Se følgende eksempler, som alle er påvirket av SEO-optimalisering:
Hvis en potensiell kunde skriver inn en frase i Google som du ikke vises for i det hele tatt, mister du en mulighet fra første stund.
Hvis du dukker opp for frasen, men nettstedet ditt ligger langt unna – mister du sjansen, analogt med det første punktet.
Hvis du ligger høyt oppe, men søkeresultatet ikke er attraktivt, er sjansen stor for at kundene uansett klikker på konkurrentenes resultater, selv om du ligger på førsteplass.
Hvis nettstedet ditt ligger høyt og søkeresultatet er innbydende, men du leder brukerne til feil underside, vil potensielle kunder føle seg fortapt og være raske til å forlate siden.
Hvis siden derimot er riktig, men ikke optimalisert for å utføre en handling (for eksempel å sende inn et skjema), vil potensielle kunder ikke utføre handlingen.
I teorien virker de ovennevnte punktene ganske enkle, og det er de også. Situasjonen begynner å bli komplisert i det øyeblikket du innser at ulike personer bruker ulike søkeord, og at det til og med kan være tusenvis av dem. Du må derfor planlegge prosessen flere ganger for hvert enkelt søkeord og i tillegg ta hensyn til søkemotorenes retningslinjer.
SEO-optimalisering handler om å forberede nettstedet ditt på å generere så mye trafikk som mulig fra søkeord som er relatert til nettstedets tema, og å få trafikken til å generere forretninger. Alt du gjør i SEO-optimalisering prosessen, bør ta hensyn til disse få hovedpunktene. Hva mer spesifikt?
De riktige nøkkelordene
For å finne verdifulle kunder må du først og fremst vite hvilke søkeord de bruker når de søker etter det du tilbyr. Det kan være mange slike fraser, og det kan ta lang tid å finne dem. Til syvende og sist skal nettstedet ditt vises i Google for alle fraser som potensielle kunder kan bruke. Uten kunnskap om ordene vet du ikke hvordan du skal optimalisere innholdet og strukturen på nettstedet, noe vi kommer tilbake til litt senere.
Det er definitivt ikke verdt å fokusere på bare noen få fraser – de fleste beslutninger om SEO-optimalisering tas på grunnlag av søkeordsanalyse. Jo grundigere den er, desto større er sjansen for at du ikke går glipp av fraser som er relevante for virksomheten, men som ikke alltid er åpenbare.
Nøkkelord – hva er det egentlig?
Alle som spør Google om noe, har en bestemt hensikt: De ønsker å finne informasjon, kjøpe et produkt, bli inspirert, sjekke et tilbud eller løse et problem. For å finne en løsning skriver de inn nøkkelfraser i søkemotoren.
Hva kan være eksempler på intensjoner?
Informativ/pedagogisk – brukeren ønsker å lære noe.
Ofte skriver brukeren inn et spørsmål, f.eks. hvordan fjerner jeg riper på bilen min?
Navigasjon – brukeren leter etter bestemte nettsteder eller selskaper de allerede kjenner til.
Markedsundersøkelser, sjekker tilbud – brukeren leter etter anmeldelser, sammenligninger og beste tilbud. Deretter skriver han inn for eksempel «beste smarttelefoner i 2020».
Shopping – brukeren ønsker å kjøpe noe, og bruker fraser med priser, modellnavn og merker.
Det finnes flere typer søkeord som uttrykker disse intensjonene, og de har hver sin funksjon. Hver av disse bør tas i betraktning når en side skal optimaliseres. Hvilken type søkeordfrase som legges inn, avgjør også hvilken potensiell kunde som søker på den. En beskrivelse av søkeordene er til stor hjelp når man senere skal gruppere dem, velge ut de beste søkeordene og optimalisere siden for dem.
Generelle nøkkelord
Dette er de vanligste søkeordene for virksomheten din, 1-2 ord som beskriver et emne i generelle vendinger. De avslører ikke brukerens detaljerte intensjon, så det er ikke helt klart hva personen som skrev inn et slikt ord i søkemotoren var ute etter. Slike fraser har flest søk, men i de fleste tilfeller den laveste konverteringsfrekvensen.
La oss for eksempel se på uttrykket kjoler. En person som skriver inn et slikt søkeord er ikke ute etter noe spesifikt – han eller hun er mest sannsynlig ute etter inspirasjon, fotografering, ikke et kjøp. Å skrive inn en slik setning resulterer sjelden i et salg.
Lange halefraser (Long Tail)
Long tail-fraser består av flere ord. Vanligvis kan søkerens hensikt defineres nøyaktig ut fra innholdet. Longtail-fraser skrives inn mye sjeldnere – men for et emne kan det være flere slike fraser enn generelle fraser, og følgelig blir det flere søk. Det kan for eksempel være at én hovedfrase som beskriver virksomheten din, har 6 000 visninger per måned – men samtidig vil 50 longtail-fraser med gjennomsnittlig 200 visninger gi deg totalt 10 000 visninger.
Long tail-fraser finnes i ulike varianter. Vi bruker den nevnte kjolen som eksempel:
Svart kjole til stevnemøte
Rød kjole til bryllup
Grønn kjole til nyttårsaften
Marineblå ballkjole
Gul ballkjole
Som du ser, kjennetegnes detaljerte søk av stor variasjon, og antallet kombinasjoner av slike søkeord er nærmest uendelig. Du må imidlertid kjenne til de fleste av disse frasene og legge merke til mulige mønstre.
Generelle fraser versus long tail-fraser. Navnet «long tail» kommer av andelen fraser som er synlige i denne grafen.
Long-tail-fraser har en fordel som skiller dem fra andre typer fraser – de beskriver nøyaktig hva kundene dine trenger, og dette gir økt konverteringsrate (dvs. økt salg). En person som for eksempel skriver inn frasen «rød kjole til bryllup», er som regel ikke ute etter inspirasjon eller informasjon – de er allerede på jakt etter det spesifikke produktet de ønsker å kjøpe. Derfor er trafikk fra long-tail-fraser den mest verdifulle for bedriften din.
Varemerke-ord
Merkevarefraser er en spesiell type long tail-fraser. De inneholder i tillegg navnet på selskapet, produsenten eller produktnavnet. Personen som skriver inn et slikt søkeord, forteller deg hvilket selskaps produkter vedkommende er interessert i.
Eksempler på slike fraser er:
Nike sko
Nike sko svart
Adidas sportssko
Reebok joggesko
Asfalt joggesko for menn
Hvis du har en butikk der du selger sko fra ulike produsenter, bør du optimalisere nettstedet for merkevarefraser – selv om du ikke selger akkurat det merket.
Regionale fraser
Lokale fraser, dvs. ord med byens navn – for eksempel Radca prawny Lublin. Vi velger slike fraser for virksomheter som opererer lokalt – serviceselskaper, hoteller (hotell- og overnattingsbedrifter er i praksis hovedsakelig basert på slike fraser), restauranter eller for eksempel papirvareforretninger.
Setninger som beskriver brukerens problem
Dette er setninger som beskriver et spesifikt problem som en bruker søker etter på Internett. Det er en god idé å gi dem denne informasjonen, for eksempel gjennom en artikkel på en bedriftsblogg, samtidig som du «smugler» inn produktene eller tjenestene dine i teksten. På denne måten vil noen bli interessert i tilbudet ditt – selv om de ikke leter etter det direkte. Slike setninger formuleres vanligvis med et spørsmål, f.eks.
Hvilken kjole til bryllupet?
Hvordan velge en kjole som passer til figuren din?
Hvilken farge kjole til rødt hår?
Legg merke til at slike spørsmål ofte høres ut som ferdige artikkeltitler – så etter å ha skrevet inn en slik setning kan noen komme over artikkelen din, og når de finner løsningen på et problem i den – vil de kunne se på butikken din med en gang. Dette fungerer ofte etter gjensidighetsprinsippet – «du har løst problemet mitt, så som takk vil jeg kjøpe av deg».
Du vet allerede hvilke typer nøkkelfraser det finnes. Det finnes så mange fraser av hver type at det vil være halsbrekkende og ineffektivt å finne på og liste dem «for hånd» – så du må bruke spesialverktøy.
Strukturere nettstedet deretter
Sidestruktur er et av de viktigste elementene i SEO-optimalisering. Uten en gjennomtenkt struktur vil det være vanskelig å oppnå suksess i søkemotorene, spesielt når det gjelder sider med stort long-tail-potensial. Det er gjennom en velutviklet og oversiktlig struktur at du kan planlegge hvilke nettadresser som skal være søkeresultater for hvilke søkeord.
Strukturen bør være basert på søkeordsanalyse. Dette er en annen grunn til å søke nøye etter så mange fraser som mulig. Nettstedets struktur, layout og interne lenker avhenger av dette trinnet, så det er verdt å tenke på dette før webmasteren begynner å jobbe med nettstedet.
Ta en titt på animasjonen nedenfor – den illustrerer perfekt de ulike elementene på en underside og hvilke typer søkeord de bør vises for i Google.
De viktigste undersidene og frasene du bør se etter er:
Hjemmeside – inkluder ord relatert til firmanavnet eller en generell beskrivelse av virksomheten (f.eks. dyrebutikk, renoveringsfirma osv.).
Produktkategori – en underside til kategorien med produkter, som bør inneholde fraser knyttet til generelle produktsøk (brudekjoler, byggeverktøy osv.).
Produktside – en underside dedikert til et spesifikt produkt. Den bør inneholde langhalede fraser, for eksempel i produktbeskrivelsen og tittelen på undersiden (Sony KD-49XG8096 TV, MAKITA DDF458RTJ skrutrekker osv.).
Tjenestekategori – en underside med en samling av lignende tjenester (juridiske tjenester, regnskapstjenester osv.).
Tjenestebeskrivelsesside – på samme måte som produktsiden er dette en underside dedikert til en spesifikk tjeneste (straffesaker, regnskap for bedrifter osv.).
Veiledningsinnhold – et blogginnlegg eller en FAQ-side. Innholdet på disse undersidene skal tilfredsstille behovet for å løse kundens problem, så i tillegg til generelle setninger bør det også inneholde setninger som beskriver brukerens problem.
Hjemmeside
Nettstedets struktur bør bygges opp på samme måte som bygninger – fra det generelle til det spesifikke. Den mest generelle siden på nettstedet ditt er hjemmesiden. Den skal være tilgjengelig for folk som er på jakt etter bedriften din eller et generelt tema relatert til bedriften din.
Hvilke fraser bør jeg optimalisere hjemmesiden min for? For å finne ut av det kan du spørre deg selv: Hva gjør bedriften min? Svar på det med noen få ord (maks. 50 tegn inkludert mellomrom; husker du hvorfor?). Hvis ikke, kan du ta en titt på leksjon 2, avsnittet «Faktorer knyttet til nettstedet ditt»). På denne måten vet du hva du skal skrive i tittelen på hjemmesiden din. Legg til firmanavnet på slutten av tittelen. Eksempler:
Nettbutikk for kjæledyr – [butikknavn].
Nettbutikk for klær – [butikknavn].
Anerkjent advokatfirma – [navn på firma].
Moderne møbler etter mål – [firmanavn].
Begynn å designe hele strukturen fra hjemmesiden, siden alle andre undersider vil være underordnet denne. Vurder om standard inndelingen i produkter, tjenester og kategorier er tilstrekkelig. Hvis ikke, bør du opprette flere underinndelinger og underkategorier (f.eks. for selskapets filialer hvis de har ulike tilbud).
Kategori-sider
Neste nivå i strukturen er kategorisidene (produkter, tjenester, guider). Disse er utformet for å tiltrekke seg en bruker som egentlig vet hva han eller hun leter etter, men som ennå ikke har valgt en bestemt modell. Han eller hun leter for eksempel etter sportssko, men har ikke bestemt seg for en bestemt modell eller farge.
Kategorisider kan snevres inn ved å opprette flere sider med underkategorier. Kategorien sportssko kan for eksempel deles inn i løpesko, treningssko og tursko. På denne måten oppretter du undersider som er optimalisert for spesifikke nøkkelfraser.
Den nøyaktige utformingen av kategoriene og navnene på de enkelte elementene vil avhenge av virksomheten din og søkeordene dine potensielle kunder bruker.
Produkt-, tjeneste- eller oppføringssider
Produkt- eller tjenestesider og oppføringer er de elementene som ligger lavest i strukturen. De er de mest detaljerte og bør derfor optimaliseres for spesifikke (long-tail) søkefraser. Folk som søker etter disse produktene, vet hva de trenger, så de bør komme direkte til en slik side.
Sidestruktur og synlighet
Fra et salgssynspunkt er det ikke bare viktig å ha et stort antall nøkkelfraser, men også nettadressene til nettstedet ditt, dvs. kategorisider og produkt-/tjenestesider. Som du allerede vet, er dette svar på brukerens intensjon – så alle henvendelser om en bestemt tjeneste bør rettes til den tilhørende URL-en.
Riktig adressestruktur gjør det lettere for søkemotoren å lese nettstedet ditt og plassere alle undersider i databasen og deretter «tilordne» dem til fraser. Når en frase skrives inn, vil resultatet lede brukeren til den relevante URL-adressen – og dette vil tilfredsstille brukeren og oppmuntre ham eller henne til å gå inn på den aktuelle undersiden.
Ved å ha flere undersider kan du vise flere søkeresultater, dvs. flere svar på brukerens spørsmål.
Hvis du bare har noen få undersider – f.eks. hjemmeside, tjenester, produkter, kontakt – vil du som svar på en forespørsel om et bestemt produkt bare vise de generelle sidene, og ikke undersidene med produktene som brukeren egentlig er ute etter. De ville sannsynligvis ikke føle seg oppmuntret til å gå til hjemmesiden uten å vite om de ville finne det de lette etter der.
Passende forberedelse av innhold
Det er innholdet på en side som avgjør hvilke søkeord en URL-adresse vises som søkeresultat for. Med riktig utformet tekst, grafikk og andre multimedier kan du maksimere synligheten til nettstedet ditt.
Når du skriver tekster til et nettsted, må du vite hvem du skriver til. Umiddelbart virker dette åpenbart, men tro meg, det er veldig nyttig å definere og nøye analysere målgruppen din, og det gir deg veldig spesifikk kunnskap om hvordan du skal skrive. Du vil skrive forskjellig til privatkunder, til små og mellomstore bedrifter og til bedriftskunder.
Når du definerer målgruppen din, bør du først og fremst være oppmerksom på hvilke problemer og spørsmål som opptar dem. På den måten kan du fokusere innholdet ditt på å dekke kundenes helt spesifikke behov. Dette er avgjørende for å fange oppmerksomheten deres og få dem til å bli på nettstedet ditt – og det gjør de når de vet at de finner løsningen på problemet sitt der.
Riktig redigering av innholdet er en svært viktig del av SEO-optimaliseringen. Du bør særlig fokusere på følgende
Tittel- og beskrivelser, som med stor sannsynlighet blir innholdet i søkeresultatene;
Overskrifter, som er de mest leste elementene på en side. De fleste skanner bare overskriftene for å finne de delene som interesserer dem;
Relevant innhold, som først og fremst bør skrives for mennesker og ikke for søkemotoralgoritmer;
Et svært vanlig spørsmål jeg får, handler om hvilket innhold (og hvilke søkeord i innholdet) som skal inkluderes i hver enkelt URL. I prinsippet er svaret enkelt: Hvis du har gjort en skikkelig søkeordsanalyse og tilordnet en mål-URL til hvert ord, er problemet løst. I vår artikkel om SEO-strategi kan du lese en ferdig guide til hvordan du tilordner ord til mål-URL-er.
Andre elementer i SEO-optimalisering
De riktige søkeordene, den riktige tilordningen av dem til URL-adresser på en side og innholdet på en gitt underside er grunnlaget for SEO-optimalisering, noe som garanterer suksess i søkeresultatene og gir konkrete fordeler for virksomheten.
Optimalisering av gjennomsøking
Crawling er prosessen der søkemotor-roboter skanner en side. I forbindelse med SEO-optimalisering er dette en svært viktig prosess. Hvis nettstedet ditt har en optimal struktur, innhold av god kvalitet osv., men Google ikke klarer å skanne det, har du rett og slett kastet bort tid og penger.
Google trenger tilgang til undersidene for å generere trafikk. For små nettsteder vil en uoptimalisert gjennomsøkingsprosess kanskje ikke være merkbar, men for store nettsteder (med tusenvis av nettadresser) kan du oppleve at Google skanner nettstedet svært sakte. Effekten av langsom skanning vil være at enkelte nettadresser besøkes svært sjelden, noe som tross alt endrer innholdet, om ikke annet så i forbindelse med SEO-optimalisering.
Det er viktig å ikke hindre Googles skanne prosesser. Optimalisering av gjennomsøking handler først og fremst om å kontrollere robotens tilgang til enkelte sider eller deler av nettstedet. På denne måten unngår man at robotene går seg vill i et virvar av nettadresser som er lite relevante for virksomheten.
Optimalisering av hastighet på nettsiden
Nedlastingshastigheten bør også optimaliseres. En treg side er en god måte å få en høy avvisningsrate på. I dag vil de fleste av oss ha sider som laster raskt. Derfor bør SEO-optimalisering ta hensyn til hvor raskt hver enkelt underside lastes inn. Dette påvirker både den nevnte søkeprosessen og brukernes beslutninger.
Hvordan skaffer du deg kunder fra Google på en effektiv måte?
9 feil som hindrer deg i å få kunder fra Google
Det første kapittelet i den trinnvise e-boken SEO.
Et kurs i grunnleggende SEO for nybegynnere.
Lukket gruppe der du kan stille spørsmål.
Se eksempler på suksesshistorier fra kundene våre.
Tilgang til ikke-offentlige casestudier.
Sjekkliste for hvordan du analyserer et nettsted med tanke på SEO.
Når skal man begynne med SEO-aktiviteter?
Visse optimaliseringsaktiviteter kan utføres før bedriftens nettsted i det hele tatt er opprettet. Dette kan selvfølgelig gjøres senere, men det lønner seg å få hjelp av en SEO-spesialist til å utføre en søkeordsanalyse og strukturere innholdet på det fremtidige nettstedet. Da får du også veiledning om den tekniske oppbyggingen av nettstedet.
Å lage en strukturplan før du bygger et nettsted har én stor fordel – lavere kostnader ved revisjoner av nettstedet. Det er svært vanlig at et nytt nettsted ikke er optimalisert for SEO. Hvis det for eksempel er strukturen som skal optimaliseres, kan det bli svært dyrt å forbedre hele nettstedet.
Det er ikke noe i veien for å starte SEO-optimalisering når som helst. I så fall bør det vanligvis gjennomføres en SEO-revisjon, og nettstedet bør bygges om i henhold til retningslinjene i denne. I en slik situasjon må du regne med ekstra kostnader for selve revisjonen og implementeringen av de foreslåtte endringene (hvis slike endringer er nødvendige).
Hvor mye koster SEO?
Det finnes ikke noe konkret svar på dette spørsmålet. Ingen profesjonelle selskaper har en prisliste, og de vil ikke gi et tilbud uten å kjenne detaljene og forventningene til kunden. Søkemotoroptimalisering er en kompleks prosess, og prisen avhenger blant annet av følgende faktorer som:
Kundens forretningsmessige mål
Bransje- og konkurranseaktiviteter
Utforming av nettstedet
Omfanget av selve aktivitetene
Generelt sett handler det om hva du ønsker å oppnå og hva konkurrentene dine gjør. Lokal SEO er annerledes i en liten by, der antallet konkurrenter er begrenset. Det blir mye vanskeligere å konkurrere i en storby eller på landsbasis – her er det garantert mye dyrere.
Mye her avhenger også av om du vil handle på egen hånd eller outsource alt til et profesjonelt selskap. Å gjøre SEO på egen hånd er mulig og slett ikke vanskelig – alt du trenger å gjøre er å bruke mye tid på ting som f.eks:
Søkeordsanalyse
Oppbygging av nettstedets struktur;
Planlegging og redigering av innhold
Optimalisering av innhold;
Skrive guide innhold (blogg);
Skaffe lenker;
Noen ganger er tiden din så verdifull at det er mer fornuftig å outsource SEO-aktivitetene dine. Da er det selskapet du velger som har ansvaret for SEO. Når du skal velge et SEO-selskap, kan du bruke guiden vår – Hvordan velge et SEO-byrå?
SEO Guide 2023 – Det grunnleggende
Alle virksomheter er forskjellige, men når det gjelder synlighet på Google, må alle nettsteder starte med de samme grunnleggende SEO-elementene, ellers er det ingen vits i å fortsette. Det viktigste elementet i SEO, som ofte blir oversett, er planlegging.
Planlegging er det første trinnet, og uten det vil du operere i mørket, så vi vil bare fokusere på å utarbeide en skikkelig handlingsplan i begynnelsen av denne veiledningen. De viktigste elementene i en plan er
Analyse av potensielle kunders søk
Gruppering av utvalgte søkeord
Matching av intensjoner for hver gruppe
Planlegging av undersider rettet mot hver brukergruppe
Planlegging av grunnleggende optimalisering av disse sidene
Bygge opp nettstedets struktur og informasjonsarkitektur
Planlegge utviklingen av nettstedets innhold
Søkeordsanalyse
Din første SEO-oppgave blir å finne alle nøkkelfraser som potensielle kunder kan nå deg med. Hvorfor alle sammen? Fordi du aldri vet hvordan kundene kan komme til å søke etter deg.
Hvis du for eksempel produserer skreddersydde møbler, er det ikke nok å være synlig på frasen «skreddersydde møbler». Det er riktignok en viktig frase, men kundene dine kan søke etter deg på tusenvis av andre måter:
Ved å skrive inn i Google hvilken type møbler de trenger (tilpasset garderobe, tilpasset kommode osv.),
Ved å skrive inn i Google hvilken type rom de trenger (stuemøbler, kjøkkenmøbler osv.).
På jakt etter designinspirasjon (romdesign, hvordan innrede en stue osv.).
Leter etter informasjon om interiørstilen (engelske møbler, skandinaviske møbler)
Leter etter råd (hvordan designe et u-formet kjøkken)
Hvis du produserer møbler, kan hver eneste person som skriver inn et slikt spørsmål være en potensiell kunde. Det er ikke alle fraser som fører til et direkte kjøp eller en forespørsel, men du når ut til mange med denne tilnærmingen. Noen av dem vil huske deg og komme tilbake når du for eksempel skal pusse opp.
Det er verdt å vise seg for brukerne på hvert trinn i kjøpsprosessen eller når de bare leter etter en løsning på et problem. En person som leter etter inspirasjon til å innrede et bestemt rom, kan bestemme seg for å bruke tjenestene dine etter å ha lest og sett resultatene av arbeidet ditt.
Det er mulig at noen vil kjøpe en tjeneste fra deg, selv om de hadde planlagt en annen løsning på forhånd. Han eller hun gjør det rett og slett fordi han eller hun kom til nettstedet ditt på jakt etter inspirasjon. Jo flere nøkkelfraser du finner som kan beskrive potensielle kunder, desto større sjanse har du for å selge produktet eller tjenesten din ved hjelp av SEO.
Hvordan søker du etter nøkkelord?
Før du går videre med SEO-guiden din, må du kjenne til alle ordene som kundene dine bruker. Å bygge et nettsted vil i stor grad avhenge av søkeordene. Uten å kjenne til ordene er det meningsløst å gå videre, så jeg skal vise deg hvordan du kan finne nøkkelordene som brukes av potensielle kunder på en ganske nøyaktig måte.
Begynn med din egen synlighet
Utgangspunktet vil være din nåværende synlighet – frasene du finner i Google Search Console og Senuto (eller et annet lignende verktøy). Både GSC og Senuto har mulighet til å eksportere til CSV-filer, slik at du kan importere alt til Excel.
Du bør forhåndssortere ord og fjerne alt som ikke er relatert til virksomheten din (det kan være ganske mange slike unødvendige fraser). Behold bare de ordene som du tror målgruppen din vil bruke til å søke etter produkter, eller som i det minste indirekte kan vise kundenes interesse.
Hør etter!
Du kan bruke Senuto gratis i 14 dager. Med dette verktøyet kan du sjekke hvilke ord du dukker opp på i Google. Du vil også kunne sjekke konkurrentenes nettsteder for å «stjele» søkeordene deres. Klikk her for å registrere deg for en gratis konto.
Finn ordene for hvert element i tilbudet
Det stopper ikke der i det hele tatt, nå skal vi lete etter ord basert på konkurrentene dine på Google. Det trenger ikke å være dine direkte konkurrenter, men finn nettsteder som konkurrerer med deg i søkeresultatene. Velg ut tre domener som du mener er mest like når det gjelder tema og tilbud, og som har en god del synlighet i Google. Vi vil bruke Senutos konkurranseanalyse verktøy, som er svært nyttig for SEO:
Velg «Konkurrent nøkkelord – ord som konkurrentene mine er synlige for, men ikke domenet mitt». Skriv deretter inn domenet ditt til venstre og opptil tre konkurrenter til høyre.
Når du klikker på sammenlign, ser du et skjermbilde som dette:
Verktøyet viser deg alle fraser som konkurrentene dine er synlige for, mens ditt domene ikke er det. Sammenligningen ovenfor genererte 24471 ordforslag. Selvsagt vil ikke alle være relevante, men du har mye å velge mellom. Gjør en ny eksport til Excel og velg ut de mest interessante frasene.
Gruppering av nøkkelfraser
Avhengig av virksomheten din og omfanget av tilbudet ditt, bør søkeordtabellen din inneholde mellom noen hundre og noen tusen nøkkelfraser. For butikker med et stort produktsortiment kan det dreie seg om tusenvis av nøkkelfraser.
Denne datamengden kan være ganske overveldende, og i tillegg er det svært vanskelig å se på slike data. Neste steg er derfor å gruppere frasene basert på intensjonen bak ordene. En bruker som skriver inn et søkeord i Google, har alltid et behov, og dette behovet er hensikten.
En intensjon kan beskrives med flere ulike nøkkelfraser. Ta for eksempel disse nøkkeluttrykkene:
Produktpris
Produktkostnad
Hvor mye koster produktet?
