Disse spørsmålene, og mange flere, stilles hver gang en bedrift leter etter et byrå å samarbeide med. Det er ikke alltid mulig å finne et fasitsvar på disse spørsmålene, men ved å bli kjent med byrået i løpet av de første kontaktene, dets tilnærming og erfaring, kan du minimere risikoen for å ta en dårlig beslutning.
Hva skal man se etter når man leter etter et byrå for digital annonsering?
Når du leter etter et digitalt byrå, er du ikke ute etter en underleverandør, men en forretningspartner. Bare et partnerskap og en felles forståelse av hverandres aktiviteter, verdier og mål kan bidra til gjensidig suksess.
Tillit er en av kjerneverdiene i forretningssamarbeid, og selv om den er relativ, bør den bygges opp fra første kontakt mellom kunden og byrået.
I tillegg til tillit er byråets erfaring en annen verdi. Erfaring med å kjøre kampanjer, ikke bare for store og anerkjente merkevarer, men spesielt med å jobbe med selskaper i din bransje. Byrået bør kjenne og forstå bransjen din, dens problemer og utfordringer, men også konkurrentenes aktiviteter. Med denne erfaringen vet byrået hvilke aktiviteter som fungerer godt i din bransje, hvilken retning du bør gå i til å begynne med og hvordan du bygger effektive kampanjer.
Erfaring og tillit til et byrå vil være til liten nytte uten åpenhet. Åpenhet bygges i alle faser av samarbeidet – fra en transparent kontrakt uten vage, skjulte bestemmelser, via klare og enkle regler for samarbeidet, inkludert regler for byråets godtgjørelse, til åpenhet om aktivitetene.
Disse tre kjerneverdiene gjør det mulig å etablere et forretningsforhold som vil bære frukter i fremtiden.
Begynnelsen på ethvert forretningsforhold, også mellom byrå og kunde, er at partene blir kjent med hverandre.
Når du er på utkikk etter et nytt kontor til bedriften din, sjekker du beliggenheten, fasilitetene i bygningen, området rundt, de tilgjengelige verktøyene i eiendommen, kvaliteten og hastigheten på nødhjelpen, leievilkårene og prisen. Det finnes mange byråer på markedet, og selv om de tilbyr de samme tjenestene, kan de gjøre det på en helt annen måte og i et helt annet omfang.
Hvorfor samarbeide med et profesjonelt byrå for digital annonsering?
Et godt reklamebyrå ønsker å bli kjent med den potensielle kunden fra begynnelsen. De ønsker å sette seg grundig inn i kundens virksomhet, forstå behovene, kanskje problemene, målene og den tidligere reklame erfaringen.
La oss se nærmere på hva et byrå ønsker å vite for å kunne nærme seg varemerket ditt forretningsmessig, og hvorfor de ønsker å vite det:
Type virksomhet
Forretninger er ulike, og det vet du. Også for et byrå er det å drive virksomhet for en servicevirksomhet kontra en nettbutikk to forskjellige tilnærminger. En servicevirksomhet vil som oftest først og fremst være opptatt av å skaffe kunder til sine tjenester, dvs. kunder som tar kontakt med selskapet og i neste omgang fullfører tjenesten som tilbys. Når det gjelder en nettbutikk, vil målet være direkte kjøp av produktet som er tilgjengelig i butikken. Innenfor en bransje er det også stor variasjon. For eksempel i servicebransjen: Advokatfirmaer har svært begrensede annonseringsmuligheter, og rekrutteringsbransjen spesialiserer seg på ulike typer medarbeidere, noen retter seg mot IT-bransjen, andre søker medarbeidere fra Østen, og andre igjen fokuserer på såkalt bodyleasing – alle vil nå ut til ulike personer/bedrifter, og dette betinger at annonseringen er tilgjengelig på ulike steder, der de potensielle kundene befinner seg. Når det gjelder nettbutikker, er det også betydelige forskjeller å ta hensyn til. Tobakk-butikker vil møte en del restriksjoner fra Google og Facebook, sexbutikker kan glemme Facebook-annonser, og butikker med et svært spesialisert produktsortiment, med en liten gruppe potensielle kunder eller en svært spesifikk og målrettet målgruppe, bør først og fremst tenke på SEO og LinkedIn-aktiviteter som reklameretning. Byrået bør vise deg de beste anbefalingene for din virksomhet og kunne begrunne dem.
