Hva er SEO? Guide 2023

19.2.2025

Hva er SEO? Guide 2023
SEO, som står for Search Engine Optimisation (søkemotoroptimalisering), er et tiltak som tar sikte på å øke synligheten til et nettsted i de organiske søkeresultatene i søkemotorer. Hvorfor er SEO viktig? Hvilke aktiviteter omfatter SEO? – Du finner svarene på disse og mange andre spørsmål i guiden vår.

Hva skal vi med SEO?

SEO er en del av posisjonering, men i dag blir de to begrepene stadig oftere sidestilt. Det skyldes at de fleste spesialister og SEO-eksperter ikke bare arbeider med de tekniske lagene på et nettsted, on-site-optimalisering, men jobber bredere. Derfor vil vi ikke trekke et skarpt skille mellom de to begrepene.

Hva står SEO for?

 

SEO er en forkortelse som er lånt fra Search Engine Optimisation (søkemotoroptimalisering). Målet med denne prosessen er å øke posisjonen til en side i en søkemotor for bestemte nøkkel-fraser. Strategien består av flere trinn og er ikke en engangsforeteelse. Hovedmålet med SEO er å få nettstedet til å skille seg ut så godt som mulig i søkeresultatene. Men indirekte påvirker det også trafikk og konvertering. Derfor har dagens SEO-byråer som tilbyr denne typen tjenester, et kvalifisert team av spesialister innen markedsføring, SEO, UX og webdesign. De tilbyr kundene ikke bare økt synlighet, men også tiltak som gjør at potensielle kunder blir værende på nettstedet og får lyst til å komme tilbake.

Hva er verdt å vite om SEO?

 

Det er flere viktige aspekter ved SEO som du bør kjenne til allerede før du begynner å implementere det. Først og fremst er det ikke nok å lære seg SEO én gang – det er ikke et fast sett med handlinger som gjentas i alle tilfeller. SEO er i konstant utvikling – i takt med endringer i Googles algoritmer og internettbrukernes intensjoner. Med avansert kunnskap om SEO kan du raskt tilpasse deg nye retningslinjer for søkemotorer og implementere effektive løsninger. I tillegg tilpasses tiltakene også etter hvilke posisjoner konkurrentene oppnår – hvis et nettsted ligger foran vårt, er det viktig å se etter ytterligere måter å få nettstedet til å skille seg enda mer ut i søkeresultatene.

SEO er avhengig av en rekke forhold, så det vil ikke være det samme for alle nettsteder. Omfanget av aktiviteter som utføres, avhenger av bransjen, størrelsen på nettstedet, antall sider, målsetningene til merkevaren og CMS-systemet. Innholdsstyringssystemer har ulike begrensninger – noen ganger er det mulig å utføre flere aktiviteter samtidig, andre ganger er det problemer som CMS-systemet ikke tillater optimalisering av, og noen ganger er det nødvendig å kjøpe betalte utvidelser. I tillegg vil SEO også være tilpasset budsjettet. Jo større det er, desto flere aktiviteter kan utføres. For noen nettbaserte virksomheter er det selvsagt ikke nødvendig med et stort budsjett, særlig når det gjelder SEO for merkevare nettsteder som tilbyr nisje tjenester. Noen ganger vil imidlertid et gitt budsjett nivå ikke gjøre det mulig for deg å få nettstedet ditt inn i TOP 5, fordi konkurrentene dine for eksempel bruker mer penger på å bygge en lenke-profil, og det er vanskelig å ta igjen nettsteder som har utviklet den kraftig og fortsatt investerer i aktiviteter utenfor nettstedet. SEO, som alle gode spesialister sier, tar også tid. Med et større budsjett er det selvfølgelig mulig å forkorte tiden det tar å oppnå høyere posisjoner, men effekten av å få et nettsted til å skille seg ut i Google viser seg som regel først etter flere måneders innsats. SEO-strategien må derfor skreddersys til det enkelte nettstedet, og selv om den virker skjematisk – det er de samme områdene som skal optimaliseres – er den skreddersydd til mange elementer.

Mange SEO-spesialister understreker også at det ikke er noen selvfølge at man oppnår høye posisjoner. At man ofte må vente i minst flere måneder på de første resultatene, er velkjent, og flere og flere er allerede klar over dette. Det er imidlertid godt å vite at de oppnådde plasseringene kan svinge, og at dette ikke nødvendigvis betyr en dårlig SEO-strategi.

Fra tid til annen tester Google ulike måter å få nettsteder til å skille seg ut på. Du trenger ikke lete lenge etter eksempler – en gang i tiden ignorerte søkemotoren metatittelen og satte en H1-overskrift i stedet. Noen ganger gjør den det fortsatt – og noen ganger velger den et utdrag fra teksten i stedet for den opprettede metabeskrivelsen fordi den anser den som mer relevant. I tillegg til slike synlige endringer gjør Google en rekke mini-algoritme-oppdateringer mellom de store algoritme endringene. SEO-spesialisten holder oversikt over posisjonene til mange sider, sjekker årsakene til endringene og bestemmer seg for å implementere andre løsninger på siden når det er nødvendig. På denne måten kan de opprettholde posisjonene, samtidig som de sørger for å oppnå bedre posisjoner og øke synligheten for stadig flere fraser. Så hvis nettstedets posisjoner svinger litt fra tid til annen, og SEO-arbeidet ditt håndteres av en god SEO-spesialist, er det ingen grunn til bekymring og panikk. Når du arbeider med nettstedets synlighet, kan du til og med oppleve store svingninger i posisjonen – spesielt etter at optimaliseringen er implementert eller etter at du har nådd neste trinn, for eksempel TOP 10 eller TOP 5. Slike prosesser er naturlige og består av mindre endringer i posisjonene til bestemte sider. Etter optimalisering, endres nettstedets posisjoner – dette tar litt tid og henger sammen med fastsettelsen av den optimale posisjonen til den aktuelle siden.