Hva er prisen på produktet?
Hver av de ovennevnte setningene har alltid samme hensikt – kunden ønsker å vite prisen på produktet, og derfor bør alle slike setninger være i en gruppe med denne hensikten.
Du må opprette like mange grupper som du kan definere individuelle intensjoner. Avhengig av hvilken virksomhet du driver, kan gruppene variere fra noen få dusin til flere tusen – i nettbutikker finnes det et stort antall intensjoner.
Ord-gruppering er viktig når det gjelder SEO, for det er egentlig hensikten som betyr mest. Det spiller liten rolle hvilken frase en person bruker, det er definitivt viktigere hva de trenger. Fraser kan endre seg over tid, men brukernes behov vil nesten alltid være det samme.
Nettstedets struktur
Sidestruktur er et av de viktigste elementene i forbindelse med SEO. Med struktur mener jeg et passende antall undersider som er ordnet i et visst hierarki uttrykt ved lenker mellom disse sidene.
Nettstedets struktur er svært viktig, og jo mer forseggjort den er, desto bedre er det for nettstedets synlighet. Du lurer sikkert på hvordan du vet hvilke undersider du bør legge til i en slik struktur? Sannheten er at du ikke trenger å lure i det hele tatt, for du har allerede en slik liste over undersider.
Hver søkeordsgruppe du opprettet tidligere i denne SEO-guiden, utgjør nesten alltid én underside på nettstedet. En underside optimaliseres for noen få lignende søkeord (for én søke-intensjon). Dette sikrer at en person som søker etter et bestemt produkt eller en bestemt tjeneste, havner på denne undersiden, uansett hvilket søkeord vedkommende bruker.
Du kan visualisere sidestrukturen i Excel ved hjelp av innrykk:
Ved å bruke Excel kan du raskt presentere strukturen i én enkelt fil. I tillegg kan du legge til annen informasjon, for eksempel om SEO-optimalisering, i flere kolonner.
Foreløpig SEO-optimalisering
Du har nettopp opprettet en nettstedsstruktur som skal ha en riktig informasjonsarkitektur. Hvert element i strukturen er en underside på nettstedet. Hver av disse undersidene blir et eget søkeresultat på Google, og en bruker som skriver inn nøkkelfraser relatert til den aktuelle undersiden, kommer rett til riktig sted.
Din neste oppgave er å forberede innholdet i disse søkeresultatene. Dette gjør du ved å bruke to tagger som skal stå i HEAD-delen av siden. Disse er tittel og beskrivelse.
Hvert element i strukturen (undersidene) bør ha sin egen unike tittel og beskrivelse. Disse skal beskrive den aktuelle undersiden, gjerne ved hjelp av nøkkelordene du har valgt for gruppen. Én URL er én gruppe (intent) som bestemte nøkkelord tilhører, og du kan nå bruke dem når du skriver tittel og beskrivelse.
Husk følgende regler:
Tittel skal ha et maksimum på ca. 65 tegn
Beskrivelsen bør ha et maksimum på ca. 160 tegn
Innholdet i begge taggene bør være noenlunde «på polsk».
Innholdet bør også være attraktivt for brukeren, slik at han/hun er mer tilbøyelig til å klikke på søkeresultatet.
Du kan inkludere tittel- og beskrivelsesinnholdet i Excel med strukturen ved å legge til flere kolonner.
Med dette har du allerede en liste over alle sidene, deres struktur og grunnleggende elementer som tittel og beskrivelse som forteller deg hvilket innhold hver side skal inneholde.
Innhold på nettstedet
Det siste elementet i planleggingen av en effektiv SEO-kampanje er innholdet på siden. Det er gjennom innholdet på hver underside at Google viser undersiden i søkeresultatene. Hvert produkt eller hver tjeneste må beskrives nøyaktig ved hjelp av søkeordene som potensielle kunder bruker.
Takket være den omfattende strukturen og innholdet ledes alle potensielle kunder til riktig underside i stedet for til startsiden. Dette øker sjansene for å skaffe nye kunder betraktelig.
Innholdet på nettstedet er også guider som du kan målrette mot målgruppen din. En guide som hjelper deg med å løse et problem, eller der du rett og slett deler kunnskapen din, er en annen måte å få trafikk på.
Ikke alle er umiddelbart på jakt etter produkter eller tjenester. En stor andel av nøkkelfraser er såkalte guide-fraser, som ikke fører til direkte salg, men som genererer trafikk som senere kan føre til fortjeneste.
Et eksempel på en slik setning kan for eksempel være «hvilken bærbar datamaskin du skal velge opp til 300zł», «hvilken TV du skal kjøpe led eller lcd» osv. Når du vil kjøpe noe, leter du sannsynligvis selv etter informasjon om produktet. Du blar gjennom blogger eller ser på videoer på Youtube. Husk at de fleste kunder gjør det samme. Det er derfor logisk at de kommer over ditt innhold.
Nå har vi det grunnleggende, hva nå?
Den grunnleggende planen vil se veldig lik ut, uavhengig av hvilken virksomhet du driver og hvor langt du har kommet når det gjelder SEO. Hva du gjør videre med denne planen, vil imidlertid avhenge av flere faktorer. Nedenfor skisserer jeg noen av de vanligste scenariene jeg støter på. Hvis du vil at jeg skal legge til flere scenarier, kan du skrive en kommentar. Jeg skal gjøre mitt beste for å svare og legge til denne informasjonen i guiden.
En SEO-guide for bedrifter som vil komme i gang med Google
Hvis Google-eventyret ditt nettopp har begynt og du knapt har noen synlighet ennå (det finnes ganske mange slike selskaper), må du selvsagt starte med en god plan. Det at du akkurat har begynt har en stor fordel – du kan redesigne nettstedet ditt uten risiko.
Antallet undersider og strukturen på ditt nåværende nettsted er sannsynligvis ikke i nærheten av den versjonen du har i dag. Dette er faktisk det beste tidspunktet for å bygge et nytt nettsted. Ved hjelp av søkeordsanalyse og andre planleggingsaktiviteter kan du bestille et nettsted som er skreddersydd for virksomheten din.
Husk å ikke bare ta hensyn til innhold og struktur når du bygger et nytt nettsted (eller redesigner det eksisterende), men også til tekniske og UX-relaterte elementer som:
Hastighet på nettstedet
Skanneprosesser for side-indeksering
HTML-dokumentets struktur
Korrekt bruk av overskrifter
Riktig visning av viktig informasjon
Riktig utforming av handlekurv/kontaktskjemaer
Når nettstedet er implementert, bør hovedoppgaven din være å lage innhold til nettstedet. Du må utvikle tilbudsinnhold, produktinnhold eller kategori beskrivelser. I tillegg til dette bør du utvikle bedriftsbloggen din. Skriv veiledninger knyttet til det du gjør, eller beskriv bruken av produktene dine.
Utviklingen av en blogg er en oppgave for de første par eller til og med flere måneder med SEO-aktivitet. I tillegg til å skrive, er det en god idé å utføre periodisk innholdsoptimalisering ved hjelp av Google Search Console. Dette innebærer å sjekke hvilke ord domenet ditt vises for i Google og prøve å forbedre dette ved å endre/legge til nytt innhold på en underside.
SEO-guide for bedrifter med synlighet
Ikke alle bedrifter starter fra bunnen av. Sannsynligvis har nettstedet ditt allerede en viss synlighet, og du får allerede en viss mengde trafikk, men du er ikke fornøyd med salget som trafikken genererer. Hvis du ikke vet hvordan trafikken din er, kan du bruke guiden vår – Slik sjekker du nettstedets synlighet.
Når du strukturerer nettstedet ditt i henhold til denne veiledningen og metoden beskrevet ovenfor, vil du nesten alltid merke at planen avviker fra det du har i dag.
For å oppnå bedre resultater og øke salget eller i det minste responsen fra kunden, må du fornye nettstedet ditt eller bygge et nytt. Situasjonen er svært lik en ny bedrift som begynner med SEO-aktiviteter. Unntaket er den nåværende trafikken, som du ikke kan miste ved å gjøre endringer på nettstedet.
Begynn med å se på hvilke nettadresser som genererer trafikk, og sjekk deretter hvilke søkeord de vises for. Hvis disse ordene er verdifulle for deg, må du innlemme det nåværende innholdet i den nye strukturen på nettsiden, slik at du ikke mister den nåværende trafikken.
Et annet aspekt ved å forhindre tap av eksisterende trafikk er 301-omdirigeringer. Det er meget mulig at strukturelle endringer på nettstedet vil føre til endringer i nettadressene på domenet. Siden Google er avhengig av nettadresser, må du omdirigere gamle versjoner av nettadresser til deres nye ekvivalenter.
La oss anta at tilbudet ditt for øyeblikket ligger på domain.pl/offer/usluga/, men i den nye versjonen av nettstedet endres adressen til domain.pl/usluga/category/services. Når du endrer siden, må du sørge for at personen (men også Google-roboten) som trykker på den første adressen, automatisk blir omdirigert til den nye versjonen av adressen.
Hvordan skaffer du deg kunder fra Google på en effektiv måte?
9 feil som hindrer deg i å få kunder fra Google
Det første kapittelet i den trinnvise e-boken SEO.
Et kurs i grunnleggende SEO for nybegynnere.
Lukket gruppe der du kan stille spørsmål.
Se eksempler på suksesshistorier fra kundene våre.
Tilgang til ikke-offentlige casestudier.
Sjekkliste for analyse av nettstedet med tanke på SEO.
SEO-guide – sammendrag
Søkemotoroptimalisering er en ganske kompleks prosess som, hvis den planlegges og gjennomføres på en god måte, kan gi positive resultater i form av økt trafikk og salg.
SEO lønner seg i nesten alle bransjer. Dessverre er det mulig at resultatene av tiltakene dine ikke vil være synlige med en gang. Det som betyr noe i SEO er tålmodighet. Salgskolonnene vil ikke alltid øke i løpet av noen få uker, men hvis hele kampanjen er godt forberedt og gjennomført, vil bedriften din definitivt tjene på det!
Mange som jobber med SEO, legger stor vekt på de tekniske aspektene ved nettstedet. Teknisk SEO er selvsagt svært viktig, men det vil ikke gi deg noe som helst hvis nettstedet ditt ikke har riktig innhold. Selv det beste teknisk optimaliserte nettstedet vil ikke få trafikk hvis det ikke inneholder innhold som Google ønsker å henvise til søkere.
Jeg håper denne guiden i det minste har forbedret din oppfatning av SEO. Hvis du har noen spørsmål – still dem i kommentarfeltet, så svarer jeg gjerne.
Enkle SEO-regler for 2023
I grove trekk handler SEO om noen få prinsipper som, hvis de følges, systematisk vil øke trafikken fra organiske søkeresultater.
Prinsipper knyttet til optimalisering:
Regel 1: Optimaliser siden for alle søkeord som er direkte eller indirekte relatert til virksomheten din.
Regel 2: Bygg nok undersider til at hver av dem kan optimaliseres for flere lignende søkeord.
Regel 3: Optimaliser aldri to nettadresser for samme eller lignende søkeord, da dette vil føre til kannibalisering av innhold.
Prinsipper knyttet til teknisk SEO:
Regel 1: Sørg for at hele domenet er riktig indeksert, og indeksér bare de nettadressene som kan være potensielle søkeresultater.
Regel 2: Pass på hastigheten på nettstedet ved å ta hensyn til Web Core Vitals.
Regel 3: Hold gjennomsøkingsbudsjettet under kontroll, ikke la Google sløse med ressurser.
Innholdsrelaterte prinsipper:
Regel 1: Skriv om det dine potensielle kunder leter etter.
Regel 2: Bruk SEO-verktøy for å finne de riktige søkeordene.
Regel 3: Skriv for brukeren, ikke for søkemotorene.
Regel 4: Publiser regelmessig og i henhold til virksomhetens tema.
Regel 5: Gå tilbake til tidligere publiseringer og optimaliser dem med Google Search Console.
Regler knyttet til lenker:
Bli med i en lukket gruppe
Der svarer vi på spørsmål knyttet til å få kunder fra Google. Gruppemedlemmer får en gratis revisjon, se festet innlegg for mer informasjon!
Hva avhenger rangeringen i organiske søkeresultater av?
Situasjonen ser ut til å være ganske komplisert, og de fleste i SEO-bransjen gjør sitt beste for å gjøre prosessen med å øke nettstedets synlighet til en stor hemmelighet. Det viser seg imidlertid at saken er ganske enkel og koker ned til noen få hovedfaktorer som er delt inn i to grupper: de som er relatert til siden og de som er relatert til brukeren.
Faktorer knyttet til nettstedet ditt
Innhold på nettstedet
I forrige del av denne artikkelen snakket vi om at søkeresultatene er lenker til individuelle undersider i domener valgt av Google. Søkemotoren velger ut de 10 mest relevante undersidene fra ulike domener til den første siden. Spørsmålet er hvorfor Google for et gitt søk velger disse sidene som de 10 første resultatene?
Disse undersidene har innhold som indikerer at de vil være relevante for søket ditt. Hvis du søkte etter en beige brudekjole, vil topp 10 inneholde lenker til undersider med slike kjoler. Hvis du ikke har en slik underside, går du glipp av en potensiell kunde. Google vil ikke vise en annen underside for dette søket.
Det er innholdet på siden som svarer på søket i søkemotoren. Basert på dette innholdet analyserer Google om det er sannsynlig at siden din er nyttig for brukeren som stiller spørsmålet. En tom side kan ikke vises i søkeresultatene, og det er derfor det er så viktig i SEO å beskrive produktene eller tjenestene dine i detalj.
Innholdet på en side er ikke bare teksten på selve undersiden, det er også to viktige elementer som ikke er synlige når du ser på siden. Dette er tittelen på undersiden og en kort beskrivelse av siden.
Hver side (URL) bør ha en unik tittel og beskrivelse som representerer sidens innhold – disse vises som søkeresultater og er elementer i grunnleggende SEO-optimalisering.
Tittelen på sidene bør beskrive innholdet på ca. 60 tegn. Den er ikke synlig direkte på siden, men du kan forhåndsvise innholdet ved å holde musepekeren over fanen der du åpnet siden (i Chrome-nettleseren):
Hvorfor skal man bry seg om titler og beskrivelser for hver enkelt URL i et domene? Både tittelen og beskrivelsen vil sannsynligvis vises som et søkeresultat i Google:
De samme elementene i sideinnholdet vil også bli brukt på sosiale nettverk som Facebook. Når du deler denne nettadressen, vises et bilde som dette på veggen din:
Kort sagt vil hver URL (underside) vises i Google for søk relatert til innholdet den inneholder. Hvis du vil vises for fraser relatert til grønne kjoler til nyttårsaften, må du ha en slik underside. Denne undersiden bør inneholde produkter som er grønne kjoler som passer til nyttårsaften. Dette er helt avgjørende for SEO. Til dette trenger du en tittel og en beskrivelse som representerer denne undersiden i søkeresultatene.
Nettstedets struktur
Du har lest i de foregående avsnittene at nettstedet ditt må ha separate undersider for ulike søk. Hvis vi fortsetter med eksemplet med kjoler, ser vi at det kan være mange slike spørsmål:
Svart kjole til stevnemøte
Rød kjole til bryllup
Grønn kjole til nyttårsaften
Marineblå ballkjole
Gul ballkjole
Osv.
Søk etter kjoler avhenger av to variabler – farge og formål. Hver frase kan kokes ned til synet:
«[farge på kjolen] kjole [formål med kjolen]».
Hva om vi legger til flere variabler som størrelse, snitt, materiale? Setningene kan bli mer utførlige, som f.eks:
Rød minikjole til bryllup
Rød paljettkjole til bryllup
Rød cocktailkjole til bryllupet
Rød minikjole til bryllup
osv.
Hva om du ikke bare selger kjoler, men alle typer klær? Det kan være mange nøkkelfraser som representerer kundenes behov. Store mote- eller elektronikkbutikker kan ha millioner av undersider med innhold som er relevant for bestemte grupper av søk.
Gogole-roboter må gå gjennom en slik side, få tilgang til hver av disse adressene og legge dem til i indeksen. For at dette skal kunne skje, må nettadressene til disse undersidene være ordnet i en logisk struktur.
Husker du eksemplet med bærbare datamaskiner? Vi ville delt inn bærbare datamaskiner i typer, produsenter, bruksområder og individuelle spesifikasjonselementer.
Bare en logisk ordning av elementene vil gjøre det mulig for Google å «forstå» butikkens struktur og hele produktutvalget. På denne måten vil hvert element i strukturen ha en sjanse til å vises høyt i de organiske resultatene.
En slik struktur gjelder for alle nettsteder (hvis du ønsker å investere i SEO), men også nettsteder for små bedrifter bør bygge opp tilbudet sitt etter en logisk struktur. Spesifikke seksjoner, avsnitt eller kategorier bør ha sin egen plass på nettstedet. Husk også at brukeren ikke må føle seg forvirret når han eller hun kommer inn på nettstedet ditt. En annen SEO-faktor er at han eller hun kommer raskt ut igjen.
Tekniske aspekter
Det er mange tekniske forhold som kan påvirke rangeringen i søkeresultatene. I alle slags veiledninger vil følgende vanligvis bli nevnt:
HTML-semantikk,
Grafikk optimalisering
CSS- eller JS-komprimering
Hastighet på siden
Responsivitet
Strukturerte data
Osv.
Disse elementene er viktige fra et SEO-synspunkt, forutsatt at Googles roboter er i stand til å nå og analysere alle sidene. Posisjonen i Google avhenger derfor av aspekter knyttet til indekseringen av hele nettstedet:
Bruk av robots-direktiver
Bruk av robots.txt
Bruk av canonical-parameteren
Duplisering av innhold
Oppretting av xml-kart
Når det gjelder SEO generelt, er korrektheten til en side av stor betydning i indekseringsprosessen. Jo bedre en side er strukturert, desto lettere blir det for Googles roboter å skanne den og finne relevant informasjon.
Strukturerte data som viser de relevante elementene på siden, f.eks. bedriftens lokaliseringsdata, informasjon om tilbud, produkter eller planlagte arrangementer, vil være til stor hjelp her. Det finnes ordninger som direkte viser Google detaljert informasjon, som deretter presenteres i søkeresultatene.
Googles tillit til nettstedet
For å vise nettadressene dine som søkeresultater, vil Google forsikre seg om at innholdet der svarer på spørsmålene som stilles, og i tillegg oppfyller forventningene til søkerne.
Domenet ditt må ha en viss autoritet, det er derfor det er visse domener som vises for et svært høyt antall fraser. Et eksempel på dette er Wikipedia, som vanligvis har svært høy autoritet for kunnskapsrelaterte fraser. Hvorfor stoler Google på dette nettstedet?
For det første, innholdet.
Wikipedia har et rikt og substansielt innhold. Google vet dette og stoler på at artiklene på Wikipedia svarer til brukernes behov. Også du må sørge for at innholdet på nettstedet ditt er så verdifullt som mulig. Derfor er det viktig for SEO å ha en bedriftsblogg. Den hjelper deg med å bygge opp merkevaren din som ekspert, og i Googles øyne er du en autoritet.
For det andre, lenker
Mange andre domener lenker til Wikipedia som en kilde til pålitelig informasjon. Google sjekker koblingene mellom nettsteder, og hvis de ser at andre nettsteder peker til Wikipedias ressurser, må de være verdt å stole på.
Inntil for en tid siden var det mulig å misbruke denne regelen og ganske enkelt plassere lenker fra et stort antall domener. Dessverre, hovedsakelig på grunn av handlinger fra uærlige SEO-byråer, vil denne formen for «juks» av algoritmen ikke lenger fungere. Bare lenker fra nettsteder som selv har et høyt omdømme vil telle (i teorien). Du må få andre domener som Google stoler på til å lenke til deg. Ideelt sett bør domenene som lenker til deg være tematisk relatert – tematiske portaler, blogger eller ekte fora er perfekte her. Slike lenker vil definitivt støtte domenets SEO.
Brukerrelaterte faktorer
Søk etter utstyr
Rekkefølgen på søkeresultatene avhenger også av hvilken enhet søkeren bruker. Du har sikkert allerede lagt merke til at søkeresultatene på en datamaskin ikke samsvarer med søkeresultatene på smarttelefoner eller nettbrett.
Avhengig av hvilken enhet som brukes, endres andelen rangeringsfaktorer i SEO. Først og fremst er nettstedets tilpasning til små skjermer og rask ytelse noen av de viktigste faktorene som påvirker rangeringen av resultater på mobil.
Søkerens plassering
Søkerens lokasjon påvirker også noen av søkene, hovedsakelig knyttet til lokale bedrifter eller arrangementer. I motsetning til hva du kanskje tror, er Google ganske nøyaktig i stand til å fastslå hvor du befinner deg, for eksempel ved hjelp av telefonens GPS-signal. Selv om du slår av GPS-mottakeren på enheten din, vil det fortsatt være mulig å spore deg – bare med det vanlige signalet du bruker til å snakke med.
PC-brukere er også enkle å spore takket være IP-adressen. Generelt sett er Google i stand til å finne ut hvor du befinner deg med en nøyaktighet som tilsvarer en by eller til og med et distrikt. Dette gjør det mulig å presentere lokale resultater.
Leter du etter en tannlege, et bakeri eller nærmeste restaurant? Du trenger ikke å oppgi navnet på byen du befinner deg i. Google viser deg de som ligger nærmest der du befinner deg. Dette er svært viktig for SEO og optimaliseringsprosessen for lokale bedrifter som ønsker å få kunder fra søkemotorer.
Din atferd på Internett
Hvilke resultater du får, avhenger også av hvordan du oppfører deg på søkemotoren og på andre nettsteder. Basert på historiske data vet søkemotoren hva du er interessert i og hvilke preferanser du har. Dette må du ta hensyn til i SEO-strategien din.
Hvis du er glad i frukt og skriver inn ordet «avokado» på Google, vil du få informasjon om denne frukten eller oppskrifter som er relatert til den. Hvis du derimot regelmessig besøker en restaurant med dette navnet, vil du få opp restaurantens nettside som søkeresultat.
Hvordan ser Googles algoritme ut i 2024?
Googles berømte algoritme, som får skylden for alle problemene bedrifter har med sin tilstedeværelse i søkeresultatene, er ganske enkelt en blanding av alle faktorene som påvirker plasseringen. Google beregner på nytt faktorer knyttet til sideinnhold, lenker, tekniske detaljer og mer for til slutt å vurdere verdien av en gitt URL for et gitt spørsmål og rangere den i forhold til andre sider.
For å gjøre det enda vanskeligere, varierer viktigheten av de ulike faktorene som påvirker hvert enkelt element, med bransjen eller emnet. Noen elementer er viktigere i finansbransjen, mens andre er viktigere i medisin- eller underholdningsbransjen.
Den store kompleksiteten i sammenhengene og reglene som styrer algoritmene, gjør at ingen enkeltpersoner kan alt. Mange av dem som er ansvarlige for å implementere endringer, er rett og slett ikke i stand til å sette det hele sammen. Ingen SEO-byråer har kunnskap om hvordan algoritmer fungerer.
I tillegg bruker Google i stadig større grad kunstig intelligens, som lærer seg å kjenne brukernes atferd og presenterer søkeresultater som er relevante for brukernes atferd og behov.
De mange faktorene og avhengighetene gjør det umulig å sjekke posisjonen til domenet ditt ved hjelp av Google. Selv om nettstedet ditt ligger på førsteplass på datamaskinen din, betyr ikke det at alle andre også gjør det. Det er mulig at Google vet at det er ditt nettsted og hjelper deg med å finne det raskt.
De vanligste feilene man støter på i SEO-revisjoner
SEO-relaterte feil er svært vanlige i SEO-revisjoner, så nedenfor finner du en liste over de mest populære.
1. Feil på strategisk planleggingsnivå
Planlegging av SEO er svært viktig. Uten en plan er det umulig å gjennomføre en effektiv SEO-kampanje. Feil som begås på dette området, vil ikke generere verdifull trafikk, selv om du har et godt bygget nettsted og attraktivt innhold.
Manglende kjennskap til målgruppen
Nøkkelen til suksess ligger i å kjenne kundene dine. Du må vite hvilke behov de har og hva de er ute etter. Hvis du ikke tar deg tid til å analysere potensielle kunders atferd og behov, vil du ikke kunne lage innhold som overbeviser dem om å kjøpe.
De vanligste analyse feilene vi støter på i forbindelse med SEO-revisjoner:
Manglende analyse av eksisterende kunders atferd
Manglende kunnskap om potensielle kunders reelle behov
Unnlatelse av å tenke på søkernes intensjoner
Unnlatelse av å lage i det minste grunnleggende personas
Ingen konkurranseanalyse
Konkurranse innen SEO er en svært viktig faktor som kan fremskynde eller bremse veksten i synlighet. På den ene siden betyr mye konkurranse mindre plass for virksomheten din. Det blir vanskeligere å øke domenets synlighet hvis det er mange konkurrenter som konkurrerer om de viktigste søkeordene i bransjen din.
På den annen side er konkurrenter med gode resultater en kilde til verdifull kunnskap. Ved å analysere konkurrentene dine nøye kan du finne ut hvilke søkeord som er relevante for din bransje. Hvis du tar utgangspunkt i noen av de største konkurrentene og bransjelederne, vil det garantert sette fart i strategiplanleggingen.
De vanligste konkurranseanalyse feilene vi støter på under SEO-revisjoner:
Total mangel på konkurranseanalyse
Kun analyse av direkte konkurrenter (konkurrenter i Google er viktigere)
Ingen detaljert analyse av konkurrentenes fraser
Kopiering av konkurrentenes løsninger uten å tilpasse dem til egen virksomhet
For snever søkeordsanalyse
Potensielle kunder bruker nøkkelord for å finne produktene eller tjenestene dine. Det er verdt å nevne at alle har sin egen måte å søke på, og at ulike mennesker bruker ulike nøkkelfraser. Det finnes mange søkeord i enhver virksomhet, så det er feil å bare fokusere på dem du tror er riktige for deg.