Nettside
Bedriftens nettsted er bedriftens visittkort, det tilsvarer et utstillingslokale, det fungerer også som din representant/selger og er det første kontaktpunktet mellom kunden og merkevaren din. Det gjør det også mulig for byrået å bli bedre kjent med virksomheten din, se hva kunden kan finne ut på nettstedet ditt, hva produktutvalget ditt er, men også hvor enkelt det er å finne ut av det, og ikke minst om det er mulig å kjøpe det uten problemer – det er svært viktig for nettbutikker å bygge opp en god kjøpstrakt, og dette bør også vurderes av byrået – med en dårlig optimalisert kjøpstrakt mister du kunder, og byrået reduserer effektiviteten i arbeidet med reklamebudsjettet ditt.
Målgruppe
Det vil si, hvem når ditt produkt eller din tjeneste ut til, hvem er disse menneskene, hva liker de, hva er de interessert i, hva gjør de til daglig, hvorfor kjøper de eller bør de kjøpe ditt produkt? Alle disse spørsmålene er grunnleggende for hvordan og hvor merkevaren din skal markedsføres. Du har produkter som folk søker etter på nettet – tenk Google Ads, der vi kjenner kjøpsintensjonen til potensielle kunder. Produktet ditt henvender seg til en bestemt gruppe mennesker (med hensyn til kjønn, alder, interesser), og samtidig må du vise produktets kvaliteter, gjøre det interessant, og det er like viktig å bygge opp selve imaget til merkevaren din som å selge – la oss snakke om Facebook-annonser og det å nå en målrettet gruppe av potensielle kunder. På grunn av ditt spesialiserte utvalg eller dine spesialiserte tjenester ønsker du å rette deg mot personer som representerer bestemte stillinger eller bransjer – se hva vi kan gjøre med LinkedIn-annonser. Spesialiteten din er et nisjeprodukt som ikke er masse-markedsført, eller som dekker et spesifikt behov – la oss investere der annonsene kanskje ikke er så kostnadseffektive, og der vi vil være et skritt foran konkurrentene, la oss begynne å jobbe med SEO.
Markedsføringsaktiviteter så langt
Gjennom dem kan byrået lære om din erfaring med reklame, hvilke tiltak som har fungert så langt og hvilke som ikke har gjort det. Det kan finne ut hva som er de svake punktene i dine tidligere aktiviteter og peke på elementer som bør forbedres eller optimaliseres. Tidligere reklameaktiviteter gir også byrået mulighet til å trekke foreløpige konklusjoner basert på historiske resultater, noe som kan være et svært verdifullt utgangspunkt for senere aktiviteter – selv om de ikke har vært særlig effektive.
Målsettinger
Dette er et av de viktigste punktene når du skal planlegge effektive tiltak for virksomheten din. Det er klart at det endelige målet for de fleste bedrifter vil være å øke omsetningen, men det finnes utallige måter å oppnå dette på. For å øke inntektene må du ofte øke bevisstheten om varemerket ditt, nå ut til nye målgrupper, bygge opp varemerket/produktets image og optimalisere markedsføringsaktivitetene til mindre kostbare aktiviteter for å øke marginene på produktene du selger. Et godt byrå vil hjelpe deg med å forstå hvordan du kan nå målet om økt salg gjennom nettkampanjer, men for å gjøre dette trenger dere et partnerskap og en åpenhjertig samtale for å planlegge gode tiltak og kartlegge veien dit sammen.
Budsjett
Det økonomiske aspektet må fremkomme, da det ofte er utgangspunktet for de tiltakene som skal iverksettes. På briefingstadiet er det et foreslått beløp, men det gjør det mulig for byrået å utarbeide en plan med passende tiltak. Hvis budsjettet er lite, er det bedre å planlegge aktiviteter i én kanal, som vi innenfor dette budsjettet vil gjøre vårt beste for å penetrere, og som mest sannsynlig vil omsettes raskest til salg.