Høye resultater i Google varer ikke evig – selv om det er håpet til de som gir opp SEO-tjenester etter å ha oppnådd gode resultater. Det er viktig å huske på at konkurrentene hele tiden streber etter bedre synlighet, og hvis man slutter å jobbe med dette, vil det som oftest føre til at man gradvis mister gode plasseringer. Algoritmer oppdateres, og reglene for å fremheve nettsteder i søkeresultatene endres. SEO er derfor en kontinuerlig aktivitet, det handler om å sørge for at du oppnår posisjoner, men også om å opprettholde dem ved å reagere raskt når algoritmene endres og konkurrentene jobber hardt. Hvis du investerer i SEO og deretter gir opp, vil posisjonene synke etter noen måneder.

Hvorfor er SEO viktig?

Effektiv SEO fungerer og er faktisk ikke en utgift, men en investering som betaler seg selv mange ganger. Dette har blitt bevist gang på gang, om ikke annet så i kundecasene til kundene våre, som ikke bare har opplevd en enorm vekst på sine nettsteder, men også økt fortjenesten med 100 % og mer. Adcomer rangerer også utmerket når det gjelder bransjespesifikke fraser – dette gjør at stadig flere merkevarer stoler på oss og velger å samarbeide med oss. SEO betyr mer trafikk til nettstedet ditt, høy synlighet og merkevarebevissthet. Effektiv SEO gjør det mulig å tiltrekke seg ikke bare kunder, men også forretningspartnere. Det er den beste investeringen i internettmarkedsføring.

SEO er viktig, spesielt hvis du ønsker å selge på nettet. Internett-brukere skriver inn fraser de er interessert i, og ser på de første resultatene av et Google-søk. I dag er det nesten ingen som ser på den andre resultatsiden. Derfor er det så viktig at så mange fraser som mulig dukker opp i TOP 10. Det betyr at nettstedet ditt vil bli sett av mange potensielle kunder, og dermed er sjansen for salg mye større. Du trenger ikke engang å ha produkter som andre ikke har. Alt du trenger å gjøre er å ta vare på nettstedets SEO, og nettsteder som selger produkter fra de samme produsentene, vil ikke ta kundene dine – ofte til og med til lavere priser. De blir usynlige for potensielle kunder. God SEO vil øke trafikken på nettstedet ditt – bedre eksponering vil gi mange nye treff. Dette vil naturlig nok føre til økt fortjeneste. Det lønner seg å kombinere høye posisjoner med UX-aktiviteter. Dette er grunnen til at stadig flere bedrifter nå velger SXO. Mens SEO bare sørger for høy synlighet og flere treff, gir UX deg mulighet til å maksimere fortjenesten, dvs. skreddersy nettstedet ditt på en slik måte at flest mulig potensielle kjøpere faktisk velger å bruke penger hos deg.

I dag er SEO til og med en obligatorisk del av nettmarkedsføringen – mange bedrifter sørger for at nettstedet deres er synlig. Hvis du forsømmer SEO, vil nettstedet ditt ikke rangere høyt i søkeresultatene.

SEO – hvem trenger det?

Har du en virksomhet på nettet? Det betyr at du trenger SEO. Salg på nettet avhenger av hvor mange som kommer inn på nettsiden til nettbutikken din. Hvis nettstedet er lite synlig, vil en stor andel av de potensielle kundene ikke engang vite at det eksisterer. Derfor bør både små og store nettbutikker inkludere SEO i sine markedsføringsaktiviteter. Uten SEO er det svært vanskelig å hevde seg i konkurransen. Det er også en god idé å bruke SEO til markedsføring av varemerket. Det er også mye å hente for bedrifter som er opptatt av å skaffe seg en lokal fordel – her er SEO-kostnadene lavere enn ved nasjonal synlighet. Det finnes bedrifter som ikke trenger SEO – det er bedrifter som utelukkende opererer offline og ikke har nok budsjett til markedsføringsaktiviteter. Det er definitivt bedre å fokusere på å øke inntektene slik at selskapet har råd til profesjonell SEO enn å investere litt penger i denne aktiviteten – det er umulig å oppnå gode SEO-resultater med et veldig lite budsjett, ettersom konkurransen er hard og kostnaden for god SEO ikke bare er tiden til spesialister og eksperter, men også verktøy, implementering av endringer og aktiviteter utenfor nettstedet.

Mange aktører gir opp SEO fordi budsjettet ikke tillater dem å konkurrere med de store selskapene. De har samme produktspekter, og de store selskapene bruker millioner på SEO. Er SEO umulig i dette tilfellet? Nei. Med et mindre budsjett vil noen av frasene være umulige – i hvert fall i TOP 3, og det er det ingen tvil om. Men du kan likevel ta vare på nettstedets SEO og tjene mer på å selge produktene dine på nettet. Hvordan? Det finnes mange strategier med et lite SEO-budsjett, og en av de mest effektive er å investere i long tail-fraser, dvs. fraser som inneholder tre eller flere ord. Mange søker etter spesifikke produkter på Google, f.eks. en bluse med en bestemt dekor eller farge, og er fast bestemt på å kjøpe umiddelbart hvis de finner en slik vare. Derfor velges de long tail-frasene som har flest søk, og nettstedet optimaliseres for disse. Da kan budsjettet være mindre og resultatene tilfredsstillende. Lokal SEO er en annen måte – det krever også et mindre budsjett og gjør det mulig for folk fra et bestemt område eller som oppholder seg i en bestemt by å finne tilbudet ditt.

SEO vil derfor være bra for både store og små nettbaserte virksomheter. Det viktigste er imidlertid å lage en SEO-strategi som er tilpasset budsjettet, produktspekteret og typen virksomhet.

Hva er en SEO-strategi avhengig av?

SEO-strategi er en sak som avhenger av en rekke forhold, blant annet:

  • Bransje;
  • Nåværende posisjon;
  • Lenke-profilen til konkurrentene;
  • Domene historikk
  • Budsjett
  • Feil ved optimalisering på siden
  • Kategoriens tre-struktur
  • Antall undersider;
  • Planer for forretningsutvikling.