En mellomstor servicevirksomhet har (avhengig av type tjeneste) ca. 1 000-5 000 ulike søkeord, noe som gir en oversikt over alle søk. Nettbutikker er tusenvis eller enda mange flere søkeord. For å lykkes i de gratis søkeresultatene må du være synlig på mange søkeord og på ulike stadier av kundenes handleopplevelse.
De vanligste feilene vi støter på i forbindelse med SEO-revisjoner:
Fokusere på noen få/flere ord
Ingen bruk av den såkalte lange halen
Ingen analyse av salgs fraser
Ingen analyse av rådgivnings fraser
Feil sidestruktur
De vanligste feilene knyttet til sidestruktur som vi støter på under SEO-revisjoner:
Mangel på en strukturell plan
Bruk av nøkkelord i feil strukturelle elementer
Duplisering av innhold/kannibalisering på grunn av mangel på en skikkelig plan
Manglende presentasjon av hvert enkelt element i tilbudet på separate sider (tjenesteytende bedrifter)
Manglende tilpasning av kategoritreet til søkeord for netthandel
Ingen global plan for intern lenking
Hovedmenyen er ikke tilpasset nettstedets struktur
Manglende kontroll over fasett navigering (butikker med et stort antall filtre)
Mangel på relevante undersider
For å vises i Google for søkeordfraser som er relatert til et emne, må du ha en underside som er relatert til emnet. Google ønsker ikke å vise hjemmesiden som søkeresultat. Hvis du driver med opplæring, må du ha undersider for hver type opplæring (klasserom, online, salg, ledelse osv.) og for hvert enkelt kurs.
Hvis en potensiell kunde søker etter et spesifikt kurs, vil Google vise siden for dette kurset som et søkeresultat (resultatet vil være sidetittelen). Hvis en kunde derimot søker mer generelt (salgstrening), vil Google sende kunden til en oppsummeringsside for salgstrening. Du må ha en slik side for å vises i Google for fraser relatert til dette emnet.
Ikke gå ut fra at Google viser startsiden i søkeresultatene. Hvis du ikke har en underside som er dedikert til et emne, er det praktisk talt umulig å bli vist for søkeordfraser relatert til dette emnet.
Manglende evne til å analysere og reagere på endringer
Situasjonen hos Google er svært dynamisk. Søkemotoren endres og oppdateres nesten daglig, og i tillegg posisjonerer også konkurrentene dine seg. Du må holde fingeren på pulsen, analysere den aktuelle trafikken og sammenligne effekten av dine tiltak med konkurrentenes.
Du må også vite hvilke av tiltakene dine som er mest fornuftige. SEO er en kontinuerlig utprøving av de beste løsningene, og det åpenbare er ikke alltid det beste. Syklisk analyse og erfaringene fra den gjør at du raskt kan innføre bedre optimalisering og for eksempel redde nettstedet ditt fra et tap av trafikk.
De vanligste analyserelaterte feilene vi støter på under SEO-revisjoner:
Ingen syklisk søkeordsanalyse
Ingen syklisk innholdsoptimalisering basert på aktuelle data fra Google Search Console
Ingen respons på endringer i søkemotorene
Ingen analyse av inngående lenker
2. Feil på innholdsnivå
Sidens innhold er en annen svært viktig faktor når det gjelder synlighet i Googles søkeresultater. Det er basert på innholdet at Google bestemmer om en side kan vises som et søkeresultat og hvilken posisjon siden som inneholder dette innholdet skal ha.
Mange eiere tar ikke vare på innholdet på nettstedet sitt når det gjelder SEO, og gjør mange feil i prosessen, her er en liste over de vanligste.
Feil i tittelen
Metatittel-taggen er også kjent som tittelen på en nettside. Tittelen er en representasjon av en gitt URL, og forteller kort hva innholdet på en gitt side er. Tittelkodene på nettsidene vises i søkeresultatene i nettlesere og i søkemotor vinduer. Metatittelen på en side er en av Googles viktigste rangeringsfaktorer. Derfor er optimalisering av metatittelen svært viktig fra et SEO-synspunkt.
Noe av det viktigste innen SEO er å bruke relevante nøkkelord i tittelen. Tittelen på hver nettadresse bør fortelle om innholdet ved hjelp av nøkkelord som brukes av potensielle kunder. På denne måten vil de kunne finne emner av interesse i Googles ressurser.
Et viktig aspekt ved bruk av nøkkelord er at de er nøye plassert i hele sidens struktur. Dette er fordi bare én URL fra et gitt domene kan vises som søkeresultat for et gitt søk. En plan for hvordan titlene på alle sidene skal utformes, kan utarbeides på grunnlag av en omfattende analyse av søkeordene som brukes av potensielle kunder.
Det generelle mønsteret for bruk av en slik tittel er som følger: [Navn på aktuell side] – [oppfordring til handling] – [firmanavn].
Eksempel for en produktkategori i en butikk: Bærbare datamaskiner for gamere – Gratis levering – Nettbutikk [Firmanavn].
Eksempel på en enkelt tjeneste i et opplæringsselskap: Opplæring i personalledelse – gratis datoer – [Firmanavn].
De vanligste tittelrelaterte feilene vi støter på under SEO-revisjoner er:
Mangel på en global plan for bruk av titler i forhold til nøkkelord
Bruk av feil søkeord (på feil undersider)
Bruk av de samme søkeordene i titlene på forskjellige nettadresser
Bruk av produkt-/tjenesterelaterte søkeord i tittelen på hjemmesiden,
Dupliserte titler
Ikke bruke call to action (hvis plassen tillater det)
Ikke inkludere firmanavnet på slutten av tittelen på hver enkelt underside
Feil relatert til beskrivelsen
Description er en beskrivelse av sidens innhold, som tidligere hadde stor innvirkning på SEO. På grunn av misbruk fra nettstedseiere brukes den ikke lenger i det hele tatt til å beregne sidens posisjon. Ifølge Googles forsikringer har beskrivelsen ingen direkte innvirkning på plasseringen i søkeresultatene. Denne taggen bidrar imidlertid indirekte til SEO-arbeidet, først og fremst ved å påvirke hvordan resultatet vises i søkemotoren. En attraktivt skrevet sidebeskrivelse oppmuntrer brukeren til å besøke nettstedet.
Hvis beskrivelsen av sidens innhold er skrevet på en interessant måte, øker klikkfrekvensen og antall besøk på nettstedet. Det er verdt å nevne at klikkfrekvensen allerede er en rangeringsfaktor. Det er verdt å vurdere å lage unike beskrivelser for viktige undersider som oppfordrer brukerne til å klikke på lenken til tjenesten vår.
De vanligste feilene vi møter på i metabeskrivelsen i forbindelse med SEO-revisjoner, er disse:
Ingen beskrivelse
Bruk av samme beskrivelse for hver URL
For lange beskrivelser (grensen er ca. 155 tegn inkludert mellomrom)
Bruk av nøkkelord etter komma
Ingen oppfordring til handling
Lite eller ikke noe innhold
Når det gjelder SEO, er det viktig at hver underside har sin egen URL og inneholder innhold som er dekkende for temaet. Google analyserer sidene etter kvalitet. Hvis en side om en bestemt tjeneste eller et blogginnlegg inneholder mye informasjon som kundene søker etter, anses den som verdifullt innhold.
Dette vil resultere i at siden vises som et søkeresultat for den viktigste søkefrasen og en rekke andre indirekte fraser som også kan bidra til å skaffe nye kunder.
Et stort antall nettadresser med lite innhold er en indikasjon på dårlig kvalitet på domenet som helhet. Hver underside som legges til i Googles indeks, bør ha tilstrekkelig med innhold.
De vanligste feilene knyttet til små mengder innhold som vi støter på under SEO-revisjoner:
Ingen produktbeskrivelser
Ingen kategoribeskrivelser
Stort antall nettadresser uten innhold som indekseres av Google
Ikke noe innhold på hjemmesiden
Ingen blogg/guide som kan beskrive emner relatert til kundenes behov
Kannibalisering av innhold
Innholdskannibalisering er en tilstand der to eller flere nettadresser konkurrerer med hverandre om posisjonen i Googles søkeresultater. Dette manifesterer seg oftest i hyppige endringer i posisjonene. Den ene dagen vises for eksempel hjemmesiden på posisjon 5, og neste dag vises en annen underside som søkeresultat for det samme søket, som har en mye lavere posisjon.
Legg merke til at i de fleste CMS-systemer (inkludert WordPress) fører det å legge til en tagg/kategori til at det opprettes en ny underside med samme tittel og URL som innholdet i taggen. Hvis du legger til en tagg med et navn som ligner på et produkt eller en post, legges det automatisk til en underside som konkurrerer med produktet/posten, noe som ikke er ønskelig.
De vanligste problemene med kannibalisering av innhold som vi støter på under SEO-revisjoner:
Bruk av et enkelt søkeord i titlene til mer enn én URL-adresse
Flere nettadresser rettet mot én gruppe søkeord
Optimalisering av hjemmesiden for produkt-/tjenestefraser
Duplisering av innhold
Duplisering av innhold er når den samme teksten vises på flere forskjellige nettsider, eller når den vises på forskjellige steder på samme nettsted.
Når innhold dupliseres innenfor samme domene, snakker vi om intern duplisering. Dette kan enten skyldes kopiering av innhold til ulike undersider eller tekniske feil knyttet til feil bruk av nettadresser.
De vanligste problemene med duplisering av innhold som vi støter på under SEO-revisjoner:
Bruk av samme innhold på flere sider
Kopiering av beskrivelser fra andre nettsteder (konkurrenter, produsenters nettsteder)
Tilgjengeligheten av en underside under mange adresser
Ingen omdirigeringer etter endringer i nettadresser
Bruk av simulert innhold
Feil bruk av overskrifter
Et annet aspekt knyttet til innhold er bruken av overskrifter. Disse bør inneholde innhold som er relevant for brukerne, slik at de danner en slags innholdsfortegnelse for en gitt underside.
Du bør holde deg til regelen om at hver underside skal ha én H1-overskrift og et valgfritt antall H2- eller H3-overskrifter. Overskriftene skal brukes fortløpende i strukturen, dvs. under en H1-overskrift kan det bare være H2-overskrifter osv.
Eksempel:
[H1] Avsnitt med H1-hovedoverskrift som inneholder de viktigste nøkkelordene.
[H2] Avsnitt med H2-overskrift som inneholder flere fraser
[H2] Avsnitt med H2-overskrift som inneholder flere setninger
[H3] Avsnitt med H3-overskrift som inneholder flere fraser
[H3] Seksjon med overskrift H3 som inneholder flere fraser
[H2] Seksjon med H2-overskrift som inneholder flere fraser
[H2] Seksjon med H2-overskrift som inneholder flere setninger
De vanligste feilene vi støter på i forbindelse med SEO-revisjoner:
Unnlatelse av å bruke H1-overskriften som den synlige tittelen på siden som inneholder de viktigste nøkkelordene.
Manglende strukturering av overskrifter
Manglende bruk av overskrifter i SEO-relevant innhold
Manglende bruk av utfyllende nøkkelord i underoverskrifter
Ingen intern lenking
Intern lenking er et av de grunnleggende optimaliseringstiltakene og en av de viktigste strategiene for posisjonering av et nettsted. Med intern lenking menes lenker på et nettsted som gjør det mulig for brukere og søkemotor roboter å nå andre sider, enten i teksten eller via administrative seksjoner.
I tillegg til de vanlige lenkene i navigasjonen eller listene over tjenester/blogginnlegg, bør nettstedet ha flere navigasjonslenker. Det anbefales å bruke interne lenker plassert i innholdet på siden. Det beste stedet å lenke fra innholdet er der tjenesten eller produktet nevnes.
En av de beste strategiene for å bygge interne lenker fra innholdet på nettstedet er å utvide bloggen. Når du legger til ulike blogginnlegg, er det en god idé å nevne produktene dine og lenke som vist i illustrasjonen ovenfor.
Når du legger til slike lenker, vil det bidra til å øke synligheten til den lenkede nettadressen på en systematisk måte.
De vanligste interne koblingsfeilene vi støter på under SEO-revisjoner:
Ingen intern lenking utover hovedmenyen
Ingen lenking mellom relaterte eller komplementære produkter/tjenester
Bruk av upassende innhold i internlenker
Ingen klikkbar smulemeny
Ingen lenker til de viktigste delene av tjenesten fra hovedsiden
Ingen lenking fra blogginnhold til tjenesteprodukter
3. Tekniske feil
En god plan og verdifullt innhold er grunnlaget for en vellykket SEO-kampanje. Men for å sette det hele ut i livet trenger du en nettside – en nettside som gjør det mulig å øke trafikken. Det nytter ikke å planlegge og bruke dusinvis av timer på å skrive innhold hvis nettstedet ditt er teknisk dårlig bygget. I ekstreme tilfeller vil Google ikke engang lese innholdet ditt, så det lønner seg å ta hånd om de tekniske aspektene ved innholdet.
Manglende kontroll av side-skanning og indeksering
Store nettsteder med et stort antall sider bør begynne med å bestemme hvilke undersider som skal være synlige på Google, og hvilke som skal blokkeres for søkemotor roboter.
Hvis du eier en butikk med et stort antall kategorier og filtre, er det sannsynlig at butikken din har et stort antall nettadresser (noen butikker kan ha hundrevis av millioner!). Selv Google kan ikke skanne et slikt domene effektivt. Robotene skanner bare en del av siden, så det er ikke sikkert at de når frem til produktene du selger. Noen av produktene dine vil derfor ikke vises i Google.
Derfor bør en del av adressene utelukkes fra indeksering, slik at søkemotorene fokuserer på de adressene som er viktigst for deg. Hvis de aktuelle sidene ikke har som mål å generere trafikk, er det tilrådelig å blokkere dem fra å bli indeksert.
De viktigste indeksering problemene vi støter på under SEO-revisjoner:
Tilgjengeligheten av en enkelt underside under flere URL-adresser
Bruk av parametere (i URL-adresser) som ikke endrer innholdet
Indeksering av sider som ikke har innhold som genererer organisk trafikk
Tillate at kombinasjoner av alle kategorier/filtre blir skannet
Ikke blokkerer sider som er tilgjengelige etter innlogging (administrative paneler)
Feil bruk av robots.txt-filen
Manglende analyse av robotens atferd på en gitt side (serverlogger)
Dårlig eller ikke noe XML-områdekart i det hele tatt
Et nettstedskart er en fil som inneholder informasjon om sidene og andre filer på nettstedet og forholdet mellom disse elementene. Google leser denne filen for å indeksere sidene mer effektivt. Nettstedskartet forteller roboten hvilke filer på nettstedet ditt som er viktige. Det gir også verdifull informasjon om disse filene, for eksempel siste oppdatering, hyppigheten av endringer på nettstedet og eventuelle alternative språkversjoner av nettstedet.
Robots.txt
robots.txt-filen forteller søkemotor robotene hvilke sider og filer på nettstedet ditt som kan skannes. Den brukes hovedsakelig til å hindre roboter i å få tilgang til sider som ikke er relevante for Googles søk.
En vanlig oppføring i robots.txt er å blokkere tilgangen til nettsted administrasjonspanel (CMS) eller sider som ikke har noen verdi for en søkemotorbruker (regelverk, personvernregler osv.).
Manglende optimalisering når det gjelder hastigheten på nettsiden
Nettstedseiere bruker enormt mye tid på å generere trafikk til sidene sine, og lanserer flere kanaler for å tiltrekke seg så mange besøkende som mulig. De glemmer imidlertid at de fleste potensielle kunder forlater nettstedet hvis det ikke lastes inn raskt nok.
En rask og mobilvennlig nettside vil være et mye bedre verktøy for å skaffe kunder. Mange forlater en nettside når de må vente mer enn noen få sekunder på at den skal lastes inn. Optimalisering av hastighet og tilpasning til telefon enheter er et omfattende tema, men det finnes noen få viktige punkter.
De største hastighet problemene vi støter på under SEO-revisjoner:
Manglende optimalisering/minimering av CSS/JS
Bruk av mye CSS/JS-kode
Bruk av et stort antall plug-ins
Manglende komprimering av bildefiler
Bruk av grafikk i høyere oppløsning enn nødvendig
Bruk av et stort antall eksterne biblioteker
Bruk av PHP eldre enn 7.1
Mangel på asynkron innlasting av CSS/JS-filer
Ikke kompatibel med mobile enheter
Mer enn halvparten av trafikken i Norge kommer fra mobile enheter. Hvis nettstedet ditt ikke er tilpasset små skjermer, mister du potensielle kunder. Google viser i økende grad søkeresultater som leder til nettsteder som ikke er tilpasset mobil.
Hvis nettstedet ditt ikke er tilpasset små skjermer, må du sannsynligvis sørge for en ny versjon.
Eventuelle feil relatert til nettadresser
Nettadresser er en av de viktigste faktorene i SEO. Roboter skanner en side bare ved hjelp av disse adressene. Nettadressene bør ha riktig struktur og være enkle for brukeren. Det er viktig at en del av innholdet (en underside) bare er tilgjengelig fra én URL.
Det finnes flere regler for URL-konstruksjon, og de er viktige både fra et SEO- og UX-synspunkt. Den viktigste av disse er å bygge nettadresser på en slik måte at de sier noe om innholdet på undersiden. På denne måten vet brukeren hva som venter ham eller henne når de klikker på lenken, noe som gjør det mer sannsynlig at de utfører denne handlingen.
De vanligste URL-relaterte feilene vi støter på under SEO-revisjoner:
URL-adresser som er uforståelige for brukeren
Bruk av et stort antall parametere i adressene
Adresser som er for lange
Fylling av nøkkelord i adressene
Tilgjengeligheten av et enkelt innhold på flere nettadresser
Mangel på omdirigeringer etter endring av URL-adresser
Bruk av spesialtegn i adresser (polske tegn)
Feilaktig implementering av rel=»canonical»
Den kanoniske URL-en er den sideadressen som Google anser for å være mest representativ for settet med dupliserte sider på nettstedet. Hvis innholdet for eksempel har flere nettadresser for samme side (for eksempel domain.co.uk?parameter=1234 og domain.co.uk/parameter/1234), velger Google én av dem som den kanoniske.
Hvis et nettsted har en side som kan åpnes ved hjelp av flere nettadresser, eller flere sider med lignende innhold (for eksempel en side med versjoner for datamaskiner og mobile enheter), vil disse for Googles robot være dupliserte versjoner av samme side. Roboten vil velge én URL som den kanoniske versjonen og indeksere den. For å lede Google til de riktige nettadressene bruker du rel=»canonical»-parameteren til å peke på de ønskede nettadressene.
Feil relatert til rel=»canonical» som vi støter på under SEO-revisjoner
Ingen kanonisk lenke
Ingen absolutt sti til siden i rel=»canonical»
Kanonisk lenke som peker til en annen (vanligvis overordnet underside)
Feil bruk av kanonisk lenke i paginering
Feil HTML-semantikk
HTML-semantikk er et sett med regler som bør brukes når du bygger en side i HTML5. De nye taggene som ble introdusert i HTML versjon 5, hjelper søkemotorrobotene med å forstå innholdet i en kontekst. For eksempel:
Tag <main> – inneholder hoveddelen av siden
Tag <header> – inneholder sidens topptekst
Tag <footer> – inneholder bunnteksten på siden
Tag <article> – inneholder hovedinnholdet på siden (viktig for roboter)
Tag <aside> – inneholder sideinnholdet på siden (mindre viktig for roboter)
De fleste sider bruker ikke riktig HTML5-semantikk. Det er verdt å forbedre dette aspektet for å gjøre det enklere for roboter å skanne hele siden. Det viktigste er korrekt bruk av taggene main, section, aside, article, som definerer hvilken type innhold de inneholder.
De vanligste HTML-semantikk problemene vi støter på under SEO-revisjoner:
Manglende bruk av HTML5-syntaks
Bruk av HTML5-elementer på en måte som ikke er i samsvar med deres formål
Feil nesting av individuelle semantiske elementer
Feil eller ingen bruk av strukturerte data
Strukturerte data er de utvidede beskrivelsene av nettsider som vises i Googles søkeresultater. I tillegg til standard elementene, dvs. sidens tittel og beskrivelse, kan de inneholde en lang rekke tilleggselementer, for eksempel pris, produktets tilgjengelighet og tilstand, antall anmeldelser og gjennomsnittlig brukervurdering, bilder, sted og dato for hendelsen.
De vanligste strukturerte data feilene vi støter på under SEO-revisjoner:
Mangel på strukturerte data
Bruk av strukturerte data som ikke er egnet til formålet
Implementeringsfeil på grunn av feil format
Ingen breadcumbs
Breadcrumbs er en viktig del av å vise strukturen på en side for søkemotor robotene. Korrekt utførelse har en positiv effekt på intern lenking. Stien som presenteres av Breadcrumbs, bør presenteres på grunnlag av sidestrukturen.
Hvis man teller fra høyre, bør det første elementet i banen være den aktuelle siden, etterfulgt av den overordnede siden til denne siden. Det neste elementet er neste overordnede side og så videre. Det siste elementet (eller det første fra venstre) skal være startsiden. I tillegg bør breadcrumbs bruke strukturelle data som informerer roboter om sidens struktur.
De vanligste breadcrumbs feilene vi støter på under SEO-revisjoner:
Ingen breadcrumbs
Ingen strukturelle data som beskriver brødsmuler
Smuler som ikke gjenspeiler nettstedets struktur
Ingen lenker i brødsmulene
Lenker til sider som ikke finnes i sidestrukturen
Feil implementering av språkversjoner
Google gjenkjenner de ulike språkversjonene, men det er en god idé å hjelpe robotene med dette og vise sammenhengen mellom de ulike sidene og deres versjoner på andre språk. På denne måten vil Googles søkemotor lede brukerne til den mest hensiktsmessige versjonen av siden basert på språk eller region.
For å vise de andre språkversjonene legger man til lenker til dem ved hjelp av hreflang-attributtet, som plasseres i en del av siden.
De vanligste feilene knyttet til språkversjoner som vi støter på under SEO-revisjoner:
Ingen bruk av hreflang-lenker på flerspråklige nettsteder
Ingen bruk av fullstendige adresser (inkludert protokoll)
Inkonsekvent adressering i hreflang-attributtene
Mangel på tilbakekoblinger
Bruk av feil regionale koder
Paginering
Paginering er inndeling av visse ressurser og visning av dem i deler. Hvis en butikk for eksempel har 1000 produkter, vises disse i deler på 50 på en underside. Dette skaper flere sider med produktkategorier eller blogginnlegg. Dette er en god løsning på grunn av den store mengden ressurser som kan lastes inn samtidig. Det er imidlertid viktig å huske å opprettholde visse regler knyttet til paginering. Dette vil sikre at Googles roboter er i stand til å skanne produktene som er oppført på pagineringssidene.
De viktigste feilene knyttet til paginering er de vi støter på under SEO-revisjoner:
Ingen unike titler for hver side (bare legg til sidenummeret i tittelen)
Duplisering av tekstinnhold på hver pagineringsside
Den første siden i pagineringen er tilgjengelig på hovedadressen og på adressen med det første sidenummeret
Bruk av en kanonisk lenke som peker til feil URL-adresse
Ofte stilte spørsmål om SEO
Hvordan vinner du kunder med SEO på Google?
Å vinne kunder med SEO handler om å bygge en nettside med riktig innhold og struktur. Det er gjennom innhold at nettstedet ditt kan vises i Google.
Hvorfor er SEO viktig?
SEO er en av de viktigste kildene til å nå ut til kunder – alle bruker rett og slett Google. SEO er relativt billig, men du må jobbe langsiktig for å oppnå resultater.
Bør alle bedrifter investere i SEO?
Nesten hvem som helst kan investere i SEO. Unntaket er kortsiktige virksomheter som ikke kan vente flere måneder på resultater.
Hva påvirker rekkefølgen på søkeresultatene?
Flere hundre faktorer påvirker rangeringen i søkeresultatene. Mange av disse kan kokes ned til tre faktorer: sidens innhold, optimalisering og ekstern markedsføring.
Når man utvikler sin virksomhet på nettet, støter man før eller siden på begrepene SEO og posisjonering. Å forsømme nettmarkedsføring kan gjøre en bedrift så godt som usynlig for potensielle kunder. Selv om du ikke jobber direkte med dette, men bare outsourcer det til spesialiserte byråer, kan det være svært nyttig å kjenne til begrepene ovenfor. Og spesielt når det gjelder å skille mellom dem – det er nemlig ikke noe likhetstegn mellom SEO og SEO. I tillegg til disse begrepene finnes det mange andre som vi skal prøve å forklare. Hva handler søkemotoroptimalisering egentlig om? Finn ut mer om SEO-tjenestene våre og den daglige praksisen som gjør det mulig å lykkes med SEO!
BE OM EN TJENESTE FOR POSISJONERING AV NETTSTEDER
Innholdsfortegnelse
Hva er SEO og posisjonering?
Fordelene med SEO
Strategi for posisjonering
Posisjonering av nettstedet
Posisjonering av nøkkelfraser
Posisjonering for nettbutikker
Posisjonering av lange haler
Shoplo-posisjonering
Magento-posisjonering
Posisjonering av WordPress/WooCommerce
Posisjonering av Shoper
Posisjonering IdoSell
Posisjonering Sote
Posisjonering PrestaShop
Posisjonering Sky-Shop
Posisjonering GOshop
Lokal posisjonering
Google Maps-posisjonering
Posisjonering av Google-bilder
Posisjoneringseffekter
Posisjonering vs SEO
Før jeg går nærmere inn på detaljer, må jeg påpeke at det selv innenfor det strenge markedsføringsfellesskapet er det en slags debatt om innholdet i to grunnleggende begreper:
Posisjonering
SEO
Unøyaktighetene kan skyldes engelskspråklig nomenklatur og, selvfølgelig, kompleksiteten i det norske språket. Utenlandsk terminologi begrenser navngivningen av disse markedsføringsaktivitetene til nettopp søkemotoroptimalisering og (sjeldnere) posisjonering. Utenlandske kilder refererer til alle aktiviteter som fører til en forbedring av nettstedets posisjon i de naturlige søkeresultatene for et gitt søkeord – inkludert anskaffelse av verdifulle inngående lenker. Derav skillet mellom off-site og on-site, som imidlertid fortsatt tilhører SEO.