Diversifisering av reklamekanaler er ekstremt viktig for å kunne møte kunden og produktet på alle stadier av veien mot en kjøpsbeslutning, men det krever også de rette ressursene. Et byrå som har erfaring med å håndtere budsjetter på 10 000, 50 000, 500 000 og 1 000 000 kr, vil kunne gi deg gode råd om hvordan du skal fordele disse budsjettene, hvilke kanaler du skal bruke dem på, i hvilke proporsjoner, og planlegge hele strategien for aktiviteter og estimater for investering av budsjettet. Er du usikker på hvor stort budsjett du kan sette av til reklameaktiviteter? Kan du allokere så mye du vil, så lenge budsjettet gir riktig avkastning? Avklar med byrået hvilket budsjett som er realistisk for dere å sette i gang med aktivitetene, eller definer i det minste et budsjett intervall – det er et stort spenn mellom aktiviteter med et budsjett på 10 000 kr og 200 000 kr, og det er viktig for begge sider av partnerskapet å spesifisere aktivitetene.
Konkurranse
Ingen kjenner konkurrentene dine bedre enn du selv gjør. For et byrå er det minst like viktig å kjenne til konkurrentene. Å vurdere hva de gjør, hvordan de gjør det, i hvilken skala, men også hvilke feil de gjør og hvor de mister potensiale, er svært verdifull informasjon – når alt kommer til alt, ønsker du å ligge et skritt foran konkurrentene dine ved å samarbeide med et byrå.
Analytiske verktøy
Analyse er et av de viktigste elementene i digital annonsering, og det er derfor viktig for byråene å vite om nettstedet ditt har og om du er nøye med verktøy som Google Analytics, Google Tag Manager, Facebook Pixel osv. Med disse verktøyene kan du finne ut hvordan virksomheten din har fungert så langt, hva som har fungert bra, hvor de svakeste punktene har vært, hvor kundene bruker mest tid på nettstedet og hvilke steder de går utenom. Alle disse aspektene, og mange flere, må vurderes av byrået for at dere ikke bare skal kunne nå de målene dere har satt dere, men også for at dere skal kunne oppnå dem til lavest mulig kostnad. Vil du vite mer om analyse og hvilke forhold du bør fokusere på? Les mer i vår artikkel om analyse i e-handel.
Noen ganger er denne innledende informasjonen ikke nok til å planlegge aktiviteter som er optimalt tilpasset virksomheten din. Det er da det er behov for en debriefing, dvs. for å ta opp ytterligere spørsmål som kan hjelpe byrået med å vurdere virksomheten bedre og planlegge aktivitetene bedre.
Hvorfor satse på digital annonsering og samarbeide med et slikt byrå?
På bakgrunn av informasjonen som er samlet inn om virksomheten din, kan byrået utarbeide et konkret forslag til aktiviteter og et tilbud om å gjennomføre kampanjen. I tillegg til et pristilbud bør et godt tilbud også inneholde innledende estimater for de foreslåtte aktivitetene, dvs. anslag for hva du kan oppnå med denne kampanjen og for et gitt budsjett. Husk at disse dataene bare er estimater, men takket være dem vil du vite den foreløpige verdien av kampanjen du ønsker å investere penger i. Et godt gjennomarbeidet forslag vil også gi deg en idé om hvordan byrået arbeider, hvordan arbeidsflyten er, hvilke verdier som ligger til grunn, og om en av verdiene som ble skissert innledningsvis, nemlig tillit, kan oppfylles gjennom dette. På dette stadiet bør du også være i stand til å vurdere en annen verdi ved byrået, nemlig dets erfaring, og du vil bli kjent med åpenheten i tilbudet av aktiviteter og priser.
Digital annonsering-byrå – hva gjør det?