 

Omfanget av aktivitetene, rekkefølgen på dem og hvordan de spesifikke optimalisering aktivitetene skal gjennomføres, bestemmes etter at en brief er fylt ut, diskusjoner og en analyse av nettstedet er gjennomført. Hele prosessen begynner med utarbeidelsen av en omfattende SEO-revisjon. Dette er en grundig gjennomgang av nettstedets sider på jakt etter mulige feil og mangler. Den omfatter en gjennomgang av kategori treet, URL-strukturen, metabeskrivelser, tittel, viderekoblinger, lastetid og mange, mange andre aspekter. Dette gjør det mulig å verifisere både grunnleggende og avanserte problemer knyttet til nettstedets synlighet. Deretter velger man ut nøkkelfraser for spesifikke undersider og utarbeider en posisjoneringsstrategi. Praktisk kunnskap om SEO er nødvendig for å utføre en slik revisjon – den som utfører en slik analyse, bruker flere verktøy som gjør at han eller hun kan verifisere nettstedets tilstand raskere. En revisjon av nettsteder for små bedrifter kan ta flere timer. Når det gjelder komplekse nettbutikker, kan det være snakk om flere titalls timer brukt på en grundig analyse av hele nettstedet – fra A til Å. Først etter at en SEO-revisjon er gjennomført, kan en spesialist utarbeide en passende strategi, ettersom han eller hun vet hvilke tiltak som må iverksettes for å forbedre nettstedets posisjon i søkemotorene. Hvis du ikke har et nettsted ennå, bør du vurdere å bygge det på en slik måte at det har et stort SEO-potensial fra starten av, og i det minste er litt

SEO under Google

Det finnes mange søkemotorer, men det er Google som genererer mest trafikk. I Europa er det det mest populære verktøyet på nettet for å finne informasjon, tjenester og produkter. Derfor bør SEO utføres i henhold til Googles retningslinjer.

Algoritmene til denne søkemotoren er stadig i endring. Mindre endringer skjer hele tiden og større endringer flere ganger i året. Derfor er det viktig at du hele tiden følger med på endringene og reagerer deretter når du utfører SEO-aktiviteter. Googles intensjon er at søkeresultatene skal inneholde de nettstedene som best samsvarer med brukerens intensjoner. I tillegg skiller søkemotoren mellom nettsteder som er strukturert på en nyttig måte. Hva betyr dette? De bør lastes inn raskt, slik at brukeren ikke trenger å vente lenge. Det er også viktig at nettstedet er intuitivt, veldesignet og enkelt å navigere på, og at brukeren raskt kommer til en underside som er viktig for ham eller henne. Det er også viktig at mobilversjonen er utformet på en slik måte at det går raskt å navigere.

Det er viktig å tilpasse nettstedet ditt til Googles retningslinjer, og derfor bør nettstedet ditt være godt SEO-optimalisert. Dette sikrer at nettstedet blir høyt rangert og fremhevet av Googles roboter. Når nettstedet oppfyller de tekniske kravene, er nyttig, og aktivitetene som utføres ikke bare omfatter innhold, teknisk SEO, men også lenking, vil det bli anbefalt til brukerne ved å oppnå en høy posisjon i søkemotoren under bestemte fraser.

Posisjonering av nettsteder – handlingstyper

Søkemotoroptimalisering er et vidt begrep, og bare det å oppnå gode plasseringer i Google krever at mange spesialister jobber sammen. Det er viktig å lage og optimalisere innhold i henhold til SEO-retningslinjene, slik at innholdet ikke bare har bruks- og bilde verdi, men også er av passende lengde, har velvalgte overskrifter, bruker nøkkelfraser for å unngå kannibalisering og oppfyller andre retningslinjer fra SEO-spesialister. Arbeidet rundt synlighet kan være lokalt – fokusert på en bestemt lokalitet eller provins, men også landsdekkende eller til og med internasjonalt. Det er også verdt å ta vare på høye side-posisjoner i Google Maps. I tillegg til innhold er teknisk SEO ekstremt viktig, ettersom det har stor innvirkning på nettstedets posisjon. Det er også verdt å ta hensyn til aspekter som gjelder nettstedets brukervennlighet, dvs. UX, som gjør det mulig å tilpasse nettstedet til brukernes behov.

Aktiviteter on-site og off-site

On-site-aktiviteter er alle on-page-aktiviteter, og off-site-aktiviteter er alle off-page-aktiviteter. Blant de viktigste aktivitetene knyttet til on-site SEO er optimalisering. Hvis du vil at nettstedet ditt skal være blant de 10 beste, kommer du ikke utenom grundig optimalisering. Hvis du innfører SEO-aktiviteter på nettstedet uten å ta deg av de tekniske aspektene og tilpasse nettstedet til algoritmenes krav, bruker du opp budsjettet, og du utnytter ikke nettstedets SEO-potensial. Å optimalisere et nettsted innebærer å rette opp alle slags feil som gjør det vanskelig å oppnå en høy plassering i søkemotorene. Den som posisjonerer nettstedet i denne situasjonen, ønsker å tilpasse det til de retningslinjene for nettredaktører som Google selv har publisert. Jo bedre nettstedet er forbedret, desto større er sjansen for å oppnå bedre resultater. Dette innebærer en omfattende forbedring av nettstedet, reduksjon av lastetider, sikring av indeksering og forbedring av nettstedets struktur. Under optimaliseringen (når man ikke bare velger SEO, men SXO) bør man være spesielt oppmerksom på UX, eller brukeropplevelsen. Nettsteder som er skreddersydd for brukernes behov, blir mye bedre vurdert av Googles algoritme. Hvor lang tid tar optimaliseringen? Det avhenger av hvor stort nettstedet er og hvor mange feil den har. I en nettbutikk med hundrevis av produkter vil optimaliseringen ta lengre tid enn for en liten nettside med noen få sider.

Effektiv SEO for nettstedet ditt vil omfatte et utall aktiviteter – noen av dem vil ikke være synlige for brukeren, men Googles roboter vil se dette. Posisjonering må bestå av flere elementer som ikke kan overses. Det første av disse er SEO-revisjonen – uten den er det umulig å planlegge fremtidige optimalisering aktiviteter og oppdage alle feil. På ett nettsted vil det viktigste være å fullføre overskriftene og optimalisere dem for SEO (søkemotoroptimalisering), mens det på et annet vil være å forbedre viderekoblingene. Det er SEO-revisjonen som gjør det mulig å foreta en grundig gjennomgang av nettstedet. Tiltak uten en slik gjennomgang, basert på tilfeldig oppdagede feil, vil aldri bli like effektive. Hvorfor ikke? De ulike elementene i SEO henger sammen, og det lønner seg å utføre dem samtidig eller i en bestemt rekkefølge for å maksimere effektiviteten.