I den norske ordboken for markedsføring, kan posisjonering derimot referere til både en merkevare – Brand Positioning (når det gjelder tradisjonell markedsføring) og et nettsted (når det gjelder søkemotorer). La oss for enkelhets skyld anta at alle «posisjonering»-uttrykkene i artikkelen refererer til den virtuelle verden og internettmarkedsføring.
Det er enighet blant ekspertene i Norge om det første utsagnet: SEO = Posisjonering på nett. Den enkleste måten å forklare denne forskjellen på er at SEO er en del av posisjonering på nettet.
Terminologi alene er imidlertid bare toppen av isfjellet. Noen hevder at søkemotoroptimalisering omfatter både on-site- og off-site-aktiviteter. Dermed er det i realiteten en enkel vei til å betrakte SEO som en slags kreasjon som egentlig ikke eksisterer (sic!) – det meste av «arbeidet» i dette tilfellet gjøres av SEO. Sannheten ligger i midten.
Det er imidlertid best å ta i bruk den mest populære nomenklaturen, som tydelig skiller SEO som en del av den samlede SEO-prosessen. Dette er et rasjonelt valg av flere grunner:
1. En tydelig oppdeling av konseptene gjør det enklere å forklare aktivitetene som inngår i hvert av dem.
2. Denne løsningen virker fornuftig når man tar i betraktning betydningen av begrepet optimalisering. Lenkebygging har for eksempel ikke som formål å tilpasse en side til søkemotorens eller brukernes behov, men påvirker posisjonen i søkeresultatene i betydelig grad.
3. I mange tilfeller sammenfaller dette med stillingsfordelingen i byråene. Det er ofte slik at SEO-spesialister bare utfører aktiviteter på stedet, mens for eksempel lenking utføres av andre.
Den første delen ligger bak oss.
Nedenfor finner du en omfattende beskrivelse og sammenligning av SEO-konseptene – både fra den tekniske og den kreative siden. Hva er SEO sett fra et byrå perspektiv? Hvilke aktiviteter omfatter det? Hva faller inn under den ovennevnte definisjonen av SEO? Hva er forskjellen mellom standardaktiviteter og lokal SEO? Hvor skal man plassere annonsering i alt dette? Er innholdet på siden viktig? Hva kreves for å oppnå resultater på Google – SEO, SEM, PPC?
Mange spørsmål, ikke sant? Vi har gode nyheter: Det kommer enda flere! Og den enda bedre nyheten er at du finner svarene i de følgende avsnittene. Takket være denne guiden vil alle forstå hva SEO er, hvorfor det er så viktig og om det er verdt å investere i det.
Hva er SEO, og hvordan henger det sammen med posisjonering på nettet?
Søkemotoroptimalisering (eller SEO) er hjørnesteinen i jakten på en høy posisjon i Google (og ikke bare det, men la oss ikke legge skjul på at de aller fleste optimaliseringstiltak kun tar hensyn til dette). Man kan si at SEO er et sentralt element i SEO og et slags utgangspunkt. Uten god SEO er det vanskelig å oppnå tilfredsstillende resultater.
I grove trekk går SEO ut på å skape et nettsted som maksimerer kravene som stilles av søkemotorenes algoritmer. Dette består av følgende
Optimalisering av innhold, bilder og andre elementer som er relevante for hvert enkelt domene.
Teknisk optimalisering – blant annet raskere innlasting av sider (lange ventetider avskrekker ikke bare potensielle kunder, men også søkemotorroboter), oppretting av viderekoblinger, fjerning av feil, vennlige lenker osv.
Lag en enkel og logisk nettstedsarkitektur som følger UX-prinsippene – dette aspektet er også verdt å ta vare på for å gjøre nettstedet mer synlig i naturlige søkeresultater (jo enklere vei for Googles roboter og brukere, jo bedre).
SEO er stadig i endring, men prinsippene og definisjonen har vært de samme i årevis. I boken «SEO Warrior. The art of achieving top search engine rankings» fra 2010, skrev John I. Jerkovic at søkemotoroptimalisering er summen (…) av de stegene som er nødvendige for å få et høyt antall treff fra søkemotorer (…) og andre nettsteder for å gjøre et nettsted svært populært.
Selv om det har gått mer enn ti år siden denne boken ble utgitt, er premisset det samme – målet er å øke synligheten i søkeresultatene. Spillereglene er imidlertid ikke de samme som for et dusin eller flere tiår siden.
Hva er posisjonering?
Siden vi har slått fast at SEO er en del av SEO, la oss derfor klargjøre hva SEO er for et nettsted som helhet. Som nevnt er skillet mellom SEO og posisjonering bare toppen av isfjellet. Hele eventyret begynner når vi forstår at søkemotorposisjonering er en kontinuerlig prosess, der alle tiltak må utføres flittig og konsekvent, og der hvert trinn og resultatene må overvåkes og analyseres kontinuerlig. Hvis du ikke vil tråkke på den tynne isen av posisjoneringens hemmeligheter, er det verdt å finne ut nøyaktig hva det er, hvilke faktorer som påvirker posisjonering og hvilke fordeler du kan dra av det.
Posisjonering av et nettsted er en gruppe aktiviteter som bidrar til å øke synligheten til et nettsted i en søkemotor når et bestemt søkeord skrives inn.
I praksis fungerer dette på følgende måte: Brukerne skriver inn spesifikke emner i søkemotoren og leter etter svaret på spørsmålet sitt. Søkeordene kan være knyttet til et bestemt produkt, en tjeneste, et varemerke, en idé, en person eller til og med en aktivitet de ønsker å utføre. Brukerne bruker stasjonære og bærbare datamaskiner, nettbrett og smarttelefoner – alle enheter som har tilgang til nettet.
Det anslås at mer enn 95 % av brukerne bruker Googles søkemotor. Det er verdt å utnytte dette potensialet og gjøre alt du kan for å øke synligheten til ditt eget nettsted i søkeresultatene. Vi sikter så høyt som mulig, for vi vet at de fleste Google-brukere velger nettsteder som ligger blant de ti øverste søkeresultatene.
Aktiviteter som inngår i posisjoneringen av nettstedet, er blant annet
Revisjon av nettstedet og konkurranseanalyse
Implementering av korrekt søkemotoroptimalisering (SEO)
Verifisering av omdirigering
Implementering av SSL-sertifikat
Utarbeidelse av relevant innhold av høy kvalitet
Metning med nøkkelfraser
Optimalisering av overskrifter
Eliminering av duplisert innhold
Korrekt konstruksjon av metadata
Optimalisering av bilder og grafikk på nettstedet
Opprettelse av nettstedskart og robots.txt-fil
Kontroll av kvaliteten på interne og eksterne lenker (linkbuilding)
Analyse av nettstedets hastighet og mobil- og responsivt design
SEO-revisjon av nettstedet for overholdelse av Googles retningslinjer (lenkeutvekslingssystem, automatisk generert innhold, maskering, innhold kopiert fra andre nettsteder).
Fordeler med posisjonering på nettet
Øke nettstedets synlighet i organiske søkeresultater – skreddersøm av nettstedet til både brukere og:
1. Søkemotor-roboter vil gjøre nettstedet mer synlig for folk som leter etter et spesifikt svar på spørsmålet sitt.
2. Øke trafikken på nettstedet – selv de beste produkter, merkevarer, tjenester eller selskaper vil ikke lykkes hvis brukerne ikke vet om dem. Nettsteds posisjonering gir deg mulighet til å øke synligheten i søkemotorene og få potensielle kunder til å besøke nettstedet ditt.
3. Relativt lave annonseringskostnader – sammenlignet med de enorme kostnadene som kreves for å markedsføre din egen virksomhet på TV, radio, i magasiner eller andre medier, er posisjonering en billig investering i markedsføring. Kostnadene for posisjonering i naturlige søkeresultater er også lavere enn for betalte annonsekampanjer i PPC-fakturering.
4. Langvarig effekt i månedsvis – godt utført optimalisering, riktig valg av søkeord, interessant og verdifullt innhold og andre aktiviteter som gjennomføres konsekvent, bidrar til bedre resultater i SERP. Effekten av arbeidet kan være langvarig og dermed lønnsom i mange måneder eller til og med år.
5. Prestisje takket være høye posisjoner – SEO er også en form for image-markedsføring: det påvirker merkevaregjenkjenning og troverdighet. Når en nettside kommer høyt opp i søkeresultatene, oppfatter brukerne bedriften som profesjonell og pålitelig.
6. Verdifullt innhold og faktakunnskap – innhold i form av tekster, bilder, videoer eller infografikk er et sentralt element i posisjoneringen av et nettsted som gjør det mulig for en merkevare å etablere seg som ekspert på et bestemt område.
7. Definere målgruppen – Posisjonering på nettet gjør det mulig å nå ut til en bestemt gruppe og samtidig profilere målgruppen for et gitt selskap. Dette gir et stort potensial for å vises nøyaktig der målgruppen befinner seg. Selv i situasjoner der en bedrift allerede har en definert målgruppe, kan posisjonering brukes til å verifisere denne gruppen og iverksette tiltak for å tilpasse tilbudet eller kommunikasjonen til riktig målgruppe.
8. Øke fortjenesten – trafikk på nettstedet, interesse fra potensielle brukere og bransjeledelse bidrar effektivt til fortjenesten ved å drive en bedrift og markedsføre den på nettet.
9. Konkurransefortrinn – gjennom posisjonering av nettstedet kan du komme foran konkurrentene dine og samtidig bygge opp tillit og autoritet blant brukerne.
10. Forretningsutvikling – den naturlige konsekvensen av å treffe målgruppen din er økte inntekter og muligheten til å utvikle din egen virksomhet.
11. Konsekvent implementering av markedsføringsstrategien – med riktig analyse av brukeratferd og søkemotor-roboter kan du kontinuerlig forbedre annonsering aktivitetene dine. Løpende overvåking gjør det også mulig å gjennomføre hele markedsføringsstrategien på en sikker og konsekvent måte.
12. Mulighet for å overvåke resultatene av posisjoneringen – effekten av aktivitetene kan måles ved hjelp av profesjonelle verktøy og programmer. Ved hjelp av disse kan SEO-spesialister finne ut hvilke nøkkelfraser en gitt side oftest vises for i søkeresultatene.
Plassering av sider i ulike søkemotorer
Ifølge global statistikk fra StatCounter er de mest brukte søkemotorene i verden:
Google – en søkemotor på internett som ble opprettet i 1998 av det amerikanske selskapet Google LLC (den polske versjonen av Google dukket opp i 2002);
Bing – en søkemotor som ble opprettet i 2009 av det amerikanske selskapet Microsoft;
Yahoo! – en amerikansk internettportal med blant annet en søkemotor på internett (opprettet i 1995);
Baidu (百度) – Kinas mest populære søkemotor opprettet i 2000;
YANDEX – den mest populære russiske søkemotoren som ble opprettet i 1997 av et russisk-nederlandsk selskap med samme navn.
I Polen er Google den mest populære søkemotoren. Bing og Yahoo! er også på pallen, men det er Mountain View-giganten som har et betydelig forsprang (over 96 % av brukerne bruker Google). Lenger ned på den polske rangeringen finner vi MSN og DuckDuckGo.
Når du skal markedsføre nettstedet ditt, trenger du derfor ikke å begrense deg til Google alene, spesielt ikke hvis nettstedet ditt er rettet mot utenlandske markeder. Samtidig er det viktig å huske på at posisjoneringen på hver enkelt søkemotor ser forskjellig ut, og at valget av hvor nettstedet skal markedsføres har sine egne krav, regler, fordeler og ulemper, tilgjengelige løsninger og verktøy. Hvis du for eksempel vil inn på det kinesiske markedet, må du ha en nettside på kinesisk, en lokal forretningspartner i Kina eller servere i Hongkong.
I vårt land er de fleste nettsteder plassert på Google, ettersom det er den mest populære søkemotoren med størst potensial. Tilgang til kunnskap, konferanser og materiell, mange års erfaring fra SEO-eksperter, verktøy som er skreddersydd for denne søkemotoren – dette er bare noen av de tekniske argumentene for å plassere et nettsted på Google. Resten av denne artikkelen vil derfor fokusere på de tekniske og kreative aspektene ved posisjonering på Google.
Rangeringsfaktorer i Googles søkeresultater
En ting er SEO-aktiviteter og plasseringen av et nettsted i en bestemt søkemotor, noe annet er de andre faktorene som kan påvirke synligheten til et nettsted i søkeresultatene. Populariteten til Googles søkemotor gir store muligheter til å nå ut til potensielle kunder, men det er også en slags hinderløype – gjennom SEO-regler, konkurrenters handlinger, endrede algoritmer og lignende.
Googles synlighet i søkemotorer påvirkes av:
Alder på domenet som posisjoneres
Nettstedets historikk og kvalitet
Virksomhetens profil
Konkurranseevne i bransjen
Tidspunkt for og omfang av SEO-aktiviteter på nettstedet
Hensiktsmessig analyse og oppfølging av aktiviteter som gjennomføres som en del av posisjoneringen
Nettstedets design og intuitivitet
Mål-aktivitet (lokal, nasjonal eller internasjonal posisjonering)
Endringer i Googles algoritmer og tilpasning av posisjoneringen til disse.
Populariteten til nøkkelfraser og long tail-fraser
Tilgjengelig innhold på nettstedet, dets attraktivitet, kvalitet, originalitet og aktualitet
Nettstedets pålitelighet
Tilpasning til mobile enheter og responsivt design
Sidens innlastingstid
Disse aktivitetene deles inn i on-site og off-site SEO-optimalisering. Listen over rangeringsfaktorer er ikke uttømmende. Utviklingen av Googles søkemotoralgoritmer betyr at spillereglene endres dynamisk, og du må være forberedt på mulige endringer i SEO-strategien din.
Selv om dyrenavnene på algoritmene høres ubetydelige ut, er de av stor betydning i SEO-sammenheng. Målet med algoritme oppdateringen er å øke synligheten av verdifullt innhold og gi brukeren mer skreddersydde resultater for søket sitt, noe som er i tråd med Googles mål om å organisere verdens informasjonsressurser slik at de er universelt tilgjengelige og nyttige.
Panda (Google Panda) – en oppdatering som prioriterte kvalitetsinnhold høyere. Den ble publisert i 2011 og endret Googles søkeresultater, slik at kvalitative sider ble vist høyere, mens sider som ifølge algoritmen ga mindre verdi for brukerne, fikk lavere plassering. Utgangspunktet for Panda-algoritmen er at innholdet på en side skal være rettet mot brukerne og ikke mot indeksering roboter. Relatert til dette er spørsmålet om avvisningsraten – hvis en bruker går inn på en side og ikke finner informasjon som er relevant for ham eller henne, forlater vedkommende siden og avvisningsraten øker. Dette er et tegn til indeksering robotene om at siden ikke svarer på brukerens spørsmål. Dermed øker risikoen for en lavere rangering i søkeresultatene. Derfor bør man sørge for at innholdet på nettstedet er nyttig, anvendelig og svarer på de besøkendes spørsmål. Innholdet bør være tilpasset søkeordene og naturlig mettet med dem.
Penguin (Google Penguin) – en annen oppdatering som har hatt og fortsatt har stor innvirkning på rangeringen i søkemotorene. I 2012 senket Penguin posisjonen til nettsteder med en lenkeprofil (både ekstern og intern) som lot mye tilbake å ønske. Utgangspunktet for algoritmen er at alle lenker fra eller til en side skal være naturlige.
Hummingbird (Google Hummingbird) – en oppdatering fra 2013 som endret måten utvalgte søkeresultater tolkes og vises på. Hummingbird viste at søkemotoren er blitt bedre til å gjenkjenne konteksten til en hel frase i stedet for bare enkeltord. Dermed returnerer den resultater som er mer relevante for spørsmålet som stilles, og gir mulighet til å utnytte potensialet i long tail-fraser. Hummingbird undersøker forholdet mellom nøkkelfrasene i hele spørsmålet og viser resultater basert på dette forholdet. Når vi skriver «Hvilken lås skal jeg velge?» i en søkemotor, forventer vi ulike resultater avhengig av konteksten – man kan jo velge en lås til en dør, en historisk bygning å besøke eller en glidelås til en jakke. Hummingbird ønsker ofte å forstå et gitt spørsmål bedre og forkorter reisen og tiden en bruker bruker bruker på å finne svar på et spesifikt spørsmål. Hvis du for eksempel skriver inn 2+2 i Google, får du opp en kalkulator og resultatet.
Google Pigeon – en algoritme som påvirker lokale søkeresultater. Oppdateringen ble introdusert i 2014. Målet var å vise resultater basert på hvor brukeren befinner seg. Dette ga rom for å øke synligheten til lokale bedrifter og selskaper med en målgruppe på et bestemt sted. Som følge av oppdateringen var det viktig å informere både brukere og indekseringsroboter om hvor tjenestene som tilbys, befinner seg. Dove peker på fullstendig og konsistent kontaktinformasjon (NAP), strukturerte data eller et riktig optimalisert visittkort i Google Moja Firma.
Mobiloppdatering – I 2015 ble det gjennomført en algoritme oppdatering for å støtte mobilsøk. Det var ventet en revolusjon, og derfor ble navnet Mobilegeddon tatt i bruk i bransjen. Og selv om den ikke førte til verdens undergang, bør algoritmen ikke ignoreres i det hele tatt. En responsiv nettside er et must i dag – spesielt hvis du har Mobile First Index i tankene.
RankBrain – eller kunstig intelligens i søk. En maskinlæring algoritme (AI) som har som mål å gjøre søkeresultatene enda mer relevante for brukerens søk. RankBrain tar hensyn til kontekst, lokasjon, personalisering, søkeordsanalyse og andre variabler for å vise et relevant resultat for en bestemt bruker.
Opossum (pungrotte) – i likhet med Pigeon-algoritmen har dette pelsdyret påvirket lokale søkeresultater. Oppdateringen legger vekt på brukerens fysiske plassering.
Hvordan bestemmes en nettsides posisjon i Google?
Du vet allerede hvilke rangeringsfaktorer som påvirker effektiv SEO. Du kan liste dem opp, beskrive dem, prøve å forstå dem og tilpasse nettstedet ditt til dem, men sannsynligvis er de fleste av dem uansett ikke kjent for oss.
Googles søkemotor er det mest populære systemet av sitt slag i verden. Den lar deg finne svar på praktisk talt alle spørsmål. Hvert spørsmål du skriver inn i søkefeltet, genererer en liste med tusenvis eller til og med millioner av sider som du kan søke svar på. Googles mål er å organisere disse ressursene og kun gi brukerne nyttig og relevant informasjon.
I videoen, som bruker søkeordet «lasagne» som eksempel, demonstrerer Googles representanter hvordan nettsider vises og hvordan et nettsteds plassering i søkelisten bestemmes.
Googles rangeringsalgoritmer prøver å forstå brukerens intensjon, selv når de ikke bruker de ordene som de fleste brukere vanligvis bruker. Søkeresultatene prøver å forstå internettbrukerne selv når de gjør en skrive- eller stavefeil (f.eks. «lasagne» eller «lasange»).
I denne korte videoen argumenterer speakeren for at rangering ikke bare handler om nøkkelord. Lenker er en viktig faktor for Google for å forstå hvordan nettsteder lenker til hverandre tematisk, hvilket innhold de har, og til og med hvor viktige og pålitelige de er. Googles søkemotor tar også hensyn til hvor en bruker søker etter spesifikk informasjon når resultatene presenteres.
I tillegg til de positive aspektene som Googles algoritmer tar hensyn til, kan de ikke overse de som ikke fortjener noen rangering – og slett ikke en høy rangering. Google-robotene ser også på nettsteder som på overflaten ser ut til å oppfylle søkemotorens krav, men som egentlig bare er et forsøk på svindel, spam eller spøk (den såkalte Google-bomben). Hvis vi igjen bruker ordet «lasagne» som eksempel, lærer vi av videoen at selv om et nettsted nevner dette ordet 400 ganger, betyr ikke det at nettstedet er nyttig for brukeren og gir ham svaret på spørsmålet hans. Det hele kan kokes ned til én konklusjon: Nettsteder som ikke fortjener det, vil ikke havne øverst i søkeresultatene.
Men hvordan vet du om en side fortjener å rangere høyt? I SEO, som i SEO – «det kommer an på». Det dreier seg om rangeringsfaktorer som nøkkelord, lenker, plassering, samt tekniske aspekter, informasjonens pålitelighet og aktualitet eller sidens lastehastighet.
I tillegg til roboter som opererer i henhold til spesifikke algoritmer, verifiseres kvaliteten på søkeresultatene manuelt av mennesker. De handler i henhold til en liste med retningslinjer. Til syvende og sist er det brukeren, dvs. mennesket, som avgjør om siden de besøkte, var nyttig for dem eller ikke. Dette er absolutt en faktor som tas i betraktning. Det påvirkes i sin tur av definisjonen av målgruppen, tilpasningen av innholdet til målgruppen, tilnærmingen til internettbrukere og potensielle kunder. Posisjonering av en nettside er en prosess som ikke bare handler om å handle i den virtuelle verden, men også om hva denne verdenen skaper i virkeligheten.
Den mest effektive søkemotoroptimaliseringen er den som kombinerer tekniske aspekter med en menneskelig tilnærming til brukeren. Det er verdt å huske på at både Googles roboter og ekte mennesker besøker nettstedet vårt – det gjelder å finne en gylden middelvei for å skreddersy nettstedet til begge grupper.
Trinnvis posisjonering av nettstedet
Kundekonto
Posisjonering av nettsider hos Adcomer begynner med at det opprettes et panel for kunden. Kontoen gir tilgang til rapporter og posisjonene som nettstedet ligger på. Panelet er tilgjengelig på nettet under hele kontraktsperioden. Det er en ideell måte å overvåke effekten av nettstedets posisjonering på utvalgte nøkkelfraser. Hver måned sender vi også en oppsummering av optimaliseringstiltakene som er gjennomført på et bestemt nettsted, samt en rapport om nettstedet i Googles søkemotor.
Analytiske verktøy
Alle nettsteder vi posisjonerer er integrert med profesjonelle analyseverktøy: Google Analytics og Google Search Console. Denne integrasjonen gir alle muligheter til å overvåke og analysere trafikken på nettstedet. De originale verktøyene fra Google gir kunder og SEO-spesialister den viktigste informasjonen om organisk trafikk. Med slike analyseverktøy er det også mulig å sjekke generelle data om nettstedets publikum, for eksempel alder, kjønn eller bosted. For posisjonering av nettsteder bruker vi også Google Tag Manager (tagging og kodekonfigurasjon) og HotJar (innsamling av informasjon om nettstedets brukere og analyse av hvilke steder som oftest besøkes av potensielle kunder).
SEO-optimalisering
I løpet av kontraktsperioden optimaliserer vi kontinuerlig alle deler av nettstedet. Vi begrenser oss ikke til utvalgte undersider, for vi er opptatt av en kontinuerlig og helhetlig utvikling av nettstedet. Derfor forbedrer vi koden, øker innlastingshastigheten og optimaliserer innholdet. Det som er viktig for oss, er en handlingsplan og en konsekvent og sammenhengende implementering av den – rettet mot både brukeren og indekseringsrobotene.
Posisjonering av nettstedet i flere trinn
I tillegg til SEO-optimalisering tar vi oss også av andre posisjoneringsfaktorer. Blant tjenestene vi utfører, er lenkebygging, trendovervåking, konkurranseanalyse eller redigering av fagartikler og ekspertartikler. Vi starter imidlertid posisjoneringen av nettstedet med et solid grunnlag: en SEO-revisjon av nettstedet og implementeringer på stedet, for eksempel optimalisering av topptekst og metadata, URL-analyse eller indeksering av nettstedet i analyseverktøy. I tillegg sjekker vi kvaliteten på lenkene, nettstedets responsivitet og om det finnes duplisert innhold på nettstedet. Vi utfører også aktiviteter utenfor nettstedet, med særlig vekt på eksterne lenker.
Innhold på nettstedet
Content marketing innen SEO omfatter alt fra redigering av bloggartikler til andre tekstformater: produkt- eller kategori beskrivelser, guider, rangeringer, anmeldelser og mer. Å skape innhold er avgjørende for nettstedets synlighet i søkeresultatene. Det er ikke uten grunn at ordtaket «content is king» har festet seg. I tillegg til å påvirke posisjoneringen – verdifullt og substansielt innhold på nettstedet bygger opp posisjonen til en ekspert på et bestemt område.
Konfigurasjon av Google Search Console
Google Search Console er et verktøy som egentlig alle nettsider bør ha og kjenne til. Verktøyet, eller rettere sagt et sett med verktøy utviklet av Google, gjør det mulig å utføre en rekke operasjoner som påvirker plasseringen av et nettsted. Hovedsakelig handler det om å overvåke data, for eksempel hvordan Googles roboter indekserer innholdet på et nettsted, hvordan lenkeprofilen ser ut, hvordan Google ser nettstedet, hvordan det vises i mobile kanaler eller hvordan nettstedets innhold vises i de utvidede resultatene.
Men la oss gå videre til detaljene, dvs. konfigurasjonen av Google Search Console. Utgangspunktet er en individuell adresse på Gmail, som du automatisk logger deg på GSC med. Deretter legger du til nettstedet ditt og verifiserer eierskapet, dvs. beviser at nettstedet er ditt. Bekreftelsen skjer ved at du plasserer en HTML-fil med konto-ID-en din i rotkatalogen til nettstedet ditt. Eierskapet kan også bekreftes på andre måter, for eksempel ved å installere en plugin-modul i WordPress eller verifisere med en Google Analytics-sporingskode. Det er ikke alltid problemfritt å konfigurere Google Search Console og bruke alle funksjonene, så ta kontakt med oss hvis du har problemer.