La oss stoppe ved tilbudet om aktiviteter. Dette er det elementet som ofte skiller tilbudene du får fra ulike byråer. Husk at reklameaktiviteter ikke bare handler om å «pitche en kampanje», men består av mange aspekter som må oppfylles – enten blir de oppfylt av byrået som en del av deres aktiviteter, eller du må oppfylle dem selv for å gjøre kampanjene komplette hvis byrået ikke tilbyr disse aktivitetene. Hva en komplett reklamekampanje består av og hva du bør se etter:
Konfigurasjon av analyseverktøy
Det er ikke bare viktig å ha analyseverktøy, men også å konfigurere dem riktig for å kunne spore kundenes handlinger så nøyaktig som mulig, analysere dem, trekke konklusjoner av dem og bruke disse konklusjonene i kampanjen. Riktig konfigurering av verktøyene gjør det også mulig å spore individuelle kampanjemål.
Analyse
Analyseverktøyene er toppen av isfjellet og er unødvendige hvis de ikke brukes. Et godt byrå setter seg inn i hver enkelt kampanje og dens faser, og baserer endringer i kampanjen på analyser av tidligere resultater.
Grafisk arbeid
Mange av kampanjene du skal kjøre, krever at det utarbeides grafikk til dem. Hvis byrået ikke sørger for utarbeidelse av grafikk til kampanjen, er det ditt ansvar. God grafikk er ikke bare grafikk som er utarbeidet i riktig størrelse (her kan du lese mer om hvilke formater som trengs, om ikke annet så for Facebook Ads-kampanjer), i samsvar med behovene til det aktuelle annonseformatet, men også grafikk som oppfyller kampanjens spesifikke mål – det kreves ulik grafikk for en kampanje som skal bygge opp merkevaren din, en annen for en produktkampanje, en annen for en salgskampanje og en annen for en kampanje som skal få brukeren til å fullføre en forlatt handlekurv.
Løpende optimalisering av kampanjer
Det finnes ingen perfekt kampanje. Det finnes ingen kampanje som, når den er laget én gang, vil selge i årevis. Google og Facebook utvider læringsverktøyene sine for å gjøre kampanjene automatisk bedre, men kampanjelæring må, som all annen læring, skje under veiledning for å korrigere feilaktige vaner. Smarte kampanjer kan heller ikke gjøre alt. Et godt byrå har alltid fingeren på pulsen og vet om potensielle problemer lenge før du og kundene dine gjør det.
Merknader om optimalisering
Byrået bør være opptatt av hvor effektiv virksomheten din er, og dermed av resultatene de jobber frem. Hvis byrået ser et problem i veien til kjøp, i oppbyggingen av butikken din eller i gjennomsiktigheten i aktivitetene på nettstedet ditt, bør det komme tilbake til deg med informasjon om hva som må forbedres og hvordan. Dette påvirker de endelige resultatene byrået kommer frem til, men viktigst av alt er det at virksomheten din er effektiv.
Rapportering
Et tilsynelatende selvsagt element, men er det egentlig det? Husk å fastsette målene dine sammen med byrået, og disse bør være i fokus i rapportene dine. Ble annonsene dine vist 100 000 ganger? Det er et flott tall, men hvor mye salg resulterte det i? Ble annonsene dine klikket på av 25 000 personer? Imponerende, men hvor mange av disse har sett på produktene dine og i det minste lagt dem i handlekurven? Følg med på rapportene, les dem og still spørsmål. I rapporten viser byrået hvordan det har investert pengene dine og hvordan det fungerer.
Digital annonsering og samarbeid!
Prosessen med briefing, debriefing og deretter budgivning kan kreve mange spørsmål, det kan ta tid, men det er gjennom dem at du kan ta den beste beslutningen når du skal velge byrå. De vil gi deg et innblikk i hvordan byrået arbeider, hvordan de tilnærmer seg deg og virksomheten din, hvordan de ser på hvordan de skal markedsføre den, hvordan de skal bygge opp salget og, viktigst av alt, hvordan de skal investere ressursene sine.
Du er ekspert på ditt felt – krev samarbeid med eksperter på digital annonsering.