I tillegg til dette er det viktig å foreta en konkurrentanalyse. Her bør du sjekke hvilke nettsteder som er mest synlige for viktige fraser, hva slags trafikk de genererer, og hvordan viderekoblingen deres ser ut. Det er mange elementer som skal verifiseres på dette stadiet – på denne måten kan du finne ut på hvilke områder av SEO konkurrentene dine har en fordel. Analysen viser deg hvilke prosesser du bør fokusere på for å komme foran andre nettsteder så raskt som mulig. I denne sammenhengen er det også viktig å verifisere innholds gapet, det vil si å sjekke hvilket innhold og hvilke nøkkelfraser konkurrentene har, mens nettstedet som byrået har posisjonert, ikke har det. Ved å jobbe med disse spørsmålene kan du effektivt sørge for at potensielle kunder går til ditt nettsted i stedet for til selskaper i samme bransje.

Det er også viktig å kontrollere synligheten, dvs. antall fraser i TOPP 50, TOPP 20 og TOPP 10, og å se om de er relevante for nettstedet. Synlighetsanalyse må alltid utføres i forbindelse med SEO-aktiviteter. Den består i å sjekke hvilke søkeord i Google-søket som nettstedet vises under, og hvordan de endrer seg etter at bestemte handlinger er utført. På denne måten kan det fortløpende verifiseres om posisjonene i resultatene for de mest relevante frasene forbedres. På denne måten kan du handle og reagere umiddelbart på endringer i SERP-resultatene (organiske søkeresultater).

Når man jobber med SEO på et nettsted, utføres det hele tiden teknisk optimalisering. Den største bør finne sted rett etter SEO-revisjonen, der kritiske feil rettes og de viktigste endringene for posisjonering gjøres. Optimalisering bør imidlertid ikke være en engangsaktivitet, men utføres kontinuerlig på grunnlag av observasjon av resultatene.

Optimalisering av koden på nettsiden

 

Google bruker såkalte bots som «skanner» nettstedet ditt fra tid til annen. Robotene ser selvsagt annerledes på ting enn mennesker og fokuserer på andre aspekter, hovedsakelig tekniske. Noen av SEO-optimalisering endringene vil til og med være usynlige for internettbrukere, men Google sjekker disse elementene når de undersøker nettstedet ditt. Når du optimaliserer nettstedet ditt, er det verdt å tenke på følgende:

  • Tittelkode, eller tittelkode (dette er navnet på siden din, som deretter vises i søkemotoren).
  • Metabeskrivelse (dette er beskrivelsen som vises under tittelkoden. Den påvirker ikke posisjonen din i Google direkte, men kan brukes til å formidle viktig informasjon).
  • H1-H4-overskrifter (hver underside og hver artikkel bør ha disse overskriftene. Overskrifter er gode til å «smugle inn» nøkkelord. De forteller også Google-robotene hva undersiden handler om.

 

Den største feilen aktører gjør, er at de ikke bruker overskrifter eller fremhever bestemte deler av teksten ved å bare bruke overskrifter i stedet for å redigere teksten (fete typer, større skrift). Da blir ikke overskriftene optimalt utformet med tanke på SEO for den aktuelle undersiden. Å sørge for gode overskrifter som er plassert i riktig hierarki, er en svært viktig sak som hører til det grunnleggende arbeidet.

Interne koblinger

 

Dette er et annet viktig aspekt ved on-site SEO. Det er nyttig å lage en intern lenke struktur der en underside lenker til en annen. Interne lenker består ofte av bloggartikler og produktbeskrivelser. Hensikten er todelt. For det første bidrar interne lenker til å holde på kundene lenger, og for det andre hjelper de også Googles roboter med å forstå innholdet på nettstedet ditt. Interne lenker implementeres ofte ved hjelp av et såkalt anker, dvs. en viderekobling tekst i innholdet. Nå skal vi for eksempel invitere deg til å lese en artikkel om optimalisering av nettstedet ditt, og det gjør vi ved hjelp av et anker.

Riktig oppbygde interne lenker vil få brukerne til å bruke mer tid på nettstedet ditt – de vil følge lenkene, lese mer og besøke andre undersider. Det er imidlertid viktig å passe på at tekstene ikke bare er strukturert med tanke på SEO – i så fall vil brukerne ikke gå videre til andre undersider.

Intern linking er en mangesidig aktivitet – ulike undersider er underlagt den, og det er verdt å fokusere på å planlegge plasseringen av lenker deretter. Selve bunnteksten vil fungere som intern linking – menyen tjener også dette formålet. Det er ikke bare en hensiktsmessig struktur som gjør det enklere for brukerne å navigere på nettstedet, det er også en liste over lenker til undersider. Det er derfor det er så viktig å strukturere menyen riktig – den bør deles inn i undersider som vi tilordner bestemte kategorier. Dette er spesielt viktig for nettbutikker.

Det er mange formål med å plassere lenker i ulike deler av nettstedet. Ett av dem er å fremskynde indekseringen av nye undersider. Hvis det plasseres lenker til nyopprettede undersider, f.eks. kategorier, på nettstedet, vil Googles roboter nå dem raskere og indeksere dem i søkemotoren. Et annet mål, som også er viktig for SEO, er å styrke koblingen mellom en bestemt frase og en bestemt underside. Til dette brukes ofte en blogg – et interessant innlegg som tar for seg et spesifikt emne som vil føre til sider under det relevante ankeret. Det finnes for eksempel en klesbutikk med kategorien «mammaklær». Det opprettes et blogginnlegg om hvordan man kler seg komfortabelt under graviditeten, og i innholdet under uttrykket «mammaklær» plasseres en lenke til kategorien med nettopp disse produktene. Når du bygger interne lenker på en blogg, er det viktig å følge en spesifikk SEO-strategi for å unngå feil.