SEO-revisjon
Det er en god idé å starte alle aktiviteter knyttet til posisjonering av nettstedet med å samle inn data om nettstedet. Som en del av samarbeidet gjennomfører vi en SEO-revisjon, eller vi kan behandle det som en separat tjeneste. Dette er en ideell løsning for bedrifter som ennå ikke har bestemt seg for å posisjonere nettstedet, men som bare forbereder seg på SEO-aktiviteter. Fordi en slik rapport bør utføres på en pålitelig og objektiv måte, er et eksternt SEO-revisjonsselskap en god løsning.
Etter at vi har gjennomført en SEO-revisjon, bestemmer kundene seg ofte for å samarbeide med oss om posisjonering av nettstedet.
SEO-revisjonen er utgangspunktet for posisjonering nettstedet. For at optimaliseringen av et nettsted skal kunne utføres på riktig måte, er det faktisk nødvendig med en SEO-revisjon for å vise alle styrkene og svakhetene som et nettsted har. Det dreier seg om de aspektene som er nevnt nedenfor – innhold, tilstedeværelse av nøkkelfraser, nettsted arkitektur og tekniske problemer er alle viktige. Vellykket SEO er ikke mulig uten en skikkelig revisjon. En grundig analyse gjør det mulig å reparere alt på en slik måte at nettstedet får en høy posisjon i Googles søkemotor.
En SEO-revisjon er en grundig analyse av nettstedets nåværende tilstand, både fra et teknisk (SEO – søkemotoroptimalisering), visuelt (UI – brukergrensesnitt) og brukervennlig (UX – brukeropplevelse) perspektiv. Alle disse faktorene bidrar til hvordan nettstedet oppfattes av brukere og Googles roboter. En SEO-revisjon er derfor en objektiv fremstilling av nettstedets virkelighet og tilstand med hensyn til de mange rangeringsfaktorene som er ansvarlige for nettstedets plassering i Googles søkeresultater.
Ikke alle SEO-revisjoner vil se like ut. Alle bør imidlertid følge to spor.
Spesialiserte verktøy – dette er grunnlaget for å analysere nettstedets nåværende tilstand. Basert på spesialiserte verktøy fra SEO-bransjen er det mulig å analysere selv flere hundre undersider, automatisere prosessen og trekke de viktigste konklusjonene fra disse dataene og statistikken. Det er imidlertid verdt å huske på at verktøy fortsatt bare er verktøy.
Den menneskelige faktoren – dette handler om å tolke dataene, trekke konklusjoner, noen ganger til og med manuelt kontrollere visse funksjoner eller «sette seg inn i brukerens situasjon».
Det er verdt å understreke at disse to veiene henger sammen og til syvende og sist fører til det fastsatte målet. Bare komplementariteten mellom disse elementene gjør det mulig å gjennomføre en profesjonell SEO-revisjon. Selv de beste verktøyene, uten menneskelig støtte, vil ikke kunne utføre en god revisjon, og omvendt – selv den beste SEO-ekspert uten hjelp av noen verktøy er ofte ikke i stand til å utføre en omfattende revisjon manuelt på egen hånd.
Nettstedsposisjonering er ofte forbundet med et tilbud om gratis SEO-revisjoner. Allerede på dette stadiet er det verdt å nevne at dette vanligvis bare er en del av analysen som bør utføres av et profesjonelt SEO-byrå. Hos oss bruker en ekspert flere til et dusin arbeidstimer på en pålitelig SEO-revisjon av høy kvalitet. I dette arbeidet bruker han eller hun verktøy, sin egen kunnskap, erfaring og hjelp fra andre eksperter.
Viktigst av alt er at hver og en av oss bruker flere nettsteder hver dag. Derfor vet vi, ikke bare fra den tekniske siden, men også fra den menneskelige siden, hvilke vanlige faktorer som påvirker komfortabel bruk av virtuelle ressurser. Disse faktorene omfatter, men er ikke begrenset til, nedlastingshastighet, brukervennlig oppsett, sikkerheten ved kjøp og mye annet. Det er blant annet slike detaljer som en SEO-revisjon kan avdekke.
Trenger et nettsted for SEO en SEO-revisjon?
Definitivt ja! En omfattende revisjon bidrar til å utvikle en SEO-strategi. En SEO-revisjon kan gjennomføres for et nettsted som ikke er synlig i søkeresultatene, eller for et nettsted som har en lav rangering i Google og som ønsker å forbedre de resultatene som allerede er oppnådd, foran sine egne konkurrenter.
En SEO-revisjon før posisjonering kan også utføres for et helt nytt nettsted som nettopp er opprettet. I vårt byrå tar vi hensyn til Googles rangering-faktorer når vi designer nettsteder, men ikke alle webdesignere lager nettsteder som er vennlige mot både brukerne og Mountain View-gigantens algoritmer.
En spesialisert vurdering av rangeringsfaktorer anbefales også for alle nettsteder som har gjennomgått en migreringsprosess. Noen ganger kan mindre eller større endringer, for eksempel implementering av et sikkerhetssertifikat eller bytte av domene, påvirke synligheten i søkeresultatene. Det lønner seg å reagere raskt og gjennomføre en slik revisjon etter at endringene er gjort.
Audyt on-site i off-site
En SEO-revisjon før SEO-prosessen kan deles inn i en rekke aktiviteter:
On-site – revisjonen ser på alle faktorer på nettstedet, for eksempel navigasjonsstrukturen, kvaliteten på innholdet på selskapets blogg, intern lenking og eventuelle feil på nettstedet som hindrer effektiv SEO. Det tas hensyn til flere hundre interne rangering faktorer som er viktige for å øke synligheten i søkeresultatene. Noen ganger kan en enkelt detalj, for eksempel mangel på et implementert SSL-sertifikat, intern duplisering, ulogisk menyoppsett eller feil omdirigering, gjøre det vanskelig for både roboter og brukere å bruke nettstedet.
Off-site – i tillegg til endringer på selve nettstedet er det også viktig å vurdere eksterne faktorer som har eller kan ha innvirkning på nettstedets posisjon i søkeresultatene. Dette omfatter blant annet inngående og utgående lenkeprofil, optimalisering av profilen i Google Moja Firma (Google Maps), kvalitet, tema og innholdsutvikling av eksterne sponsede artikler og mye annet.
Det er ikke alltid like behagelig å påvise styrkene og svakhetene ved et nettsted – spesielt ikke når det viser seg hvor mange feil et nettsted inneholder. En SEO-revisjon er imidlertid et viktig element og det første skrittet for å sikre at nettstedet er riktig posisjonert. En slik vurdering er grunnlaget for å undersøke en butikk eller et nettsted fra alle vinkler – teknisk, visuelt og brukervennlighet. Moderne nettmarkedsføring har ingen nåde for feil som oppstår på et nettsted. Konkurransen er så stor at disse feilene må unngås. Vi hjelper deg gjerne med dette!
Hva innebærer en SEO-revisjon?
Den profesjonelle SEO-revisjonen som Adcomer kunder mottar, inneholder informasjon om nettstedets generelle tilstand, optimalisering av overskrifter, metadata, interne lenker og navigasjon. I et slikt dokument gir vi også informasjon om innhold, side-hastighet, responsivitet og implementering av nettstedskart.
For å utarbeide rapporten bruker vi våre egne analytiske ferdigheter samt velprøvde og profesjonelle verktøy, noe som gjør at hver kunde får en komplett rapport. Kombinasjonen av spesialiserte verktøy (som Screaming Frog, Ahrefs, Google Mobile Friendly, Woorank osv.) med den menneskelige faktoren, med tanke på spesialistens ferdigheter og erfaring, garanterer en pålitelig revisjon.
En revisjon av nettstedet gjør deg oppmerksom på hva som må endres, hva som bør forbedres og hva du bør fokusere på for at nettstedet skal gi størst mulig utbytte og rangere så høyt som mulig i SERP. En SEO-spesialist jobber med revisjonen og bruker fra flere til over et dusin timer på rapporten.
SEO-analyse
Én ting er å samle inn data, noe annet er å tolke dem riktig. Google Analytics er svært viktig i SEO-bransjen, ettersom det fører til konkrete tiltak – alt for å oppnå den mest effektive posisjoneringen av et nettsted i Google-søk.
Våre SEO-spesialister ikke bare samler inn, men analyserer også data om nettstedets synlighet i søkemotorene. Vi legger blant annet informasjon om nettstedets design, nedlastingshastighet, lenkeprofil, innholdskvalitet, metning av nøkkelfraser og mye mer under lupen. Det handler imidlertid ikke bare om tekniske aspekter, men også om en kreativ tilnærming og evnen til å forstå slike data. Til slutt er også andre faktorer fra markedsføringsverdenen relevante for SEO og SEO-bransjen: konkurransenivået, sesongvariasjoner i bransjen, aktuelle trender og lignende.
Vi bruker blant annet slike spesialiserte verktøy til SEO-analyse:
Google Analytics – et av de viktigste analyseverktøyene som brukes til å overvåke trafikken til både nettsteder og nettbutikker. Når det er riktig konfigurert, samler det inn data som SEO-spesialisten analyserer, trekker konklusjoner og planlegger posisjoneringsstrategien. Ved posisjonering av en nettbutikk er salg en viktig parameter for nettstedets effektivitet. Takket være Google Analytics finner vi blant annet ut hvilke produkter eller tjenester som selger best, hvilke sider som er mest besøkt av brukerne, hvor mange som faktisk går inn på nettstedet, og vi får vite hvordan kundenes kjøpsprosess ser ut. Google Analytics er, som navnet antyder, analyse på sitt beste – men som vi alltid understreker, er det én ting å samle inn data og en annen å tolke dem riktig. Derfor fokuserer vi i SEO-byrået vårt ikke bare på de undersidene eller områdene som er mest besøkt av brukerne, men også på dem som brukerne ikke kommer inn på eller som har en høy avvisningsrate. Vi ser på situasjonen, analyserer brukernes atferd, trekker konklusjoner og vet dermed hva vi skal gjøre for å forbedre utviklingen.
Hotjar er et analyseverktøy som er utviklet for å spore brukeratferd på et nettsted. Med dette programmet er det mulig å lage såkalte heat maps. Disse viser hvordan brukeren beveger seg rundt på nettstedet, hvilke knapper de prøver å klikke på, hvor de peker med markøren og om de følger den planlagte kjøpsveien. Mange data og nøyaktige bruker-reaksjoner gjør det lettere å forstå personen på den andre siden av skjermen og gjør det mulig å trekke mange konklusjoner (f.eks. bruk av en CTA, flytting av en knapp, presentasjon av produktet på en annen måte osv.)
Google Optimize – i tillegg til analyser basert på innsamlede data er det også viktig å teste ulike løsninger, for eksempel gjennom A/B-tester. Google Optimize er et verktøy som hjelper til med dette, og som gjør det mulig å teste ulike versjoner av nettsteder for å verifisere hvor effektiv en av dem er. Slike eksperimenter gjør det for eksempel mulig å analysere data om avvisningsrater, sidevisninger, øktvarighet eller andre mål vi har satt oss i Google Analytics.
Google Data Studio – et verktøy for rapportering og analyse av spesifikke data. Takket være de mange funksjonene kan du tilpasse rapporten visuelt, automatisere datasammenligningsprosesser, lage diagrammer basert på innsamlet informasjon og mye mer. Det er et verktøy som brukes av både SEO-spesialister og kunder. Riktig datavisualisering hjelper deg med å organisere dataene og presentere dem på en måte som kunden kan forstå. Den store fordelen med Google Data Studio i SEO-analyse er tidsbesparelsen og automatiseringen av rapporteringen – alt i et gratis verktøy.
SXO, czyli SEO + UX
SEO har nådd et nytt nivå etter hvert som brukeropplevelsen har begynt å telle mer enn de tekniske aspektene. Den konstante utviklingen av Googles algoritmer og Mountain View-gigantens forsikringer om at brukervennlige nettsteder vil få større synlighet i søkeresultatene, fører til at nettstedseiere, webdesignere og SEO-spesialister fokuserer på atferdsfaktorer og de reelle behovene til de som sitter på den andre siden av skjermen.
For å oppnå dette kombineres SEO og UX til brukeropplevelse-optimalisering, eller SXO (Search Experience Optimisation). I vårt byrå har vi lenge arbeidet med søkemotoroptimalisering og tilbyr SXO-revisjoner og omfattende SEO med UX-elementer og innholdsmarkedsføring.
SXO er en strategi som omfatter omfattende assistanse til brukeren som bruker nettsteder i virtuell virkelighet. Det er som en hjelpende hånd, en navigasjon eller en veiviser som guider brukeren gjennom nettsidens ulike kriker og kroker. Den sørger for at brukeren kommer til riktig nettsted, finner det han eller hun leter etter og ikke gir opp underveis. SXO kombinerer derfor tre elementer:
Leder brukeren til nettstedet
lede brukeren til et svar på et spørsmål
Føre til en konvertering (f.eks. kjøp, fullføring av en ønsket oppgave, nedlasting av materiale, abonnement på et nyhetsbrev).
På alle disse punktene henger både SEO og brukeropplevelse sammen. Optimalisering av brukeropplevelsen i forbindelse med SEO innebærer en intuitiv brukeropplevelse og navigering på nettstedet, brukervennlig design og innhold som gir realistiske svar på spørsmålene folk stiller.
Strategi for posisjonering
På grunnlag av en profesjonell SEO-revisjon og -analyse er det mulig å utarbeide en posisjoneringsstrategi. Ved å kartlegge, undersøke og analysere konkurransen, bransjen, trender, søkeresultater, lenkeprofil, nettstedets innhold, nåværende trafikk og konverteringer kan vi planlegge alle aktiviteter i tråd med kundens forretningsmål. Vi bruker en annen posisjoneringsstrategi når kunden ønsker å øke salget, og en annen når vi fokuserer på image-posisjonering. Det er viktig med differensierte planer avhengig av om vi opererer på svært konkurranseutsatte fraser, på et lokalt marked eller i en nisje bransje. Vi utfører ikke optimalisering etter det samme opplegget for alle nettsteder – vi tar for oss hvert enkelt nettsted individuelt.
En SEO-strategi gjør det lettere å gjennomføre det planlagte SEO-arbeidet på en konsekvent og sammenhengende måte. Avhengig av situasjonen kan man i ett tilfelle legge større vekt på lenkeprofilen og i et annet på å prioritere fjerning av duplisert innhold og oppretting av nytt, originalt kvalitetsinnhold. I denne forbindelse er det også mulig å handle trinnvis eller parallelt. Alt avhenger av individuelle avtaler og anbefalingen fra vår SEO-spesialist.
Hva avhenger en strategi for posisjonering av?
Posisjoneringsstrategien avhenger av fem faktorer:
1. Nettstedets type og størrelse – mye avhenger av om det er snakk om SEO for et nettsted, en liten nettbutikk, en omfattende e-handelsside, en temablogg eller et annet nettsted. Det er nemlig slik at i en SEO-strategi for e-handel, for eksempel, spiller optimalisering av kategorier og produktsider vanligvis førstefiolin. For tilbudssidene kan det være viktigere å ta vare på tjenestens undersider. Forskjellene i posisjonering av ulike typer nettsteder kommer blant annet til syne når man lager innhold.
2. Det tilgjengelige budsjettet – jo større budsjett, desto større handlingsrom og desto mer tid kan du bruke på SEO for nettstedet ditt. Avhengig av hvor mye penger du investerer i SEO, kan du i SEO-strategien planlegge for eksempel å skaffe flere verdifulle lenker eller publisere sponsede artikler og bloggartikler.
3. Nettstedets nåværende tilstand – byrået vårt blir kontaktet både av eiere av nettsteder som aldri har blitt posisjonert før, og av de som har vært posisjonert tidligere. Nettstedets nåværende tilstand er grunnlaget for å fastsette en god SEO-strategi. Allerede før handlingsplanen utarbeides, er det viktig å gjennomføre en objektiv, omfattende og pålitelig revisjon.
4. Sesongvariasjoner – i noen bransjer der det er sesongvariasjoner (f.eks. hagebruk, bygg- og papirvareforretninger, reisebyråer, restauranter, hoteller og selskapslokaler), er det viktig å være oppmerksom på i hvilke perioder av året man har råd til å gjøre større endringer (spesielt når trafikken er lav), og når man bør fokusere utelukkende på å maksimere den nåværende effekten og utkonkurrere konkurrentene (i de beste sesongene). SEO-strategien avhenger derfor i stor grad av hvilken bransje kunden vår opererer i.
5. Forretningsmål – hvis det siste blir det første, er dette punktet absolutt verdt å ta hensyn til. Strategien for å posisjonere et nettsted i søkeresultatene må være basert på forretnings- og markedsføringsmålene til det spesifikke selskapet. Vi må kjenne til eller, på grunnlag av vår egen analyse, presentere profilen til målgruppen, velge de riktige søkeordene som samsvarer med forbrukernes bevissthetsnivå, og styre optimaliseringen og kommunikasjonen på en slik måte at nettstedet presenterer de viktigste verdiene til det spesifikke selskapet.
Hva inneholder SEO-strategien?
En strategi for posisjonering bør dekke følgende områder:
Nøkkelfraser – analyse og valg av søkeord er grunnleggende i utarbeidelsen av retningslinjer for teknisk og kreativ optimalisering av nettstedet. Som en del av byråets utarbeidelse av SEO-strategier bruker vi spesialiserte verktøy som Google Keyword Planner, Ahrefs, Surfer SEO, Senuto, Semstorm og andre programmer som er uunnværlige i SEO-spesialistens daglige arbeid. Vi begrenser oss ikke til å analysere bare de søkeordene som står i kontrakten. Vi prøver å utvikle hele nettstedet med nøkkelfraser, og satser også på de mer nisjepregede long-tail-frasene som bidrar til å skape naturlig trafikk til nettstedet.
Teknisk optimalisering – SEO-strategien er først og fremst en punktvis planlegging av tekniske tiltak og endringer i nettsteds koden. Dette omfatter blant annet optimalisering av robots.txt-filen, opprettelse av et nettstedskart, implementering av strukturerte data og, om nødvendig, eliminering av duplisering og opprettelse av vennlige nettadresser. Dette er bare en del av den tekniske optimaliseringsplanleggingen som bør utføres av en SEO-ekspert. Riktig planlegging av teknisk optimalisering kan ha stor innvirkning på nettstedets posisjon og synlighet.
Innholdsmarkedsføring – hvis du ikke tror på at innhold fortsatt er kongen innen nettmarkedsføring, bør du legge merke til hvor stor del av SEO-budsjettet som faktisk brukes på tekstforfatning. SEO-tekster alene er imidlertid ikke alt, og det er derfor en SEO-spesialist i en SEO-strategi for nettsteder planlegger å lage beskrivelser for undersider og bloggartikler som også inkluderer bilder, grafikk eller videoer for å gjøre tekst budskapet mer attraktivt. Det samme gjelder sponsede artikler, som i tillegg til innholdsverdien også kan inneholde en lenke til et bestemt nettsted – noe som igjen henger sammen med neste punkt, nemlig å bygge en lenkeprofil. Å inkludere innholdsmarkedsføring i SEO-strategien er en viktig aktivitet for enhver SEO-spesialist. Han eller hun må ikke bare velge nøkkelord, men også bestemme antall teksttegn eller intern lenking. Det er opp til SEO-tekstforfatteren å sette seg inn i hele temaet, skrive teksten med overskrifter, inkludere nøkkelord, formatere innholdet riktig og mange andre ting som påvirker den samlede effekten. Alle disse hensynene må tas med i SEO-strategien fra starten av.
Lenkebygging – det er allment akseptert at lenkebygging er en av de viktigste komponentene i en SEO-strategi. Posisjoneringen av en bedrifts nettsted avhenger av mange faktorer, men lenkebygging er en av de viktigste. Når man skaffer seg eksterne lenker, gjør man ikke bare nettstedet kjent for et større publikum, men viser også Googles roboter at nettstedet er nevnt i mange kilder. For søkemotorer spiller det ingen rolle hvor mange steder en bestemt side er nevnt, hvis disse kildene ikke er pålitelige – da er kvalitet viktigere enn kvantitet, og derfor er det viktig å fokusere på å sikre at lenker til nettstedet vises i kvalitetskilder med sterke domener og engasjerte brukere – for eksempel nyhetssider, bedriftskataloger og nettfora. I SEO-strategien kan SEO-spesialisten også inkludere opprettelse av viralt innhold for å gjøre linkoppkjøpet naturlig og til og med automatisk. Slike aktiviteter omfatter utarbeidelse av rapporter, rangeringer, årsoversikter osv. I vårt SEO-byrå beviser lenkebyggerne hver dag at det er mulig å skaffe eksterne lenker på denne måten, og at lenkebygging er en kreativ jobb.
Pre-optimalisering og effekten av nettposisjonering
Det er viktig å forstå betydningen av de første trinnene. Med god innledende SEO er det mye enklere å lykkes med søkemotorposisjonering i senere faser. Hvis det fortsatt finnes feil og uløste problemer på nettstedet, kan det hende at selv de beste tiltakene, inkludert innholdsmarkedsføring og inngående lenker, ikke har den ønskede effekten. Eksempler på dette kan være en treg nettside eller et høyt antall 404-feil – disse faktorene kan utgjøre en alvorlig hindring for den implementerte SEO-strategien.
Det viktigste i denne sammenheng er å snakke med SEO-spesialisten vår og bli kjent med hans eller hennes strategi og visjon. Hver ekspert kombinerer kundens forventninger med sin egen kunnskap og plan for vellykket SEO. For en effektiv SEO-tjeneste er det ikke nok med engasjement fra oss alene – vi trenger det også fra kundene våre.
Vi sørger for at optimaliseringen vi utfører, ikke bare er i samsvar med SEO-kunsten, men også formidler saklig og pålitelig informasjon om kundens tilbud. Dette sikrer at nettstedene vi posisjonerer, ikke bare er verdifulle for crawlere, men også – eller til og med først og fremst – for brukerne.
SEO copywriting – posisjonering med tekst
Som vi nevnte tidligere, er grunnlaget for en god Google-rangering å utstyre nettstedet med riktig innhold. Men hva betyr egentlig dette? Her er det ekstremt viktig å finne den riktige søkefrasen som nettstedet skal plasseres på. På den måten kan brukerne finne frem til bedriften når de søker etter et bestemt produkt eller en bestemt tjeneste. Det er selvfølgelig også viktig å finne flere fraser på bestemte undersider og kategorier på bedriftens nettsted. Utvelgelsen av søkeord bør være svært gjennomtenkt, og i denne fasen bør faktorer som f.eks:
Populariteten til potensielle nøkkelfraser (antall brukere som skriver dem inn i en søkemotor – vanligvis på månedsbasis).
Konkurranseevnen til de vurderte frasene – det er ikke nødvendigvis slik at jo mer populære de er, desto mer konkurransedyktige er de (selv om dette ofte er tilfelle). Konkurranseindeksen i seg selv viser hvor mange nettsteder som forsøker å rangere høyt i Googles søkeresultater for utvalgte fraser. Mye avhenger av bransjens popularitet og antall aktører i bransjen.
Søkeordenes spesifisitet – når du velger spesifikke fraser, bør du sørge for at det finnes fraser fra den såkalte lange halen. Dette innebærer fraser med større grad av spesifisitet – for eksempel kan generiske søkeord som «gullring» erstattes med en lengre frase – «gull diamant forlovelsesring» (eller en lignende kombinasjon). Uttrykket «gullring» er uansett med, men i et litt lengre forslag. Det finnes også spesifikke ledetråder som nevner forlovelsen og steinen i det foreslåtte produktet. Bruken av lange nøkkelfraser gjør det mulig for nettsteder å posisjonere seg effektivt i Google.
Unike fraser på undersidene – ideen er selvsagt å gjøre de ulike delene av bedriftens nettsted (enten det er en tjeneste eller en nettbutikk) så unike som mulig. Hver enkelt tjeneste (og hvert enkelt produkt) bør ha sin egen side på nettstedet og plasseres for uavhengige nøkkelfraser. Ellers vil det oppstå kannibalisering, og Googles søkemotorroboter vil velge en av de konkurrerende undersidene. Vær også oppmerksom på at den første siden i søkeresultatene vanligvis bare kan inneholde én underside fra et bestemt domene.
Relevans for virksomheten – når du velger nøkkelfraser ut fra de ovennevnte faktorene, må du ikke glemme relevansen for virksomheten din. Selv om du klarer å «hoppe» inn i populære søkeresultater og plassere nettstedet ditt på konkurransedyktige fraser, men tjenesten eller produktet ditt ikke gjenspeiler søkeordene som potensielle kunder skriver inn, kan alt arbeidet ditt vise seg å være meningsløst.
Når SEO-spesialisten fastsetter optimaliseringsstrategien, sjekker han/hun hele nettstedet med tanke på lengden og kvaliteten på innholdet, samt søkeordmetning eller identifisering av nye og dermed bedre fraser. Det er også viktig å være oppmerksom på om det finnes duplisert innhold, noe som har en negativ innvirkning på Googles roboters evaluering av en gitt side. Duplisering eller kopiering av tekster fra eksterne nettsteder, sosiale medier eller til og med fra eget nettsted kan være svært farlig – ikke bare på grunn av mislykket SEO-arbeid, men også på grunn av risikoen for å bli straffet av Google eller anklaget for brudd på opphavsretten.
Det er her SEO copywriting kommer inn i bildet, dvs. modifisering av eksisterende tekster eller skriving av nye tekster i henhold til fastsatte retningslinjer. Det er viktig at alt innhold er unikt, har høy kvalitet og informasjonskraft, og er relevant for bedriftens forretningsprofil, temaet for en bestemt underside og målgruppens interesser.
Hvilke aktiviteter inngår i innholdsoptimalisering?
Lage verdifullt innhold med relevante nøkkelfraser, delte titler og overskrifter
Legge til tittel- og metabeskrivelseskoder
Utheving av viktig tekst med fet og kursiv skrift
Intern lenking
Å supplere et nettsted med innhold må alltid gjøres med brukeren i tankene. For det første er det tross alt for dem hele tilbudet skapes, og for det andre vurderer Googles algoritmer slike tekster best (for ikke å snakke om at du rett og slett trenger en stor gruppe interesserte brukere for å få en god plassering). Hvis du driver en blogg, er det veldig bra å diversifisere typen tekster og emnet.
Innholdet må selvfølgelig fortsatt gjenspeile aktiviteten til det spesifikke selskapet. Alt dette gjøres for at en bruker som leter etter informasjon, ønsker å løse et problem eller rett og slett er nysgjerrig på visse spørsmål, skal ende opp på akkurat denne posisjonen. Og når de gjør det, er det, forutsatt god optimalisering, stor sjanse for at de rett og slett blir kunder.
Et godt verktøy for optimalisering av tekster er Surfer SEO. Det er et intuitivt program som gir deg muligheten til å analysere søkeresultater og konkurrenter, finne nøkkelfraser og optimalisere innholdet direkte i redigeringsprogrammet. Verktøyet foreslår gjennomsnittlig antall forekomster av nøkkelfraser, foreslår antall tegn for hele artikkelen og gjør oppmerksom på andre viktige SEO-faktorer, for eksempel optimalisering av overskrifter, antall avsnitt, tekstformatering eller berikelse av artikkelen med grafikk eller bilder.
Link building
Den viktigste faktoren som påvirker posisjonen i søkeresultatene, og utover SEO-betydningen formulert i denne artikkelen, er antall og kvalitet på lenker som peker til et nettsted, samt antall domener som fører til det angitte nettstedet. Google fremmer nettsteder som er spredt over hele nettet og er populære blant andre brukere. Fra SEO-personens synspunkt er det ekstremt viktig å bygge en sterk koblingsbase her.
Hvorfor er lenking så viktig?
1. Når du plasserer lenken din på et bestemt sted, får nettstedet ditt en viss verdi for det lenkede nettstedet.
2. Flere linker som fører til deg, fører nødvendigvis til flere besøk og forbedrer statistikken din.
3. Ved å øke rekkevidden til nettstedet ditt øker du troverdigheten i søkemotorens øyne.
4. Spredte ankere har en positiv innvirkning på den vellykkede posisjoneringen av nettstedet ditt for en gitt frase.
Du kan skaffe lenker fra mange kilder. Det kan dreie seg om bedriftskataloger, nettstedaggregatorer, blogger, forum, profiler på sosiale medier, rubrikkannonser på nettet, sponsede innlegg og mange flere. Det finnes også ulike taktikker for lenkebygging, og vi tester dem for å øke nettstedets synlighet i organiske søkeresultater på en effektiv måte.
Grunnlaget er selvfølgelig naturlige og naturlige lenker (ankere i form av nettadresser er best i så måte). De har den sterkeste effekten og bidrar til å utvikle et profesjonelt bedriftsimage. Det ideelle er å lage så godt innhold at brukerne selv ønsker å spre det videre. Når artikkelen din begynner å sirkulere på sosiale medier, kan du være sikker på at resultatene vil være svært tilfredsstillende.
Den åpenbare konsekvensen er økt trafikk på nettstedet og nye kunder.
Det er imidlertid ikke så enkelt, og det avhenger ikke bare av kvaliteten på teksten (nettstedets popularitet, nåværende posisjon, antallet og egenskapene til målgruppen din har også innvirkning).
Vi ønsker på ingen måte å fraråde noen å skape originalt, omfattende og attraktivt innhold – det er fortsatt grunnleggende. For å oppnå bedre resultater er det imidlertid nødvendig med en mer omfattende tilnærming. En annen måte å skaffe seg naturlige lenker på er å overvåke inaktive lenker på nettsteder med lignende temaer, og for eksempel samarbeide med andre blogger.
Men la oss gå tilbake til hovedtemaet. Hva, bortsett fra lenkebygging, inngår i SEO-aktiviteter?
Endring av nettstedets struktur for SEO
Tiltak på dette nivået er mindre synlige for brukeren, men har stor betydning for søkemotoroptimaliseringen av et nettsted. Hva kan man gjøre for å sikre at nettstedet blir bedre rangert av søkemotor robotene?
Analyse av nedlastingshastigheten på nettstedet og mulige forbedringer
Bilde-SEO – legge til passende titler og alt-tagger for bilder som er lagt til.
Implementering av SSL-sertifikat
Opprettelse av en mobilversjon av nettstedet
Oppdagelse og forebygging av duplisert innhold
Dette er selvfølgelig ikke alt. Gode aktiviteter på stedet inkluderer også å analysere kildekoden for eventuelle endringer – både for å optimalisere den bedre og for å øke hastigheten på innlastingen av det aktuelle nettstedet (ved å fjerne unødvendige tegn, tomme mellomrom i koden og andre elementer som bare forsøpler dokumentet). I tillegg er det ekstremt viktig å være oppmerksom på å fikse inaktive lenker og 404-feil.
Temaet SEO er uløselig knyttet til de ovennevnte aktivitetene. Innholdsoptimalisering gir de beste resultatene når du forbereder nettstedet ditt teknisk. Det er nok å nevne lastetiden på nettstedet ditt. Hvis det hele tar for lang tid, vil brukeren ganske enkelt gå tilbake til Google Søk og velge neste side i de naturlige søkeresultatene.
Posisjonering av nettstedet
Hvis du allerede har et optimalisert nettsted som klatrer i søkelistene, men ønsker å styrke og stabilisere denne prosessen, er det verdt å tenke på SEO. Nå begynner moroa for alvor med web optimalisering, som i stor grad består av off-site-aktiviteter. Det dreier seg først og fremst om
Effektiv lenkebygging, dvs. å skaffe tilbakekoblinger som øker nettstedets popularitet og gjør det mer synlig for søkemotorenes algoritmer. I den forbindelse må man ikke glemme internlenking, som navigerer både brukere og indeksering roboter rundt på nettstedet.
Kontinuerlig overvåking av situasjonen og gjennomføring av nødvendige forbedringer.
Det lønner seg å jobbe på flere områder for å øke trafikken på nettstedet, og satse mye på innholdsmarkedsføring. Dette vil bidra til å øke antallet søkeord som nettstedet vises for. En kjolebutikk kan for eksempel utvikle en artikkelserie om hvordan man kler seg til bryllup, cocktailparty, date eller jobbintervju. På denne måten kan også det første punktet, ekstern lenking, styrkes. Et eksempel på dette er når en bedriftsblogg lager en rangering av spesifikke produkter eller tjenester for året. Lesere, kunder eller andre representanter for bransjen bruker gjerne slike rangeringer, siterer dem og deler dem på sosiale medier, nettfora eller på sine egne nettsteder. En nevnt kjole-produsent eller -distributør kan lage en rangering over de mest kjøpte kjolene i 2021. Slike nyheter deles ikke bare av motebloggere eller influencere, men også av vanlige moteinteresserte brukere.
Vår kunnskap, erfaring og kontinuerlige utvikling gjør oss i stand til å skreddersy en SEO-strategi for ethvert nettsted. Vi er også i stand til å reagere raskt på trender, sesongvariasjoner eller algoritmeendringer og -oppdateringer. Vi går alltid individuelt til verks når det gjelder posisjonering.
Plassering av nøkkelfraser
Nøkkelfraser er en av de viktigste og mest komplekse funksjonene i et nettsteds SEO-strategi. De er uløselig knyttet til innholdet på nettstedet og er ansvarlige for nettstedets posisjon i Google-søk. SEO-posisjonering for nøkkelfraser handler først og fremst om å prioritere dem – nøkkelfrasen vil være den viktigste, men det er vanligvis ikke nok å bruke den for å få nettstedet inn blant de ti beste søkeresultatene. Når vi hos Adcomer lager innhold til nettsider, bruker vi selvsagt erfaringsbasert intuisjon, men vi «skyter» ikke. – Vi optimaliserer tekster for nøkkelfraser ved hjelp av egnede verktøy.
Vi begynner SEO-posisjonering av nøkkelfraser med å undersøke hva søkemotorbrukere leter etter i kundens bransje. Vi finner ut hvordan kundens produkter eller tjenester kan passe til de behovene som fremkommer av søkeordene. Vi planlegger generelle fraser og long tail-fraser. For at nettstedet skal bli mer synlig, bør et passende antall av disse frasene inkluderes i innholdet på siden, i ingresser, overskrifter, alt-attributter, tittelkoder, metabeskrivelser, interne og eksterne lenker og i varemerkets sosiale medier.
Posisjonering av nettbutikker
Det er ikke bare nettsteder som presenterer et selskaps tjenestetilbud som kan posisjoneres, men også nettbutikker. Målet for enhver bedrift, uansett bransje, er å tjene penger – spesielt innen e-handel, der et produkt eller en tjeneste kan kjøpes direkte i en nettbutikk. Derfor er riktig posisjonering av nettbutikker så viktig. I tillegg er det viktig at salgsplattformen er intuitiv å bruke og at kjøpene er sikre. Et SSL-sertifikat, en enkel kjøpsvei og godt innhold som svarer på brukerens spørsmål er avgjørende.
På grunn av den økonomiske situasjonen i 2020 har det blitt opprettet et stort antall nettbutikker, noe som har økt konkurransen i e-handelsbransjen. I dag er det ikke nok bare å opprette en nettbutikk, man må også optimalisere og posisjonere den riktig. Her er spørsmålet om valg av søkeord litt annerledes, og alt avhenger av målgruppen og markedsføringsstrategien til den aktuelle virksomheten. Du kan ikke bare markedsføre bedriften din på bestemte produktfraser, men du kan også utnytte potensialet i innholdsmarkedsføring: opprette en blogg, lage produktvideoer, utvikle brukermanualer eller infografikk som viser hvordan du bruker et bestemt produkt.
Slike løsninger vil sikre at nettbutikkens posisjonering ikke bare genererer fortjeneste, men også øker merkevarekjennskapen, bygger bransjeledelse og tiltrekker seg engasjerte og lojale kunder.
Invester i posisjonering av nettbutikken din
Det er ikke til å stikke under en stol at e-handel er et dynamisk segment i stadig utvikling. Dette vet imidlertid alle allerede. Ikke bare enkelte stasjonære butikker, men til og med hele kjøpesentre har flyttet ut på nettet og skapt en populær og gigantisk markedsplass. Netthandelens økende betydning, inntoget av mektige utenlandske konkurrenter, stadig bedre logistikkløsninger og behovet for å forstå forbrukernes atferd har fullstendig revolusjonert netthandelsbransjen.
For enhver bevisst entreprenør er et visittkort i form av et nettsted avgjørende. Det andre er fortsatt å markedsføre merkevaren din, bryte gjennom konkurransen, invitere brukeren til nettstedet og fortsatt holde dem der. Det høres enkelt ut, men i virkeligheten er det en kompleks prosess som krever en plan, konsekvent implementering og konstant overvåking.
Posisjonering av en nettbutikk er nettopp en slik prosess. Dette spenner fra tekniske aspekter som sidehastighet, tydelig butikkarkitektur og omlegging av nettstedet, via kreativ SEO-tekstforfatting til gjennomtenkt lenkebygging for å øke nettstedets synlighet og verdi i Googles søkeresultater.
Posisjonering av nettbutikker – fordeler og effekter
Fordelene med SEO for en nettbutikk er mange, men det er umulig å avgjøre hvilke som er viktigere enn andre. Hvilke fordeler som prioriteres, avhenger av hvilke forretningsmål bedriften har.
Blant fordelene og effektene av nettbutikkposisjonering er:
1. Økt synlighet for nettbutikken i Googles søkeresultater;
2. Skille seg ut fra konkurrentene;
3. Nå en godt definert målgruppe med tilbudet ditt;
4. Økt organisk trafikk til nettbutikken;
5. Bidra til å bygge merkevarebevissthet;
6. Større sjanse for konvertering (f.eks. salg, leads, abonnement på nyhetsbrev, produkter lagret i handlekurven osv;)
7. Oppnå en markedsledende posisjon;
8. Oppnåelse av imagemål;
9. Investering i markedsføring i det mest effektive reklamemediet;
10. Mulighet for å spare penger på annonsering i tradisjonelle medier.
Long tail-posisjonering
Det engelske navnet long tail refererer til en type nøkkelfrase. Long tail betyr bokstavelig talt lang hale, og i SEO-sammenheng vil det referere til fraser som består av flere ord. Det dreier seg altså om mer spesifikke søk fra søkemotorbrukere som har spesifikke hensikter – de vet hva de leter etter. Long tail-posisjonering handler derfor om å kartlegge de nøyaktige behovene til målgruppen vår.
La oss se på long tail-fraser i praksis. Eksempler på long tail-fraser er:
Matematikkundervisning før eksamen i åttende klasse,
zalando rød spansk kjole,
hvordan du laster ned et barns vaksinasjonsattest,
lang hale posisjonering hva er det.
Lengden på long tail-fraser er bare ett av kjennetegnene. Hva annet er det verdt å vite om dem?
1. De er mindre konkurranseutsatte enn kortere, mer generelle fraser fordi de retter seg mot en mer spesifikk gruppe søkemotorbrukere.
2. De er ofte et ferdig tema for en bloggartikkel, noe som kan ha en positiv innvirkning på den organiske trafikken og tilliten til merkevaren din.
3. De gjør det mulig å nå ut til personer som er på utkikk etter spesifikke produkter og tjenester som vi tilbyr.
4. Det lønner seg å posisjonere et nettsted eller en nettbutikk for ulike long-tail-fraser – til sammen kan de generere flere konverteringer enn en enkelt generisk frase.
5. SEO for ulike long-tail-fraser bidrar til å gi nettstedet ekspertstatus.
En av oppgavene til våre SEO-spesialister kan være nettopp long tail-posisjonering på nettstedet ditt. I mange tilfeller vil dette være en svært gunstig strategi, selv om det aktuelle long tail-ordet ikke er særlig populært. Vi vurderer effektiviteten av slike aktiviteter i løpet av våre analytiske aktiviteter og velger de riktige søkeordene for å øke synligheten til nettstedet eller nettbutikken din.
Shoplo-posisjonering
Shoplo er en plattform for å opprette og administrere nettbutikker, dvs. et såkalt CMS (Content Management System). Det finnes flere slike plattformer å velge mellom, og den nevnte er en av de mest intuitive og SEO-vennlige. Mange setter pris på enkelheten og de lave kostnadene ved å drive en nettbutikk på denne CMS-plattformen, og det er derfor denne plattformen ofte velges av gründerspirer. Butikken kan også integreres med andre verktøy på ulike måter.
SEO-spesialister vurderer Shoplos SEO som teknisk uproblematisk – plattformen er godt egnet til dette. For det første tillater CMS avansert redigering av HTML, CSS eller JS. Du kan enkelt endre metadataene til hjemmesiden, kategorier og produkter, redigere nettadresser og administrere alt-attributter for grafikk. Det finnes også mange ferdige maler å velge mellom, som også kan redigeres. SEO Shoplo gjør det mulig å tilpasse butikken ikke bare til eierens preferanser, men også til Googles algoritmer og behovene til søkemotor-brukere og alt dette samtidig som du opprettholder de estetiske kvalitetene til et hyggelig nettsted. Det er verdt å nevne at SEO på plattformen kan støttes av plugins som SEO Report og Upsell.
Magento-posisjonering
En annen e-handelsplattform for å drive nettbutikk er også en av de mest brukervennlige – selv personer som ikke er kjent med programmering av nettsteder, kan bruke den. Den betalte versjonen av Magento gir brukeren mulighet til å dra nytte av mange avanserte funksjoner og teknisk støtte, noe som er grunnen til at det er et svært vanlig programvare alternativ. Det er verdt å nevne at både bruk og SEO-posisjonering av Magento fungerer best for virkelig store butikker med et betydelig budsjett. Dette skyldes at utviklerne tar seg av mer komplekse problemstillinger.
SEO for denne plattformen kan omfatte aktiviteter som for eksempel å fylle ut metatittelen og metabeskrivelsen, optimalisere koden for å få siden til å laste raskere og utforme en nettsteds arkitektur som er bruker- og Google-algoritme vennlig. Magento-posisjonering har den fordelen at Googles roboter rett og slett… liker det. Resultatet kan derfor bli svært tilfredsstillende – forutsatt at du bruker fagfolk.
Posisjonering – WordPress/WooCommerce
WordPress er et populært og godt likt CMS som kan brukes som plattform for å drive en nettbutikk nettopp ved hjelp av WooCommerce, en plug-in som gjør det enkelt å administrere portalen. En WordPress-nettbutikk (WooCommerce) brukes vanligvis hvis produktutvalget ikke overstiger 500 produkter. For større virksomheter er det verdt å velge et mer avansert CMS.
WooCommerce og noen av tilleggene til programtillegget er gratis, men vi må betale for ulike utvidelser, blant annet knyttet til markedsføring. Plugin-modulen gir mange muligheter til å gjøre butikken personlig og tilpasse den til polske forhold. For nybegynnere vil systemet være ideelt. Når det gjelder posisjonering av WordPress/WooCommerce-nettbutikken, er Yoast SEO-pluginen til stor hjelp for våre spesialister. Den gjør det enklere å optimalisere nettstedet ditt og lar deg hele tiden kontrollere kvaliteten på nettstedet ditt i forhold til Googles roboter. WooCommerce tilbyr også fordeler som hjelp til riktig bruk av nøkkelfraser og enkel organisering av innhold eller strukturert datainnlegging.
Posisjonering med Shoper
En nettbutikk basert på dette systemet er en annen måte å selge på nettet på. Når vi legger til Shoper nettbutikk posisjonering, kan vi oppnå virkelig tilfredsstillende økonomiske fordeler. Plattformen tilbyr flere pakker med ulik funksjonalitet. En butikkside kan enkelt og raskt settes opp og deretter optimaliseres.
Posisjonering av Shoper-nettbutikker er for det første sømløs generering av metatittel og beskrivelse, som er viktige for at nettstedet skal være attraktivt ved søk. En annen fordel er de brukervennlige nettadressene, som ivaretas av CMS, og den automatiske opprettelsen av viderekoblinger for sider. Shopper kan integreres med nyttige verktøy for overvåking av nettstedets synlighet, nemlig Google Search Console og Google Analytics. Med disse kan du finne ut hvilke undersider som har spesielt lite trafikk og hvor de besøkende til nettbutikken din kommer fra. Et xml-sitemap generert på plattformen kan legges til i GSC. CMS-systemet gjør det også enkelt å optimalisere grafikk ved å knytte et alt-attributt til hver enkelt grafikk.
IdoSell posisjonering
IdoSell er en annen brukervennlig plattform for drift og optimalisering av nettbutikker. Du kan utføre mange oppgaver på egen hånd, men IdoSells avanserte posisjonering av nettbutikken er verdt å overlate til en SEO-spesialist som gjør det med profesjonell kunnskap, verktøy og erfaring. CMS-systemet forbedres stadig og introduserer nye løsninger, noe brukerstøtten gjør det lettere å forstå.
Posisjoneringen av IdoSells nettbutikker støttes av optimalisert HTML-kode og en rekke integrasjonsverktøy. Malene som tilbys på plattformen, scorer høyt i Googles Page Speed Index, og alle nettbutikker på IdoSell har et SSL-sertifikat som standard. Dette er svært viktig når du oppretter en nettbutikk, ettersom sertifikatet påvirker butikkens rangering i søkemotorene, og mange nettbrukere legger vekt på dette sertifikatet når de velger forhandler. CMS-systemet gir også mulighet for fleksibel utforming av SEO-kritisk innhold, for eksempel ved at man manuelt kan fylle ut metatagger for hver enkelt underside.
Sote posisjonering
Sote er et annet CMS som fortjener betegnelsen brukervennlig. Det er enkelt å bruke, spesielt når det gjelder det intuitive administrasjonspanelet på polsk og mange andre bekvemmeligheter. Posisjoneringen av SOTE kan være effektiv takket være muligheten til å laste ned ulike betalte eller gratis tilleggsprogrammer som påvirker systemets funksjonalitet i positiv retning. Noen profesjonelle maler er også gratis. Dermed er det ikke nødvendig å bruke tid på å designe utseendet på nettstedet eller lage et komplisert grafisk design.
SOTEs SEO-posisjonering støttes, i likhet med mange andre CMS for nettbutikker, av Google Search Console. Dette gjør at alle aktiviteter som utføres av SEO-spesialister, kontinuerlig kan verifiseres med hensyn til effektivitet. SOTE-programvaren er også enkel å integrere med forsendelsessystemer, sosiale medier eller handelsplattformer som Allegro. Du kan enkelt gjennomføre både nasjonalt og internasjonalt salg. Med SOTE kan du fritt redigere metatittelen og metabeskrivelsen på alle undersider, opprette vennlige nettadresser for produkter og kategorier og generere viderekoblinger for ikke-eksisterende undersider.
PrestaShop-posisjonering
Konfigurering og posisjonering av PrestaShop-nettbutikker krever avanserte tiltak. Dessuten er det umulig å optimalisere nettstedet uten å endre koden uten å installere betalte tilleggsprogrammer. Funksjoner som dessverre er ugunstige for SEO, kan også være problematiske. Vi snakker for eksempel om automatisk duplisering av kategoribeskrivelser. Gjentatt innhold er selvsagt selvødeleggende og dårlig for butikkens synlighet i PrestaShop. En profesjonell SEO-ekspert kan imidlertid enkelt korrigere dette og fjerne duplikatene.
Posisjonering av PrestaShop-nettbutikker innebærer også å sette opp brukervennlige nettadresser og optimalisere metatittelen og metabeskrivelsen. Ved å samarbeide med SEO-spesialister kan du stole på at du effektivt fjerner CMS-funksjoner som forverrer butikkens posisjon i Google. Vi kjenner PrestaShop til fingerspissene, i tillegg til plug-ins og fordelaktige løsninger. Systemet er i stadig utvikling og forbedring, men vi anbefaler det ikke til store butikker som ønsker en forseggjort nettsted arkitektur som kan sammenlignes med kjente merkevarer.
Sky-Shops posisjonering
Det polske CMS-systemet Sky-Shop har blitt stadig mer anerkjent blant brukerne siden 2009. Det har en unik mulighet til å migrere butikkinnhold fra en annen e-handelsplattform. Elementer som produktbase, kunder, koblings- og kategoristruktur og domene kan overføres. Systemet støtter også SEO-aktiviteter, så det er ikke vanskelig å posisjonere Sky-Shop – forutsatt at det gjøres av spesialister på internettmarkedsføring.
I motsetning til for eksempel PrestaShop tildeler Sky-Shop selv automatisk vennlige nettadresser til individuelle kategori- og produktsider. Sky-Shop-posisjonering inkluderer også optimalisering for innstillinger som sidetittel og beskrivelse (metatittel og metabeskrivelse), nøkkelord eller sitemap. 301-omdirigeringer og generering av egendefinerte lenker er også sømløst. Hvert år er det flere og flere gründere som bruker denne plattformen fordi den er oversiktlig og intuitiv. I likhet med mange andre CMS-er kan du teste det gratis i fjorten dager og prøve verktøyene for optimalisering av nettstedet.
GOshops posisjonering
Den enkle håndteringen og klare strukturen bidrar til GOshops posisjonering. Når det gjelder selve plattformen, har vi ubegrensede muligheter når det gjelder antall produkter som skal selges. Vi kan enkelt integrere butikken med Allegro og legge til online betalingssystemer. Unikhet er en fordel – med Photoshop kan du skape et svært originalt design. Det personlige utseendet går hånd i hånd med nyttige CMS-funksjoner. Det er raskt og intuitivt å handle.
Effektiv GOshop SEO er en av de mange ferdighetene våre SEO-spesialister utmerker seg med. Plattformen i seg selv gjør det enkelt for oss, slik at vi sømløst kan legge inn metatittel og metabeskrivelse på hver underside, samt fylle ut produktbeskrivelser. En annen viktig fordel er muligheten til å fylle ut alt-attributter i grafikk og opprette et xml-kart som kan legges til i Google Search Console. I en butikk basert på GOshop kan vi enkelt opprette kanoniske lenker og vennlige nettadresser.
Lokal posisjonering
Lokal SEO er et tema som til en viss grad kombinerer konseptene som er diskutert tidligere, dvs. valg av søkeord, riktig optimalisering av nettstedet, innholdsmarkedsføring og bygging av lenkeprofiler. For å markedsføre et nettsted i en søkemotor for fraser som er relatert til et bestemt sted (f.eks. en by eller et større område), er det nødvendig med en rekke aktiviteter, inkludert både SEO-optimalisering og posisjonering aktiviteter. De lokale posisjoneringsaktivitetene vil derfor omfatte innholdsmarkedsføring, teknisk optimalisering, lenkebygging og andre on-site- og off-site-aktiviteter.
I forbindelse med lokal virksomhet er det også svært viktig å opprette et visittkort i Google Moja Firma og å være til stede i kart på nettet. I mange tilfeller viser det seg også å være svært viktig å aktivt vedlikeholde profiler i sosiale medier (i tillegg til å løfte siden i Google).
Både SEO-arbeidet og søkemotor resultatene avhenger av algoritmene som er beskrevet tidligere. Noen av dem tar hensyn til lenker, noen til innhold og noen til brukerens fysiske plassering. De nettstedene som rangeres høyt i søkeresultatene, har større sannsynlighet for å bli besøkt av besøkende som er potensielle kunder.
Dette kan gjelde alle bransjer og alle virksomheter som opererer på et bestemt sted. Googles lokale søke posisjonering hjelper både brukeren og eieren av en bestemt virksomhet. La oss ta cateringbransjen. Brukeren befinner seg i gamlebyen i Poznan. Han lurer på hvor nærmeste restaurant ligger. Han skriver inn søkeordet «restaurant» i Google og trenger ikke å oppgi hvor han befinner seg – hvis han oppgir hvor han befinner seg, gjør systemet alt for ham. Det er detaljer som dette som teller i SEO-prosessen – hvis nettstedet og visittkortet på Google er riktig optimalisert, vil brukeren raskt få den informasjonen han leter etter.