Interne lenker har også en navigasjonsfunksjon, dvs. at de leder brukeren fra en side til en annen og gjør det mulig for brukeren å gå tilbake til en tidligere side – smule menyen brukes oftest til dette. Den gjør det enkelt for brukeren å gå tilbake til en underside på et høyere nivå der han eller hun befant seg tidligere.

En vanlig feil ved intern lenking er såkalte foreldreløse sider. Dette er undersider på et gitt nettsted som det ikke finnes noen lenke til på det aktuelle nettstedet. De er ikke plassert i menyen eller bunnteksten, de er ikke lenket til av andre undersider og kan bare nås ved å skrive inn hele adressen manuelt i nettleser feltet. Det kan ta svært lang tid før slike nettsteder blir indeksert, og de er i praksis utilgjengelige for brukerne.

Når du optimaliserer et nettsted, bør du også sørge for å unngå sider som ikke lenger fører noen vei. Det er ikke uten grunn at de kalles blindveier. Det er bare mulig å gå fra dem til en annen underside ved å gå tilbake til den tidligere besøkte siden.

Bilder og grafikk vs. SEO

Grafikk er undervurdert i SEO-sammenheng, men begynner å spille en stadig viktigere rolle. De kan brukes på mange måter. Aktører bruker dem til å vise frem et produkt eller til å gjøre en bestemt underside mer variert. Det lønner seg imidlertid å utnytte grafikkens potensial for nettstedets SEO.

Den første måten å utnytte grafikk på er gjennom posisjonering på Google Bilder. Stadig flere brukere søker etter produktene de ønsker å kjøpe på Google Graphics. Dette er praktisk fordi det gir dem mulighet til å se varen umiddelbart og vurdere om de liker den. Posisjonering på Google Graphics er spesielt viktig for motebransjen. Brukerne skriver inn en frase på Google, f.eks. «lys denimbukse», går til grafikk fanen og kan velge mellom en rekke produkter og deretter kjøpe det som oppfyller deres estetiske krav. Ved plassering av grafikk er det viktig å ta hensyn til blant annet tittelen, den alternative beskrivelsen og kvaliteten på bildet. Hvis du tar vare på nettstedets synlighet i Google Graphics, kan du øke fortjenesten betydelig.

Grafikk på et nettsted kan ha en navigasjonsfunksjon – ved å klikke på dem kommer du til undersider, for eksempel en kategori eller et produkt. Deres viktigste rolle er imidlertid å gjøre nettstedet attraktivt for brukerne. Sider uten bilder holder ikke lenge på besøkende. Grafikk kan passe perfekt inn i det visuelle laget på et nettsted, gi variasjon til innholdet (spesielt de lengre bildene) og presentere produktutvalget. Det er imidlertid viktig å være nøye med å optimalisere dem for SEO. De bør lastes inn raskt og ikke overbelastes på nettstedet. Det er derfor verdt å sørge for at de er lette og har et passende format. De må også ha titler, være tematisk tilpasset undersidene og ha alternative beskrivelser.

ALT-attributter

 

Bilder og grafikk er en viktig del av ethvert nettsted. Bots kan ikke se hva som er på en gitt grafikk. Derfor trenger de ALT-attributter for å beskrive innholdet i bildet. Hvis du for eksempel har en side om matlaging, og du laster opp et bilde som viser en vakker tallerken med sur suppe, bør du bruke et ALT-attributt som forteller robotene at dette er sur suppe. Et slikt attributt kan for eksempel være «oppskrift på sur suppe» eller «hvordan lager man god sur suppe?».

Alt-attributter er ekstremt viktige i forbindelse med søkemotoroptimalisering, men ikke bare det. De øker brukervennligheten på nettstedet, ettersom de også er til hjelp for personer med nedsatt funksjonsevne som bruker spesiell programvare som formidler hva som finnes på siden. Hvis bildene på siden ikke lastes inn (f.eks. fordi internett er for tregt), er det alt-beskrivelsen som vises for brukeren.

Når det gjelder SEO, har attributter en viktig verdi – de hjelper robotene med å knytte det som er på bildet, til emnet på en bestemt underside. Det lønner seg derfor å bruke fraser i alt-attributtene der det er mulig – det bidrar til posisjonering. Grafikk på siden øker også sidens attraktivitet, og det lønner seg å plassere den. Det er imidlertid viktig å følge de riktige reglene – de må være tematisk relatert og bør ikke veie for mye. Ellers vil de gjøre nettstedet tregere, noe som vil påvirke lastetiden til undersidene negativt.

Core Web Vitals

 

Hvis dette er første gang du ser begrepet, er det ingen grunn til bekymring, vi skal forklare det om et øyeblikk. Core Web Vitals er et sett med beregninger som Googles søkemotor relativt nylig (fra midten av 2021) har brukt til å evaluere individuelle nettsteder. De blir stadig viktigere for et nettsteds SEO, og Google tar hensyn til dem når de evaluerer nettsteder. For øyeblikket finnes det tre slike CWV-indikatorer. Disse er

LCP: LARGEST CONTENTFUL PAINT

 

Dette er lastetiden for den største grafikk-/tekst blokken på nettstedet ditt. Enkelt sagt kan vi anta at dette er lastetiden for nettstedet ditt. Ifølge Googles nye retningslinjer bør denne tiden ikke overstige 2,5 sekunder.

Det er derfor verdt å sørge for at hvert enkelt element er riktig optimalisert for raskere lasting. Det kan være at hele siden lastes inn raskt, men det vil være én tung grafikk som senker nettstedets Google-rating – nettopp på grunn av den lange nedlastingstiden for denne ene detaljen.

LCP: LARGEST CONTENTFUL PAINT

FID: FIRST INPUT DELAY

 

Dette er tiden det tar før en bruker kan interagere med nettstedet ditt for første gang, f.eks. klikke på en knapp eller gå til en ny underside. Denne forsinkelsen bør ikke overstige 100 millisekunder. Å evaluere sider ut fra denne parameteren har sin berettigelse. Når brukerne går inn på en side, går de ofte umiddelbart til et bestemt sted i menyen – de liker ikke å vente lenge, og det er derfor det er så viktig å ta vare på FID.