Lokal posisjonering i praksis
Regional SEO fokuserer på lokale aktiviteter og begrenser seg ikke til et bestemt sted, men bidrar til å markedsføre et nettsted i for eksempel byer, distrikter, fylker eller provinser. Slik lokal posisjonering er en god investering for aktiviteter på makronivå, for eksempel. Det er imidlertid ikke noe i veien for at regional posisjonering også kan rette oppmerksomheten mot selskaper som opererer i hele landet eller flere land, bare på forskjellige steder. Dette er for eksempel bra for kjente dagligvarekjeder.
Et eksempel på dette er når en forbruker er kjent med og trygg på et varemerkes produkter eller tjenester. Når han reiser til en annen by, ønsker han å finne ut om han kan finne dette merket på et bestemt sted. Han skriver da inn søkeordet i en søkemotor, lar geo-lokalisering mekanismen fungere automatisk eller legger til navnet på byen i frasen. På kartet finner han vanligvis det han leter etter (eller ikke).
ROPO-effekt og regional SEO
Når det gjelder lokal posisjonering, er det denne effekten, eller ROPO (research online, purchase offline), som er verdt å merke seg. Selv om den først og fremst er knyttet til e-handelssegmentet, forekommer den også i tjenesteytende næringer. Kundene søker etter en spesifikk informasjon på nettet og bruker deretter en spesifikk løsning på et stasjonært sted. Denne effekten kommer ofte til syne i den regionale plasseringen av et bestemt nettsted. Det trenger ikke alltid å bety et tap for entreprenøren (vanligvis er ROPO-effekten knyttet til det faktum at brukeren bruker informasjonen som er tilgjengelig på ett nettsted, men kjøper stasjonære varer fra en konkurrent).
Dette trenger ikke å være tilfelle med lokal posisjonering. ROPO kan bare være til fordel for én merkevare – den som har opparbeidet seg en lederposisjon i markedet, skapt den rette kommunikasjonen og nådd den rette målgruppen.
Regional SEO innebærer derfor mange ideer om hvordan du kan presentere tilbudet ditt for en potensiell kunde. Som et resultat av ROPO foregår denne researchen av produkter eller tjenester på nettet før man kjøper eller bruker et tilbud
Det finnes mange ulike kilder:
Internett forum
Ekspert anmeldelser,
Anmeldelser,
Bloggartikler,
Instruksjonsvideoer på YouTube.
Alle de ovennevnte kildene til kunnskap om produktene eller tjenestene dine kan håndteres gjennom regional SEO. Lokal SEO kan dra nytte av slik aktivitet og gjøre ROPO-effekten om til å øke synligheten til nettstedet ditt, gi brukeren svar på spørsmålet sitt og øke fortjenesten ved å levere tjenesten din på et fast punkt.
Lokal posisjonering foretrekkes av virksomheter som driver med stasjonært salg eller tilbyr tjenester på et fysisk sted. Dette gjelder for eksempel hoteller, restauranter, hår- og skjønnhetssalonger, treningssentre og andre virksomheter eller bransjer der det er umulig eller vanskelig å tilby mobile tjenester.
Ideer for å utvikle et nettsted med tanke på lokal posisjonering er blant annet å optimalisere tilbudssidene for fraser knyttet til en bestemt region eller by, opprette og forbedre et visittkort i Google Maps og skrive bloggartikler som kan være av interesse for flere potensielle kunder. For eiere av tjenestesteder i en bestemt by, for eksempel i Oslo, er det for eksempel lurt å beskrive attraksjoner i Oslo eller området rundt. Blant disse kan du nevne din tjeneste.
Posisjonering i Google Maps
Én ting er hvordan man posisjonerer et nettsted for lokale resultater, en annen ting er hvilke tilleggsaktiviteter som støtter SEO og har stor innvirkning på det endelige resultatet av SEO-effekten. Et element som ikke må glemmes, er den tidligere nevnte optimaliseringen av visittkortet ditt i Google Maps, og mer spesifikt i Google Moja Firma. Ved å fylle ut GMF-profilen med grunnleggende data, for eksempel virksomhetens fysiske adresse og nettstedsadresse eller en beskrivelse av virksomheten, viser du indeksering robotene og brukerne hvor du tilbyr tjenestene dine.
Google Maps i forbindelse med posisjonering på nettet
Vi bruker dem hver dag, ofte uten å være klar over hvor mye informasjon de gir oss. Google Maps er sanntids navigasjon for bilkjøring, sykling, trikk, tog og til og med fotturer. Google Maps viser oss ikke bare veien, men også andre elementer i landskapet, for eksempel broer, private og bedriftsbygninger, offentlige anlegg, grøntområder, vann og mer. På et virtuelt kart kan du derfor finne så godt som alle adresser og deres beliggenhet, servicepunkter og til og med attraksjoner i et bestemt område.
Alle kan tilpasse Google Maps etter egne preferanser. Du kan aktivere en satellittvisning eller en grafisk visning (standard) som viser terreng, trafikk, offentlig transport, sykkelruter, Street View og til og med en 3D-visning av jordkloden.
(Kilde: Google Maps)
Fordelene med Google Maps og utforskningen av verden kan sikkert diskuteres i det vide og det brede, men det som er mest interessant fra et forretningsperspektiv, er presentasjonen av bedriftens visittkort og pins som er festet til bedriftens nøyaktige beliggenhet.
Google My Business, eller et visittkort på Google Maps.
Den nevnte tjenesten kalles å legge til et selskap i Google My Business. Det er gratis å opprette og vedlikeholde en profil på GMF. Selve tjenesten er mer enn bare et lokalt visittkort. Den vises i søkeresultater og på Google Maps, og viser grunnleggende informasjon om bedriften, beskrivelse, kundevurderinger, rangeringer, bilder, veibeskrivelse og mye annet innhold avhengig av bransje.
På visittkort som er synlige fra Google Maps-posisjoner, får noe informasjon en annen karakter. For eksempel viser visittkort for mat- og drikkevarebransjen for uttrykket «restauranter» informasjon om åpningen og mulige måter å bruke tjenesten til en bestemt restaurant på (på stedet, takeaway, levering). For hotellbransjen, derimot, viser uttrykket «hotell» en liste over overnattingssteder, og noen av nålene er erstattet av prisen på overnattingen.
(Kilde: Google Maps)
Måter å posisjonere seg på Google Maps
Selv om Google My Business-tjenesten i seg selv er gratis, må du ha kompetanse, kunnskap og tid til å optimalisere den. Derfor optimaliserer SEO-byrået vårt visittkort i Google Maps som en del av SEO-arbeidet.
Eksempel på posisjonering i Google maps i 10 trinn:
1. Fyller ut navnet på selskapet (i henhold til CEIDG).
2. Legge inn den nøyaktige adressen til selskapets registrerte kontor
3. Verifisering av markeringen på kartet (om nødvendig, manuell justering av pinnen)
4. Utfylling av aktivitetsområdet
5. Angivelse av dager og åpningstider
6. Angivelse av telefonnummer og nettstedsadresse
7. Utfylling av virksomhetsbeskrivelse med naturlig bruk av nøkkelfraser
8. Legge til videoer og bilder med beskrivelse
9. Valg av relatert virksomhetskategori og liste over tilbudte tjenester
10. Svar på tilbakemeldinger
Ytterligere tiltak for å støtte posisjoneringen i Google Maps er å legge til NAP-visittkort på pålitelige og verdifulle nettsteder. Hvert enkelt visittkort i Google Maps optimaliseres imidlertid forskjellig. Alt avhenger av hvilken bransje kunden vår opererer i, konkurransen og til og med lovgivningen.
Plassering av grafikk i Google
Brukerne leter etter svar på spørsmålene sine ikke bare i tekstsøk, men også i Google Graphics. Dette gjelder særlig i e-handelssegmentet, der produktfotografier spiller en stor rolle i salgsprosessen.
Vellykket SEO innebærer aktiviteter på flere områder, blant annet bildeoptimalisering. Når et produktbilde, en grafikk fra en bloggartikkel eller en bruksanvisning for en bestemt vare dukker opp i Google Bilder, øker sjansen for at en potensiell kunde får besøk.
Plasseringen av bilder i Googles grafikksøk bør ta hensyn til flere elementer:
ALT
Det er ikke overraskende at en symbiose av tekst og bilder ofte er nødvendig for å tiltrekke seg brukere til en nettside og fremme konvertering. Googles roboter er ikke i stand til å gjenkjenne innholdet i et bilde med mindre vi gir et hint om hva grafikken inneholder. Det er dette ALT-attributtet er til for, som er en alternativ tekst som vises i stedet for grafikken når bildet ikke kan lastes inn på nettstedet. Beskrivelsen til bildet bør gjenspeile innholdet i bildet. Det er tillatt å bruke polske tegn, mellomrom og skilletegn.
ALT skal være kortfattet og detaljert, uten unødvendige fraser som «bildet viser».
Riktig ALT-attributt: bukett med friske, hvite roser
Feil ALT-attributt: roser
Filnavn
Selve tittelen på bildefilen er også viktig. Navnet på bildet bør referere til det faktiske innholdet i grafikken. Ideelt sett bør det inneholde nøkkelord som nettstedet skal posisjoneres for. Navnet bør ikke inneholde polske tegn eller mellomrom. Det beste er å bruke en bindestrek i stedet:
Riktig navn på bildet: biale-roze-buquet.png
Feil navn på bildet: DSC_1057.jpg
Filstørrelse
Nettsteder som bruker lang tid på å laste inn grafikk, er ikke særlig gunstig for plasseringen av grafikken. Dette skaper i seg selv en ond sirkel, ettersom årsaken til treg innlasting ofte kan tilskrives belastningen av stor grafikk på et bestemt nettsted. Når det gjelder bildeoptimalisering for Google Graphics-posisjonering, bør man sørge for å komprimere bildet samtidig som man opprettholder kvalitet og estetikk.
Dette er bare noen av faktorene som kan påvirke plasseringen av et bilde, en infografikk eller andre typer bilder i søkeresultatene i Google Graphics. Posisjonering av bilder kan både være et tillegg til standard SEO-arbeid og et viktig mål i innholdsmarkedsføring (for eksempel når du lager en forseggjort infografikk og ønsker å skille deg ut fra konkurrentene).
Posisjonering med bilder/illustrasjon i et nøtteskall:
ALT-attributter
PNG- eller JPG-format
Liten størrelse uten å endre bildekvaliteten
Passende bildetitler
Originale bilder og grafikk
Overvåking av posisjon
Det er viktig å forstå at SEO er en langsiktig og tilnærmet permanent prosess. Det er i hvert fall flere grunner til det:
Konkurranse sover ikke, så et godt posisjonert nettsted kan miste sin innflytelse med avanserte handlinger fra andre selskaper,
Googles algoritmer er gjenstand for hyppige endringer, slik at strategier som fungerer godt i dag kan være utdaterte om noen måneder (selv om det må innrømmes at perioden med en virkelig storm og revolusjon, da store endringer skjedde bokstavelig talt over natten, allerede er over),
Å legge til nye produkter, tjenester, nettstedsfunksjoner osv. krever passende optimaliseringstiltak.
Disse tiltakene, forsterket av spesifikke analyser, kan gi virkelig håndfaste fordeler. Effektiv SEO på Google bruker faktisk analyse i nesten alle ledd. Søke etter nøkkelfraser, optimalisere nettstedet, lage retningslinjer for lokal SEO, lete etter ideer til bloggartikler, effektiv lenkebygging – for alt dette er det viktig å analysere konkurrentene og dermed undersøke muligheten for at bedriftens nettsted kan oppnå høye posisjoner i Google. Posisjonering og analyse henger sammen, og det er verdt å huske på.
Effekter av posisjonering
SEO-resultater betyr noe forskjellig for alle. For én gründer er det viktig å komme på topp 10 for å være på høyde med konkurrentene, mens det for en annen handler om å øke salget i butikken. Årsakene er mange, men effektene taler for seg selv. Noen av dem er:
Økning i posisjon for utvalgte søkeord
Økning i trafikk, visninger eller klikk fra organiske søkeresultater
Økning i antall leads og konverteringer
Økning i salgsresultater
Noen ganger er det heller ikke mulig å måle effekten av posisjonering på en entydig måte. Noen ganger er det en ROPO-effekt (research online, purchase offline) i salget av et produkt, som innebærer at man søker etter informasjon om et bestemt produkt på nettet og kjøper det i et stasjonært utsalgssted. Hvis en merkevareeier har både en nettside og stasjonære utsalgssteder, kan han eller hun tjene mye på dette.
Hvordan måle effekten av posisjonering av nettsteder – tilgjengelige verktøy
Hvilke verktøy er nyttige for å ta de riktige skrittene? Det finnes mange muligheter, og de viktigste tilbys av selskapet som er ansvarlig for hele denne virksomheten. Det er derfor verdt å bruke de tidligere nevnte verktøyene: Google Analytics og Google Search Console. Med disse verktøyene kan du måle trafikken til nettstedet ditt, men også finne ut hvilken posisjon nettstedet ditt har i Google for bestemte søkefraser. Analytics gjør det mulig å foreta mer detaljerte målinger, for eksempel av antall deltakere, lengde på økten og demografi. Det muliggjør også effektiv sporing av konverteringer, noe som er viktig for nettbutikkens posisjonering. Når det gjelder Google Search Console, er de viktigste analytiske målene antall brukervisninger og klikk, samt sidens plassering i søkeresultatene.
Kommersielle verktøy har også vist seg å være uunnværlige for å overvåke resultatene i SEO-bransjen. Ved å bruke dem kan du ta fullstendig kontroll over SEO-prosessen på nettstedet ditt. De mest populære forslagene (de fleste bruker vi selv regelmessig):
Ahrefs
Surfer SEO
Semstorm
Senuto
Seostation
Det er verdt å merke seg at dette er betalte programmer, men de har en enorm analysekapasitet, noe som gjør det mye enklere å oppnå gode plasseringer i Googles søkemotorer.
Mulighetene er ikke alltid overlappende, og de fleste SEO-byråer som tilbyr SEO, bruker flere verktøy samtidig. Ahrefs, Senuto eller Semstorm har avanserte analysefunksjoner som hjelper deg med å utforske potensialet og oppnå høye posisjoner i Google. Surfer SEO er spesielt nyttig for innholdsoptimalisering og søkeordsanalyse, mens Seostation gjør SEO enklere ved å vise daglige posisjoner for bestemte sidefaner for angitte fraser.
Komplementære tjenester for posisjonering av nettsteder
Andre tjenester som kan støtte SEO-arbeidet ditt, er for eksempel PPC-kampanjer, markedsføring i sosiale medier, sponset innhold og SXO-revisjoner – en SEO-spesialist kan gi deg råd om hvilken løsning som er best på et gitt tidspunkt i SEO-strategien. Selv om vi ikke tilbyr en bestemt tjeneste, gir vi gjerne råd om tjenestene til våre partnere.
Google Ads vs posisjonering og SEO
Det er verdt å påpeke at begrepene som omtales her – SEO, posisjonering – refererer til synlighet i de organiske (gratis) søkeresultatene på Google. For å tiltrekke seg flere potensielle kunder er det imidlertid ikke bare nyttig å optimalisere nettstedet. Annonsering som kan bidra til å markedsføre nettstedet ditt overfor potensielle kunder, spiller også en viktig rolle. Det dreier seg først og fremst om Google Ads. Hvordan skiller denne formen for markedsføring seg fra SEO og posisjonering?
1. Med Google Ads (tidligere Google Adwords) betaler du for synlighet i annonseresultatene.
2. I dette tilfellet er det ikke så viktig å optimalisere nettstedet ditt i henhold til Googles regler for søkemotorer. Det avgjørende er innholdet i annonsen og hvor mye du er villig til å betale for å markedsføre virksomheten din på nettet.
3. Annonseresultatene vises øverst, noe som betyr at brukerne ser dem først. Dette kan føre til en betydelig økning i trafikken på nettstedet.
4. Google Ads-tiltak gir umiddelbare resultater, mens tiltak som involverer SEO og posisjonering, tar tid å oppnå høye posisjoner i de organiske resultatene.
5. Google Ads (Adwords) er mindre arbeidskrevende å utarbeide enn langsiktige SEO- og søkemotoroptimaliseringsstrategier. De gjør det også lettere å posisjonere seg lokalt
Punktene ovenfor passer inn i sammenligningen mellom SEO og SEM, ettersom betalte aktiviteter er det bransjen kaller søkemotormarkedsføring.
Hvor mye koster posisjonering?
Posisjonering koster fra noen få hundre zloty til noen få, et dusin eller titusenvis av zloty per måned, avhengig av hvilket SEO-byrå man samarbeider med, hvilket SEO-arbeid som planlegges og gjennomføres, og hvilken faktureringsmetode som praktiseres. Som i alle andre bransjer avhenger kostnadene for posisjonering av mange faktorer.
Hvor mye en posisjonering av et nettsted koster, er etter vår oppfatning først og fremst et resultat av en intern analyse av nettstedet, den utarbeidede posisjoneringsstrategien og alt arbeidet vi gjør i samråd med kunden for å markedsføre et bestemt nettsted på nettet. Som spesialister på posisjonering av nettsteder gir vi råd om de beste løsningene. Vi lytter også til behovene til våre kunder og samarbeidspartnere.
Man kan si at SEO er rett og slett uvurderlig. Med relativt små midler kan SEO-aktiviteter bidra like mye til rekkevidden til et bestemt varemerke som kostbar annonsering i tradisjonelle medier.
Nøkkelfraser og prisen på posisjonering
Prisen på SEO er definitivt påvirket av nøkkelord. Det er rundt dem hele handlingen som kalles SEO foregår. Som hovedpersoner har søkeordfraser forskjellige oppgaver, typer og karakterer. Antallet og konkurranseevnen spiller en svært viktig rolle her. Nøkkelfraser er delt inn i:
Generelle setninger med ett ord (f.eks. møbler, sko)
Setninger med to ord (f.eks. kjøkkenmøbler, damesko)
Lange long-tail fraser (f.eks. hvite skandinaviske kjøkkenmøbler, røde stilettsko for kvinner)
Generelle fraser med ett ord har høy konkurranse og samtidig høyt søkevolum. De er vanligvis vanskelig å posisjonere og vanskelig å konvertere.
Long tail-fraser er det motsatte av det ovennevnte. De har mindre konkurranse og søkevolum. Til gjengjeld er de lettere å posisjonere og oppnå ønsket konvertering.
I et abonnement med et budsjett på 6 000,- NOK per måned vil det være vanskelig å posisjonere en nettbutikk for det svært konkurranseutsatte og generiske uttrykket «møbler» for å øke konverteringsraten i nettbutikken.
Den mest effektive posisjoneringen av et nettsted og prisingen av disse aktivitetene omfatter derfor mer enn bare typen nettsted eller størrelsen på det. Det som betyr noe for oss, er kundens eller partnerens forretningsmål, nøkkelfrasenes konkurranseevne og målgruppen.
Kostnader relatert til posisjonering i form av optimalisering aktiviteter
En viktig del av vellykket SEO er naturligvis optimalisering av nettstedet. Avhengig av nettstedets størrelse og nåværende tilstand, samt SEO-strategien, kan optimaliseringsaktivitetene ta fra flere til flere titalls timer. Hvis vi antar at en times arbeid utført av en SEO-spesialist koster 390 NOK, kan den tekniske optimaliseringen alene koste fra flere hundre til flere tusen NOK.
SEO-tekster inkludert i posisjoneringsprisen
Blogg- og sponsede artikler, produkt- eller kategori beskrivelser, innhold publisert på undersider om tilbud eller tjenester og til og med tekst på hjemmesiden kan alle bidra til en vellykket posisjonering av et nettsted. Det er tross alt i tekstene at søkeordene som nettstedet er posisjonert for, kan flettes inn på en naturlig måte. Slikt arbeid er også inkludert i prisen for SEO. Teamet av SEO-tekstforfattere fra byrået vårt jobber hver dag med å ikke bare skrive originalt og interessant innhold, men også med å gjøre grundige undersøkelser av emnet som beskrives, inkludere nøkkelord i tekstene og formatere bloggartikler eller tilbudsbeskrivelser på riktig måte. Vi legger stor vekt på kvalitet, målgruppe tilpasset kommunikasjon og språklig korrekthet.
Sammendrag: SEO vs posisjonering – er det noe å krangle om?
Med tanke på alle spørsmålene som tas opp i denne artikkelen, konkluderer vi med at det er helt unødvendig å diskutere hva optimalisering betyr og hvordan det henger sammen med SEO. Posisjonering, SEO, økt synlighet i søkeresultatene, optimalisering – alt dette handler om å jobbe til fordel for en bestemt virksomhet og organisere informasjon ressursene på nettet for å nå ut til en bestemt bruker.
Den ovennevnte måten å beskrive disse fenomenene på introduserer en viss rekkefølge som gjør det lettere, spesielt for nybegynnere, å forstå emnet. Men endrer en bred forståelse av SEO noe som helst i de tiltakene som er nødvendige for å forbedre posisjonen i Googles søkeresultater? I hovedsak ser det ut til å være et rent teoretisk, konseptuelt og derfor sekundært spørsmål.
Som allerede nevnt kan man ikke sette likhetstegn mellom SEO og posisjonering. Men uansett om man velger en bred definisjon som deler SEO inn i on-page- og off-page-aktiviteter, eller om man, i tråd med artikkelen ovenfor, skiller ut for eksempel lenking som en del som ikke direkte er en del av optimaliseringen, men som påvirker SEO, er det viktigste å anerkjenne viktigheten av disse aktivitetene og forsøke å gjennomføre dem på en effektiv måte. Til syvende og sist er det tross alt resultatene og det å øke nettstedets synlighet for potensielle kunder som er det viktigste.
Hvilket SEO-byrå skal jeg velge?
Vår!
Vi vet selvfølgelig at et slikt svar bare antyder en viss retning. Den beste måten å finne ut hvordan ting fungerer på, er å samarbeide med oss. Vi vet imidlertid at før du bestemmer deg for å ansette et SEO-byrå, vil du gjerne vite mer om virksomheten deres. Her er de:
Adcomer har vært aktiv i denne bransjen siden 2022, men vår erfaring og virksomhet i SEO-bransjen startet imidlertid mye tidligere. Spesialistene i byrået vårt har vært interessert i SEO og internettmarkedsføring i mange år. De har derfor utdannelse eller sertifikater som bekrefter kompetansen de har tilegnet seg. For oss er imidlertid resultatene den beste bekreftelsen på kvaliteten og profesjonaliteten til en effektiv posisjonering.
Flere års erfaring med SEO
Omfattende portefølje og eksempler på gjennomførte oppgaver (case studies)
Tilgang til spesialiserte verktøy for SEO-byråer
Ekspertteam bestående av SEO-avdelingen, som også omfatter underavdelingene Link Building og SEO Copywriting
Utviklingsstøtte fra utviklingsavdelingen
Overvåking og rapportering av fremdriften i arbeidet
Individuell tilnærming til kundene
Mulighet for møter eller videokonferanser
En veileder tildeles hvert prosjekt
Siden vi kan ta vare på våre kunders nettsteder og vårt eget nettsted (som ligger på TOPP10 for den vanskeligste og mest konkurranseutsatte frasen «posisjonering»), kan du stole på oss. Spesielt fordi alle som leser dette sannsynligvis kom til nettstedet vårt bare ved å skrive inn spesifikke søkeord relatert til SEO i en søkemotor.
Vi er overbevist om at arbeidet vårt, organisasjonskulturen og det faktum at vi liker å jobbe sammen, har betydning for posisjonen til hvert enkelt nettsted vi promoterer. Vi har transparente regler, vi jobber åpent, og vi sørger for at vi gjør jobben vår profesjonelt og godt. Derfor gleder vi oss sammen med kundene våre over hvordan nettstedene deres får stadig bedre plasseringer i søkemotorene.
Effektiv posisjonering av nettstedet i Google – Adcomer’s tilbud
Og forresten, hvis du er interessert i virkelig gode resultater, kan du kontakte oss eller fylle ut en brief – vi hjelper deg gjerne! Vi forteller deg hva du skal gjøre for å kjempe om den høyeste posisjonen til nettstedet ditt i Google. Hos oss får du ikke bare synlighet og et konkurransefortrinn, men også interessant og relevant innhold, en posisjon som bransjeekspert, økt tillit hos forbrukerne, SEO-ekspertise og imagemarkedsføring som matcher en internasjonal reklamekampanje. Hvem vet, kanskje en potensiell kunde fra den andre siden av verden finner frem til tilbudet ditt takket være SEO? ????
Alle disse aktivitetene har stor innvirkning på hvordan nettstedene plasseres på Google. Posisjonering i søkemotorer fører i sin tur ofte til reell fortjeneste og suksess for partnerne våre. Dette er internettmarkedsføring i det 21. århundre – vi bruker jo alle smarttelefoner, bærbare datamaskiner, stasjonære datamaskiner, nettbrett, bærbare PC-er og til og med TV-er og klokker med tilgang til nettet. Husk at selv det beste produktet ikke når målgruppen uten riktig distribusjon og annonsering.
Det er viktig å merke seg at internettmarkedsføringsbransjen vokser raskt. Dermed øker konkurransen om SEO på Google. Det dukker stadig opp nye selskaper og pseudo-SEO-byråer på markedet som lover raske resultater, til en lav kostnad og med «kvalitet» på arbeidet. Ekte SEO-spesialister er enige om at effektiv SEO er en kontinuerlig prosess, og at det noen ganger kan ta flere måneder før man ser de første resultatene. Det er ikke et spill der du kan nå toppen ved hjelp av fusk, spamming og urettferdige metoder. Vellykket posisjonering er fair play, bruk av ekspertkunnskap, pålitelige, presise og konsekvente tiltak – det er alt, eller så mye, som kan hjelpe deg med å lykkes.
Hvorfor velge vårt byrå for posisjonering?
Kombinasjonen av mange års erfaring i bransjen, den kontinuerlige utviklingen av våre SEO-spesialister, det å holde seg oppdatert på nyheter, trender og endringer innen SEO, en analytisk tilnærming og kreative ideer gjør vår posisjonering i Google svært effektiv!