FID: FIRST INPUT DELAY

CLS: CUMULATIVE LAYOUT SHIFT

 

Dette er den indikatoren som kan være vanskeligst å forstå. Det er den såkalte innholds-instabilitet indeksen, dvs. hyppigheten av forskyvning av elementene som er synlige på siden din. Denne parameteren bør ikke være høyere enn 0,1:

CLS: CUMULATIVE LAYOUT SHIFT

Her har vi bare belyst spørsmålet om Core Web Vitals. Hvis du vil vite mer om dem, for eksempel hvordan du kan måle og forbedre dem, inviterer vi deg til å lese en egen artikkel om CWV.

Core Web Vitals er ekstremt viktig for Google. Søkemotoren sørger for å fremheve nettopp de undersidene som er strukturert på en slik måte at de er praktiske å bruke i søkeresultatene. Dette er grunnen til at hastigheten på siden blir stadig viktigere. Dette er imidlertid ikke bare viktig for søkemotorene, men også for brukerne. Når en side tar lang tid å laste inn, er det mange som slutter å surfe og heller velger en annen side som går raskere. Det er en god idé å sjekke rapporten som gjelder for CWV og gjøre endringer på nettstedet ditt basert på denne – informasjon om dette kan fås fra Googles hjelpesenter.

Mobilversjonen

 

Som Google skriver på sine nettsider: «Fra 1. juli 2019 er mobiloptimalisert indeksering aktivert som standard for alle nye nettsteder.» Hva ligger bak dette slagordet? Kort fortalt handler det om at Google indekserer mobilversjonen og ikke skrivebordsversjonen av nettstedet ditt. Så hvis nettstedet ditt kun er laget for datamaskiner og ikke har såkalt RWD, eller responsivt webdesign, har det ingen sjanse til å rangere høyt i Google. I henhold til retningslinjene for mobile first-indeksering er det bare nettsteder som har en mobilversjon som er minst like god som desktop-versjonen, som kan oppnå god synlighet.

Stadig flere bruker mobilen som en minidatamaskin. Innføringen av hurtig betaling bidrar ytterligere til å fremme mobil shopping. Statistikken viser at mange nettbrukere handler på nettet mens de venter på noe – en legetime, pendling, en middag ute. Fra et SEO-perspektiv er det viktig med en god mobilside, men det er minst like viktig når det gjelder salg.

Hvis du vil sjekke hvordan nettstedet ditt presterer, kan du begynne med den gratis mobil optimalisering testen som Google tilbyr. Hvis resultatet viser seg å være utilfredsstillende, må du bygge om nettstedet ditt slik at det ser bra ut på mobile enheter og i ulike oppløsninger. Ideelt sett bør du se en melding som denne:

Rich snippets

 

Rich snippets er utvidede beskrivelser av nettstedet ditt som vises i Google. Disse taggene kan inneholde mye tilleggsinformasjon, for eksempel informasjon om type resultat (f.eks. tilbud, artikkel, diskusjonsforum) eller henvisning til flere sider samtidig. Når du skriver inn «Adcomer» i Google, ser du nettstedet vårt sammen med rich snippets – vi har seks ekstra lenker i et søkeresultat:

Hva kan du gjøre for å få «snippets» til å vises på nettstedet ditt? Det handler om å endre koden på nettstedet ditt i henhold til dette. Her finner du en omfattende veiledning om dette temaet utarbeidet av Google. Og hvis du vil vite mer, kan du lese om ulike typer søkeresultater på bloggen vår.

Innholdsmarkedsføring og SEO

 

Neste trinn i SEO er innholdsmarkedsføring. SEO-innhold skapes slik at Google lenker til og identifiserer et nettsted med spesifikke fraser. Riktig plassering, metning og bruk av dem i verdifullt innhold gjør at nettstedet rangeres bedre. Opprettelsen av kvalitetsinnhold på undersidene påvirker søkemotorens posisjon positivt.

I tillegg inneholder tekstene nøkkelfraser, noe som er av stor betydning for algoritmene. Det er imidlertid viktig å huske på at disse ordene må plasseres i innholdet på en naturlig måte, uten spam. Intern lenking er også en viktig del av innholdsproduksjonen.

Alle SEO-tekster bør være riktig optimalisert for fraser. Den bør ha gode overskrifter og samtidig være nyttig. Innholdet skal dekke alle kategorier, og det er en lang prosess å lage det. Man bestemmer den optimale lengden på innholdet, overskriftene og frasene, men også hvilke problemer som må løses. For at SEO-tekstene skal være effektive, bør man sørge for at innholdet er av høy kvalitet. De bør ikke bare være språklig korrekte, men også substansielle. Det er også viktig at de oppfordrer til lesing, siden det er viktig hvor lenge brukerne blir værende på siden.

Egenskaper ved gode SEO-tekster

SEO-tekster skal være i riktig form og ha de nødvendige elementene for SEO, men også være nyttige for brukeren. Derfor er det viktig å sørge for at de har det:

  • Et godt overskrift hierarki som bruker de viktigste nøkkelordene;
  • Passende lengde – tilpasset temaet (for å dekke det tilstrekkelig), Samt konkurrentanalyse og hvordan potensielle målgrupper Søker etter innholdet;
  • Valg av primære og sekundære søkeord
  • Unikhet – bør ikke være en kopi av innhold fra Internett, og bør ikke dupliseres på nettstedet.
  • Metatittel og beskrivelse
  • Grafikk med passende alternative beskrivelser
  • Saklig bakgrunn
  • Overholdelse av regler for rettskriving og tegnsetting

 

Dette er de viktigste egenskapene som SEO-innhold bør ha. Det er umulig å gi alle de nøyaktige retningslinjene, da de avhenger av mange aspekter. De fastsettes individuelt for hvert enkelt nettsted og tar hensyn til hva som er relevant for virksomheten og bransjen.

Analyse av søkeord

 

Innholdsmarkedsføring rettet mot SEO bør starte med en grundig analyse av hvilke søkeord og fraser du ønsker at nettstedet ditt skal vises for i søkemotorene. En slik forhåndsanalyse gjør at du slipper å omarbeide innholdet hvis det skulle vise seg å mangle de riktige frasene og setningene.

Hvis du vil undersøke hvilke fraser du skal velge selv, kan du begynne med noe enkelt – skriv ned søkeordene og spørsmålene du kommer til å tenke på basert på virksomheten din. I neste omgang kan du bruke Googles ledetekster. Det er disse frasene som dukker opp når du skriver inn søket i søkemotoren. Det finnes også flere verktøy til din disposisjon. En god del av dem er gratis.

Disse verktøyene hjelper deg med å finne fraser og fastslå hvor populære de er basert på reelle bruker søk på Google. Hvis du lager innhold som samsvarer med de søkeordene og frasene du får inn, blir det lettere å få nettstedet ditt høyt opp på Google.

Når du matcher nøkkelfraser med undersider, er det viktig å unngå kannibalisering. Dette skjer når minst to undersider på samme nettsted konkurrerer om posisjoner i Google for det samme søkeordet. Dette undergraver nettstedets SEO-potensial, så det er absolutt verdt å dele opp spesifikke undersider etter frase. Det er viktig å undersøke hvor mange som søker etter de aktuelle ordene. Ikke bare sats på korte fraser, men hver underside bør også suppleres med long-tail SEO.

Er det nok å søke etter fraser og lage innhold til nettstedet ved hjelp av dem? For gode SEO-resultater vil slike handlinger vise seg å være utilstrekkelige. Valget av nøkkelfraser bør ha mange flere trinn. SEO-veilederen oppretter en liste over undersider, frasene som er tildelt dem og bestemmer egenskapene til tekstene (lengde, overskrifter, nøkkelord metning).

En innledende sjekk av hvilke søkeord som passer til nettstedet vil ikke utdømme strategien. Noen ganger er det nødvendig å opprette nye undersider for å sikre at blogginnleggene er riktig lenket, slik at internlenking kan utføres. I tillegg er det viktig å velge hvilken frase som er mest relevant for undersiden. Det er mange elementer å ta hensyn til når man planlegger SEO-innhold for et nettsted.

Long-tail SEO

 

Dette er såkalte long tail-fraser. Deres rolle er å gjøre det enklere å markedsføre nettstedet ditt for mer spesifikke søkeord. La oss si at du driver en ski butikk. Den generelle frasen ville ganske enkelt være «ski». Det ville imidlertid være ekstremt vanskelig, tidkrevende og ressurskrevende å posisjonere nettstedet ditt for et slikt søkeord. Derfor fokuserer nettbutikker ofte på presise fraser, f.eks:

  • Ski til en kvinnelig nybegynner
  • Ski for et barn på 10 år
  • Ski for å lære freestyle

 

Dette er søkeord som er mindre populært i Google. Derfor vil det være mye enklere å få en høy posisjon med disse søkeordene. Den andre fordelen er at du får verdifull trafikk på denne måten. En kunde som leter etter freestyle-ski, vil sannsynligvis legge inn en bestilling i løpet av kort tid. Alt du trenger å gjøre, er å vise ham det riktige tilbudet.

Long-tail fraser er en utmerket løsning for bedrifter med mindre budsjetter. Kostnadene ved å posisjonere et nettsted for slike søkeord er lavere, og det gjør det allerede mulig å øke trafikken av potensielle kunder som er interessert i produktet eller tjenesten din. Dermed øker fortjenesten, og du kan bruke mer penger på SEO for å posisjonere deg for kortere og viktigere søkeord i forretningssammenheng. Disse tiltakene vil øke salget ytterligere, og som et resultat vil selskapet begynne å vokse raskt.

 

Generelle søkeord eller long tail?

Faktum er at en godt utformet SEO-strategi bør fokusere på begge disse typene fraser. Det er verdt å jobbe for å oppnå høye plasseringer i søkeresultatene for både long-tail-søkeord og generelle søkeord. Det er imidlertid viktig å huske på hvor raskt du kan oppnå rangeringer for disse frasene, blant annet avhenger av konkurrentenes handlinger og budsjettet ditt. For mange av de generelle frasene er det svært vanskelig å oppnå høye plasseringer, og det beste er derfor å bruke en kombinert SEO-strategi.

Det innebærer at du samtidig jobber med mindre konkurranseutsatte fraser og generelle fraser. Long-tail-fraser oppnås på kortere tid, mens en langsiktig strategi brukes for generelle fraser. Budsjettene og SEO-aktivitetene kan styres deretter, slik at dette blir resultatet. Dette har mange fordeler når det gjelder markedsføring på nettet.

Det er verdt å merke seg at generelle tider og long tail-fraser når ulike personer – på ulike stadier i salgstrakten. Internett-brukere som skriver inn long tail-fraser, har ofte allerede valgt et produkt (eller en tjeneste) og er bare på utkikk etter et relevant tilbud som dekker deres behov. Disse personene er mer tilbøyelige til å kjøpe med en gang. Internett-brukere som velger generelle fraser, blir derimot ofte bare kjent med emnet – de gjør noen innledende undersøkelser. Senere sammenligner de tilbudene og kommer frem til spesifikke krav.

Noen av disse vil selvfølgelig også kjøpe med en gang, men som forskningen viser, er dette ikke flertallet. Det lønner seg derfor å skaffe seg nøkkelfraser av ulike slag, men måten SEO optimaliseres for dem på, innholdsproduksjon, lenking og andre forhold bør tilpasses strategien, som bør være personlig, dvs. relatert til det spesifikke nettstedet.

Andre typer nøkkelfraser

 

Det finnes mange typer søkeord-fraser, og det er nyttig å bruke ulike typer søkeord-fraser når du utfører SEO-aktiviteter. Blant disse er for eksempel søkeord for merkevare. Disse er knyttet til et bestemt varemerke. Det er en god idé å posisjonere seg under fraser fra kjente, populære og ettertraktede produsenter hvis produkter du har i butikken. Mange kunder er knyttet til bestemte merker og skriver for eksempel inn fraser som «bukser + merke» på Google. Deretter velges tilbudene fra de første søkeresultatene, og kjøpet gjennomføres.