Adcomer arbeider ikke bare med posisjonering av nettsteder, men også med å lage nettsteder fra bunnen av, tilpasse dem til brukernes behov (UX og UI) og opprettholde et høyt nivå på innholdet som presenteres på dem.
Vårt tilbud er basert på en individuell tilnærming og bistand fra spesialister innen ulike grener av internettmarkedsføring: fra virksomhetens grunnpilarer, dvs. nettsted design og SEO, via profesjonell tekstforfatting og innholdsmarkedsføring til kreativ og effektiv lenkebygging. I løpet av samarbeidet får du full støtte, en individuelt utviklet strategi og månedlige rapporter om gjennomførte aktiviteter.
Overbevis deg selv om alt dette i dag – vi inviterer deg til å samarbeide med oss hvis du ønsker å markedsføre nettaktivitetene dine på en effektiv måte!
BE OM EN TJENESTE FOR POSISJONERING AV NETTSTEDER
FAQ – Ofte stilte spørsmål
1. Hvor mye koster posisjonering av nettsteder?
Nettsted posisjonering prises vanligvis på individuell basis. Prisen påvirkes av mange ulike faktorer, blant annet hvilket domene nettstedet ligger på. Generelt er posisjonering av nettbutikker dyrere enn posisjonering av klassiske nettsteder.
2. Hvordan redegjøres det best?
Abonnementsfakturering er den klart beste løsningen, både for kunden og leverandøren av posisjoneringstjenester. Denne løsningen gjør det mulig å gjennomføre aktiviteter av høy kvalitet, noe som er nødvendig for å oppnå optimale resultater med tanke på de hyppige endringene i Googles algoritme.
3. Hvor lang tid tar det før et nettsted er på plass?
Posisjonering av et nettsted er en tidkrevende prosess, selv om resultatene du får over tid definitivt er verdt ventetiden på ofte flere måneder. Det er som regel enklere og raskere å posisjonere lokale nettsteder enn nettsteder som konkurrerer mer bredt, for eksempel på landsbasis.
4. Hva tilbyr posisjonering på nettet?
Effektiv SEO av et nettsted i Google kan, i tillegg til å øke posisjonen i søkeresultatene for spesifikke søkeord, også øke trafikken til nettstedet, antall konverteringer, samt øke merkevarebevisstheten og prestisjen i markedet. Godt utført SEO-arbeid gir langvarige resultater.
5. Er det verdt å investere i å posisjonere nettstedet i de organiske søkeresultatene?
Ja, å utnytte potensialet i SEO-prosessen vil ikke bare hjelpe deg med å få en høy plassering i søkeresultatene, men også med å bygge opp en ledende posisjon i din bransje eller innenfor ditt tema. Standard SEO-tiltak, som å rydde opp i nettstedets kode, innholdet på nettstedet, utgående lenker og lenker som fører til nettstedet, vil helt sikkert gi gode resultater alene.
6. Hvor mange søkeord er det verdt å posisjonere seg for?
Antall søkeordfraser, hvor konkurransedyktige de skal være og hva de skal handle om, avhenger av bransjen, tilbudet og forretningsmålene som skal nås. For noen nettsteder vil det være bedre med en mindre liste over fraser, mens det for andre vil være bedre å øke antallet søkeord. Vi tilbyr rådgivning fra våre spesialister, som utfører en SEO-revisjon og en omfattende analyse av en gitt sak før de iverksetter tiltak.
Forhandlingsargumentet til mange SEO-byråer er garantien for posisjonering og resultater og såkalt resultatbasert fakrturering. Oppmuntret av visjonen om lovet suksess signerer kundene kontrakter som det er vanskelig å trekke seg fra. Men kan man virkelig garantere noen effekt på posisjoneringen? Vi gir deg svaret!
Finnes det i det hele tatt en garanti for SEO-resultater?
Nei, og vi kunne avslutte denne artikkelen med det svaret. Vi ønsker imidlertid å forklare hvorfor du som potensiell kunde hos et SEO-byrå ikke kan tro på en resultatgaranti.
SEO er en tjeneste der man kan garantere visse resultater, men ikke selve resultatene.
Tenk deg en bryllups-DJ som garanterer at 100 % av gjestene vil danse i ¾ av bryllupet. Når alt kommer til alt – uten å kjenne alle variabler og faktorer – kan han ikke blindt forutsi om det vil være noen i bryllupet som ikke liker, ikke kan eller ikke vil danse. Når en produsent av en anti-cellulittkrem garanterer resultater, kan han ikke forutsi hva slags kosthold en potensiell kunde følger, om hun er fysisk aktiv og hvordan huden hennes er.
Selvfølgelig hender det at noen produsenter gir livstidsgaranti på produktene sine. Men… vel – det er alltid et «men» – vanligvis et forhandlingskort og en overtalelsesteknikk for å få forbrukeren til å kjøpe. Vanligvis varer en slik livstidsgaranti til lageret er tomt eller produksjonen av en bestemt produktserie er avviklet….
Vi er allerede immune mot slike markedsføringsknep, men mange lar seg likevel lure av løftene fra ulike SEO-byråer om at de kan garantere SEO-resultater.
Enkelt sagt er det i SEO, som i mange andre tjenester, uavhengige faktorer som ikke kan forutsies. Når det gjelder SEO, er dette rangering faktorer og algoritme oppdateringer. På samme måte som vi ikke kunne forutsi utbruddet av Covid-19, kan vi heller ikke forutsi hvilken rangeringsfaktor som kommer til å gjelde, eller når Google kommer med sin neste algoritme oppdatering.
Glem alt om å garantere effekten av posisjonering og resultatbasert fakturering.
Vi har allerede slått fast at det ikke finnes noe som heter garantert resultat innen SEO. Optimalisering av en nettside er en organisk prosess som krever tid og innsats for å oppnå de ønskede resultatene. SEO innebærer å optimalisere innholdet, strukturen og koden på et nettsted for å forbedre synligheten i søkemotorene. SEO kan bidra til å forbedre nettstedets rangeringsposisjon, men kan ikke garantere en bestemt plassering.
Googles algoritmer er i stadig endring og utvikling, noe som betyr at de samme SEO-teknikkene som fungerte i går, kanskje ikke fungerer i dag.
Optimalisering av et nettsted er en kontinuerlig prosess, og SEO-resultater kan ikke garanteres – i hvert fall ikke på kort sikt. Det er viktig å huske at SEO er en langsiktig strategi som krever kontinuerlig innsats for å oppnå de ønskede resultatene.
Det er også viktig å huske på at konkurransen for søkeordene du har valgt, er i konstant endring, så du bør være oppmerksom på endringer i markedet og justere posisjoneringsstrategien deretter.
Hvordan sikrer du at du får de beste SEO-resultatene fra Google?
En av de største utfordringene med SEO er å garantere SEO-resultater. Selv om det ikke finnes noen sikker måte å garantere SEO-suksess på, er det noen grep du kan ta for å sikre at nettstedet ditt er optimalisert for søkemotorenes krav. Det første er selvsagt å velge et SEO-byrå.
Her er noen tips som kan hjelpe deg med å få mest mulig ut av SEO-arbeidet ditt og nå potensielle kunder via Google-søk:
1. Analyse og utvalg av nøkkelfraser
Det første trinnet i enhver SEO-kampanje er søkeordsanalyse. Hvis du vet hvilke søkeord målgruppen din søker etter, kan du skape innhold som er mer relevant for søkene deres. Ved å analysere og velge ut søkeord kan du optimalisere innhold, bilder og strukturerte data på nettstedet ditt.
2. Optimalisering av innhold
Når SEO-byrået har identifisert hvilke søkeord nettstedet ditt bør optimaliseres for, er det på tide å sette planene ut i livet. Det betyr at tekstforfatterne redigerer nøkkelord i innhold – i henhold til reglene for hvordan man skriver SEO-tekster.
3. Posisjonsovervåking og… resultater!
Overvåking av rangeringsposisjoner er en viktig del av enhver SEO-kampanje. Som en del av våre tjenester bruker vi verktøy for å spore rangeringer og analysere data for å identifisere områder som trenger forbedring. Med slike verktøy er det bedre å verifisere resultatene – ikke de du ble lovet, men de du kunne anslå og helst ville strebe etter.
Hva gjør man i stedet for å fakturere for resultater innen SEO?
I stedet for å love deg konkrete SEO-resultater, bør du velge abonnementsfakturering og sette deg mål som SEO-byrået har til hensikt å oppnå.
Vi kan gi et første estimat av det månedlige antallet besøk på nettstedet, gjennomsnittlig besøkstid eller konverteringsfrekvens. Det er imidlertid viktig å huske på at dette kun er planlagte mål og ikke garantier. Det som kan garanteres, er handlingene som fører til de ønskede målene.
Nå ut til potensielle kunder sammen med oss!
Hvorfor ønsker du å posisjonere nettstedet ditt? Hvilke resultater forventer du? Vil det være en økning i salget? Eller kanskje flere besøkende til nettstedet ditt? SEO-aktiviteter kan bidra til å gjøre virksomheten din sunnere! Du må imidlertid stole på at vi gjør vårt beste for å optimalisere nettstedet ditt i henhold til Googles retningslinjer, men vi kan ikke garantere resultater, bortsett fra fastsatte mål, en profesjonell tilnærming og pålitelig arbeid.
Vil du vite mer og bli funnet i de organiske søkeresultatene for de søkeordene du har valgt? Vårt SEO-byrå gir deg gjerne en oversikt over hvilke mål du kan oppnå med SEO! Vi foreslår ulike SEO-metoder, som vi supplerer med ulike markedsføringselementer som innholdsmarkedsføring eller linkbuilding.
Du driver en bedrift, du tilbyr tjenester og produkter, kundene dine kommer stadig tilbake, men det er fortsatt ikke nok av dem til at du kan sette fulle seil. Vi vet hva som er årsaken – en utdatert, dårlig posisjonert, ikke-funksjonell nettside eller, enda verre, ingen nettside i det hele tatt. Nedenfor forklarer vi hva det koster å lage en nettside som vil forbedre imaget og salget ditt. Les hvordan webdesign fungerer – kostnaden for investeringen avhenger av denne prosessen.
Å BESTILLE OPPRETTELSEN AV ET NETTSTED
Nettsteder – prisen kan overraske deg
Hvor mye du betaler for din egen nettside, avhenger av mange faktorer. Det er omtrent som å kjøpe en bil. Basisversjonen koster kanskje lite, men når du begynner å legge til flere valgmuligheter, vil du oppdage at verdien på drømmebilen din dobles. I tillegg påvirkes kjøpesummen også av valg av produsent. Kostnaden for å utvikle et nettsted påvirkes på samme måte.
Type nettsted, utviklingsnivå, valg av innholdsstyringssystem (CMS), flerspråklighet og til slutt selve «produsenten» er bare noen av variablene som påvirker hvor mye det koster å lage et nettsted. Svært ofte er det som er dyrest, skjult i den delen av nettstedet som ikke er synlig for det blotte øye, nemlig koden. Mal-design av enkle nettsteder kan ta minst et dusin timer, men de vil likevel ikke ha mange av de funksjonene som tilbys av for eksempel et innholdsstyringssystem (CMS), som vi kommer tilbake til nedenfor. Malen til nettsteder er ideelle når vi planlegger å teste virksomheten vår, lage en MVP-versjon for å teste markedet. Vi fraråder imidlertid å lage nettsteder basert på maler hvis du vil ha kode av høyeste kvalitet, lastehastighet eller langsiktig support og utvikling.
Kanskje trenger du bare å lage et enkelt nettsted som ligger i den lavere prisklassen for å oppfylle kravene til en voksende virksomhet. Kanskje trenger du en sofistikert webapplikasjon for i det hele tatt å kunne hevde deg blant sterke konkurrenter. Overlat slike spekulasjoner til konkurrentene, og kom til saken med oss. I denne artikkelen kan du lese om hvordan vi utvikler et webdesign som ikke koster for mye, samtidig som du får all den funksjonaliteten du trenger.
Hvor mye koster det å opprette et nettsted – statisk nettsted eller CMS?
Nettsteder kan deles inn i to hovedtyper:
1. Statiske nettsider – du kan ikke administrere dem selv. Hvis du har de rette programmeringskunnskapene, kan du redigere et slikt nettsted, men det er mye mer komplisert enn i et CMS. I dag er de viktigste argumentene for å opprette slike nettsteder lastehastighet og sikkerhet;
2. CMS-baserte nettsteder – i innholdsstyringssystemet på nettstedet ditt har du tilgang til et administrasjonspanel. Når du er logget inn, kan du enkelt administrere ditt eget nettsted ved hjelp av en tekstredigerer og brukervennlige, svært intuitive sidebyggere. Det beste er å lage et nettsted ved hjelp av et CMS-system med åpen kildekode. Det ledende systemet er WordPress, som er populært i bransjen. Vi forteller deg gjerne mer om hvorfor vi anbefaler åpen kildekode på et møte.
Responsive nettsteder basert på et innholdsstyringssystem er vanligvis dyrere enn statiske nettsteder. Det er ikke uten grunn, for da har vi et mye større utvalg av alternativer og funksjoner, som ofte når opp til nivået for en avansert webapplikasjon, dvs. et prosjekt med fokus på brukerinteraksjon (f.eks. en bestillings- eller salgsapplikasjon). Selve CMS-systemet er også viktig der vi planlegger å samle inn data på nettstedet – f.eks. data fra innsending av skjemaer, ordredata eller der det er behov for et innloggingssystem for brukerne.
Når det gjelder valg av CMS, er det etter vår mening ikke verdt å stole på proprietære løsninger som er som en tikkende bombe. Etter hvert vil noe gå galt.
Nedenfor finner du noen grunner til at vi tror det:
Du har ikke lov til å gjøre endringer i kildekoden, så dine muligheter til å redigere nettstedet er sterkt begrenset.
Forfatterne av slike løsninger overfører ikke opphavsretten til prosjektet til deg, men gir deg kun en lisens til å bruke nettstedet.
det er stor risiko for at utvikleren av en slik proprietær løsning vil presse prisen, for det er tross alt bare de som kan gjøre endringer i koden, og et proprietært system utvikles vanligvis av en gruppe programmerere som ikke har like mye erfaring som de tusenvis av programmeringsentusiaster som støtter og utvikler løsninger med åpen kildekode.
Å jobbe med WordPress er helt annerledes, spesielt for vårt byrå. Takket være den avanserte kunnskapen til utviklerne våre har vi våre egne plugin-moduler for WordPress, noe som gjør det enklere å opprette nettsteder og senere utvikle nettstedet.
Når du bestemmer deg for om du ønsker CMS-basert webutvikling eller om du bare trenger et enkelt statisk nettsted, vil det påvirke kostnadene for hele prosjektet. Hva kan du gjøre for å unngå å betale for mye? Svaret finner du i vår modell for kundesamarbeid.
Hvem skal man overlate webutvikling til?
Å designe et nettsted er en oppgave for en frilanser eller et byrå. Sunn fornuft tilsier at det er mye bedre å overlate webutvikling til et byrå – helst et som ikke bare jobber med webutvikling, men også med SEO. Det er viktig at byrået har en omfattende portefølje, pålitelige kunder, referansebrev og alt annet som beviser at de er profesjonelle innen webdesign.
Du kan finne en pålitelig og profesjonell frilanser som har spesialisert seg på webdesign, men du må være forutseende – det er ikke alltid en enkelt entreprenør kan designe et nettsted som oppfyller Googles retningslinjer, dvs. rangerer godt.
Når du bruker en frilanser, får du heller ikke alltid noen garanti for at nettstedet fungerer som det skal, og du får heller ingen bruksanvisning (hvis du velger et CMS). Du har heller ingen garanti for at frilanseren er villig til å fortsette å jobbe med deg om et halvt år, siden han eller hun kanskje allerede jobber med noe helt annet.
Hva med prisen for et nettsted hos en frilanser? Tvinger et begrenset budsjett deg til å gi opp tilbudet fra et profesjonelt byrå? Ikke nødvendigvis – hos Adcomer utfører vi også mindre prosjekter, og kunnskapen videreføres til de neste i teamet, slik at du kan være sikker på at vi etter noen år ikke vil nekte å hjelpe deg med å gjøre ytterligere endringer på nettstedet ditt.
Interaktivt byrå – vi lager nettsteder som selger
Hvis du bestemmer deg for å velge et profesjonelt interaktivt byrå, får du mer enn bare selve nettstedet inkludert i prisen – hos Adcomer venter det på deg:
Et team av spesialister på ulike områder – grafisk designer, webutviklere, prosjektleder og, på et senere tidspunkt, også en SEO-spesialist eller tekstforfatter;
Individuell grafisk design av nettstedet;
Garanti for at nettstedet fungerer som det skal;
Tidsriktig webdesign;
SEO-optimalisering for søkemotorer;
Support etter salg; råd om annonsering på nettet;
Veiledning i bruk av nettstedet;
Garanti for samarbeid i senere faser av utviklingen av nettstedet.
Som du ser, innebærer det å realisere et nettsted ved hjelp av et profesjonelt interaktivt byrå en hel rekke tilleggstjenester og muligheter. Men heller ikke her er det alltid fargerikt. Det finnes mange byråer på det polske markedet som tar horrible priser for å lage en nettside.
Det klokeste du kan gjøre, er å sammenligne minst et par tilbud og velge det som gir deg mest tillit og som du synes er rimelig i forhold til prisen på selve nettstedet. Hvis du oppdager at prisen er i overkant av gjennomsnittet, bør du spørre hva dette skyldes – kvalitet er verdt å investere i.
Når du sammenligner tilbud, er det selvsagt viktig å ta hensyn til andre faktorer enn pris, for eksempel:
Kunnskapen om din bransje hos byrået som skal gjennomføre prosjektet,
Erfaring og antall gjennomførte prosjekter,
Meninger i Google,
Et felles språk – dette er et ekstremt viktig aspekt, fordi arbeidet med et nettsted noen ganger tar flere måneder, og alle vil gjerne jobbe i et hyggelig miljø – en god atmosfære fremmer kreativitet!
Hvordan lage et nettsted uten å betale for mye?
Tenk deg en situasjon som denne. Du har adoptert en hund og vil gå tur med den. Du trenger selvfølgelig et bånd. Alle vet hvordan et bånd ser ut – det er et halsbånd, en snor og noe å holde i hånden. Men du tenker – det er nok verdt å spørre en spesialist, jeg vil jo at kjæledyret mitt skal føle seg trygt og komfortabelt på tur.
En samtale med en selger i en dyrebutikk får deg til å innse at kjæledyret ditt kommer til å vokse opp til å bli en sterk hund – båndet må være laget av solid materiale. Vil du gå på treningsøkter med hunden? I tillegg til et halsbånd bør du kjøpe en sele. De antatte kostnadene på mindre enn 500kr øker, men med det øker funksjonaliteten til båndet, komforten til kjæledyret ditt og, for deg, gleden av turen.
Et enkelt eksempel viser at det å konsultere en spesialist i en bestemt bransje ikke handler om å øke prisen på en tjeneste eller et produkt, men om å sørge for at du ikke bruker penger forgjeves. Et nettsted som ikke gjør det mulig for deg å nå det tiltenkte målet – å utforske markedet, utvikle virksomheten, nå den rette målgruppen eller øke konverteringen – er penger brukt forgjeves. I løpet av en slik konsultasjon hos et Adcomer kan du til og med finne ut at du ikke trenger en nettside… i det hele tatt. Slike konklusjoner kan bare trekkes etter en grundig nisje- og konkurranseanalyse, noe en frilanser ikke kan gjøre for deg.
Hos Adcomer har vi en velprøvd metode for å designe nettsteder i henhold til kundens behov og bransjens krav (workshops).
Webdesign – visjon, konsept, fremsynthet
Den nevnte analysen av markedet, konkurransen og fremfor alt kundenes behov gjør det mulig for oss å velge en av metodene for å utvikle et nettsted design – en kortere briefing med en prosjektleder eller en omfattende workshop med fokus på å lage en webapplikasjon.
Nettstedsutvikling – workshop for gründere
Et av målene med kundeworkshopene våre er å svare på det som vanligvis er det viktigste spørsmålet for kundene våre – hvor mye det vil koste, men også å gi et realistisk estimat av prosjektets muligheter og peke på potensielle risikoer som kan forhindre at prosjektet får en lykkelig slutt. Nettutvikling er kreativt arbeid, så det er umulig å forutsi det nøyaktige antallet arbeidstimer som går med til et prosjekt, og det vil dessuten gå ut over kvaliteten og de forventede resultatene. Workshops gir et grovt estimat av kodingsprosessen og kostnadsintervallet.
I praksis ser det slik ut:
Vi avgjør om du trenger et individuelt design eller en mal for nettstedet;
Vi verifiserer dine visjoner og behov;
Vi kommer med forslag og praktiske løsninger;
Vi utarbeider funksjonelle mock-ups av nettstedet og layoutene – vi viser hva brukeren vil kunne gjøre på nettstedet;
Vi planlegger brukerhistorier, dvs. den såkalte brukerhistorien på hjemmesiden og andre elementer på nettstedet;
Vi studerer målgruppens adferd og behov, og lager potensielle personligheter;
Vi identifiserer designrisikoer;
Vi definerer ikke-funksjonelle krav, som f.eks. sidehastighet, behovet for å lage regler og forskrifter eller juridiske konsultasjoner knyttet til prosjektet;
Vi skisserer eksempler på undersider.
Ikke bare får du et bredt spekter av råd om løsninger for nettstedet ditt, men du får også unik bransjekunnskap slik at du kan ta de beste beslutningene.
Sammen med våre ferdigheter gir vi våre intellektuelle ressurser som en pakke.
Vi blir naturligvis din forretningspartner snarere enn en ren tjenesteleverandør – vi analyserer konkurransen, gir råd om SEO, server- og domenevalg.
Hvor mye koster en nettside – prosjektpriser
Etter workshopen, som gir deg en bred oversikt over programmeringsprosessen for nettstedet ditt, kan vi utarbeide et første tilbud på prosjektet. Jo mer komplekst nettstedet er (funksjoner, interaksjoner, grafisk design), desto flere arbeidstimer må du bruke på det.
Nettstedsutvikling er ikke masseproduksjon som pakkes i esker og deles ut til kjøperne. Det er en avansert prosess med kreativt arbeid som blir til timevis med koding, testing og kontinuerlig forbedring under din veiledning. Vi rapporterer hele tiden om arbeidet vi gjør, fordi åpenhet er grunnlaget for vårt samarbeid med kundene. Vi rådfører oss med deg om etterfølgende elementer, slik at du har en reell innvirkning på nettstedets utseende og følelse.
For å si det enkelt, en fast pris er først mulig når vi er 100 % sikre på løsningene vi har utviklet. I mellomtiden gir vi deg et prisintervall som vipper til side etter hvert som dine og våre ideer blir implementert.
Hvor mye koster en nettside fra et interaktivt byrå?
Nettsted med WordPress CMS, grafisk mal: 12 000 – 18 000 NOK
Nettside med WordPress CMS, individuell grafisk design: fra 35 000+ NOK
De ovennevnte verdiene er kun veiledende kostnader for opprettelse av et nettsted og utgjør ikke et spesifikt kommersielt tilbud fra Adcomer.
Prisen avhenger av:
Antall sider som skal designes og kodes;
Forventet funksjonalitet, for eksempel innloggingssystem, arrangementskalendere, produktkataloger osv.
Flerspråklige alternativer;
Valget mellom en mal og et tilpasset design;
Behovet for å designe ytterligere infografikk/ikoner;
Integrasjon med eksterne systemer;
Valgt teknologi (f.eks. Headless WordPress + React).
Prising av nettsteder – applikasjoner
Som du sikkert allerede har gjettet, finnes det ikke noe entydig svar på hvor mye et nettsted koster. Du kan bruke utsagnet «the sky is the limit», og det ville være det riktige svaret. Men hvis du har spesifisert kravene til nettstedet ditt, bør denne artikkelen i det minste hjelpe deg med å prissette nettstedet ditt. Eller kanskje du er helt usikker på hva du trenger? Vi gir deg en rolig innføring i prosessen med å lage nettstedet ditt og fylle det med innhold.
Du vet allerede omtrent hvor mye en nettside koster. I andre artikler på bloggen vår svarer vi også på spørsmål om omtrentlige priser på nettbutikker og SEO – sjekk hvor mye en nettbutikk koster, og hvor mye SEO koster. Samtidig oppfordrer vi deg til å ta en titt på tilbudet vårt om posisjonering av nettbutikker.
Hvis du ønsker å få et innledende tilbud på en nettside uten å måtte tenke på hvor mye en nettside koster, kan du fylle ut skjemaet nedenfor, så sender vi deg et prisoverslag i løpet av 48 timer. Våre tilbud er helt uforpliktende og gratis.
GÅ TIL HURTIG TILBUD SKJEMAETFAQ – Ofte stilte spørsmål
1. Hvor mye koster en nettside?
Kostnaden for et nettsted avhenger i stor grad av volumet (antall undersider) og kravene til nettstedet. En nettside i et CMS vil være billigere enn en nettside som er skrevet fra bunnen av i HTML. En butikk med 100 000 produkter vil være dyrere enn en butikk med noen få produkter (dette er selvfølgelig en stor forenkling, og alle tilbud hos oss er individuelle!)
2. Interaktive byråer vs. frilansere – hvem skal man overlate en nettside til?
Et interaktivt byrå er definitivt et bredere spekter av tjenester takket være samarbeidet mellom utviklere og grafiske designere. Før vi koder, gjennomfører vi workshops der vi konsulterer kundens visjon og behov, undersøker konkurrentene, tar oss av nettstedet etter at prosjektet er fullført og posisjonerer nettstedet. Kort sagt, en omfattende tjeneste.
3. Hvor mye koster et nettsted med SEO?
Å velge en nettside + SEO-pakke er vanligvis forbundet med en lavere månedlig SEO-pris. Dette er lønnsomt for begge parter: byrået (som inkluderer SEO i webdesign-prosessen) og kunden (som kommer øverst i søkeresultatene).