Andre type fraser er lokale søkeord – disse brukes til lokal SEO. Slike søkeord er relatert til en by, en provins eller til og med et distrikt.

Man kan også skille mellom produkt søkeord fraser som er direkte knyttet til en bestemt modell og produkttype. De inneholder navnet på produsenten, navnet på modellen og noen ganger et nummer, som kan tilsvare en av variantene av produkttypen. Potensielle kjøpere søker ofte etter modellen på en telefon, bærbar PC eller TV fordi de allerede har bestemt seg for nøyaktig hva de vil bruke pengene sine på.

Duplicate content og SEO

 

Duplikatinnhold betyr duplisering av innhold. Det skilles mellom intern og ekstern duplisering. Ekstern duplisering oppstår når flere nettsteder har samme innhold. I dette tilfellet velger Google det nettstedet som de anser som forfatteren av innholdet, og andre nettsteder med de samme tekstene vil få SEO-problemer. Du kan ikke under noen omstendigheter kopiere innhold fra andre nettsteder – dette er ikke bare uetisk (brudd på loven), men vil også få store konsekvenser for SEO. Mangel på unike tekster har stor innvirkning på Googles roboters vurdering av nettstedet – det vil bli ansett som lite verdifullt og dermed ikke fortjene å bli promotert i søkeresultatene. Hvis du oppdager at et annet nettsted har kopiert innhold fra deg, kan du rapportere dette til Google.

Det finnes imidlertid en situasjon der duplisering av innhold forekommer naturlig. Dette gjelder produktbeskrivelser – mange nettbutikker kjøper fra de samme produsentene. De går ofte med på å bruke beskrivelsen, og noen ganger krever de den til og med – når produktet har spesifikke spesifikasjoner eller skiller seg ut på en eller annen måte. Til tross for dette kan nettsteder med de samme produktbeskrivelsene rangere høyt i Google-søk. Hvordan er dette mulig? Google er klar over at det å selge de samme produktene kan innebære identiske beskrivelser, så de straffer ikke nettsteder for dette. Dupliserte produktbeskrivelser er derfor ikke et hinder for å komme TOPP 10 i søkemotoren. Situasjonen er annerledes for kategorier eller blogginnlegg. Dette er en helt annen type innhold, og de bør alltid være unike. Selvfølgelig er det en god løsning (også salgsmessig) å lage unike produktbeskrivelser. Spesielt hvis de er et resultat av en markedsføringsstrategi og typisk er salgsorienterte – og oppfordrer folk til å kjøpe.

Intern duplisering er når det finnes undersider med samme innhold på samme side. Dette kan skje i flere tilfeller. Det kan for eksempel skyldes en feil, som når det er flere produkter i en kategori og de er delt opp i ulike undersider (1,2…), hver med en egen URL og samme kategoribeskrivelse overalt. Slike optimaliserings feil oppdages under en SEO-revisjon. Noen ganger er ikke eieren av nettstedet klar over at duplisert innhold påvirker nettstedets posisjonering, og plasserer utdrag eller hele beskrivelser på ulike undersider på samme nettsted. Dette bør elimineres, da det skader SEO av flere grunner. For det første vil Googles roboter ikke rangere slike vittigheter høyt. For det andre dupliseres de samme nøkkelfrasene, slik at indeksering av ulike undersider for spesifikke nøkkelfraser alene vil være et problem.

Aktiviteter med innhold

 

I dag finnes det ingen SEO uten innhold. Og ikke hvilket som helst innhold! Det er viktig med engasjerende innhold som for det første er unikt (ingen copy-paste fra andre nettsteder) og for det andre holder høy kvalitet. Google setter pris på nettsteder som inneholder omfattende tekster som svarer på brukernes spørsmål og løser deres problemer. Til dette trenger du en blogg eller en annen seksjon på nettstedet der du kan laste opp nye innlegg regelmessig. Glem alt om å kopiere tekster fra andre nettsteder; hvis du vil skille deg ut i Google, må du lage unikt innhold. Det betyr selvsagt ikke at du ikke kan dekke et tema som allerede finnes på Google. Poenget er å gi leseren noe fra deg selv, noe nytt som ikke nevnes av «konkurrentene».

Ikke glem at «innhold» ikke bare er tekst. Infografikk, bilder, skjermbilder, animasjoner, lenker til YouTube-videoer – alt dette er elementer som beriker det du publiserer på nettstedet ditt. Ikke glem dem!

Og hva med nøkkelordene i tekstene? Selvfølgelig skal de være med, men på en naturlig måte. Ikke «tving» ord inn i teksten. Det vil ikke hjelpe, det vil faktisk skade. Du kan gå ut fra at hvis leseren synes teksten er verdifull, vil Google tenke på den på samme måte. Google har i lengre tid brukt BERT-algoritmen, som bruker maskinlæring og naturlig språkbehandling for å forstå brukernes søk og deres faktiske intensjoner bedre. Resultatet er at sider som gir verdifull kunnskap/løsninger for disse brukerne, blir fremhevet. Antall nøkkelord i innholdet går litt ned.

Innholdet på nettstedet bør imidlertid samtidig være optimalisert for SEO. Det må derfor gjøre to ting – være strukturert på en brukervennlig måte og samtidig bidra til SEO. Tekstene bør svare på de vanligste kunde spørsmålene og være relatert til selskapet. I tillegg til å beskrive kategorier er det også verdt å fokusere på opprettelsen og utviklingen av bloggen. Det vil ikke bare hjelpe når det gjelder SEO, men vil også påvirke merkevarens image. I tillegg er bloggtekster en utmerket måte å kjempe om høye posisjoner for long tail-fraser på. De bidrar også til internlenking.

SEO off-site, external link building 

 

On-site SEO er svært viktig, men for å oppnå og opprettholde topplasseringer må man jobbe med eksterne lenker. Med lenkebygging menes anskaffelse av eksterne lenker. Lenker fra andre nettsteder som fører til domenet som posisjoneres, er viktige i SEO-sammenheng. Søkemotoralgoritmen anser slike lenker som anbefalinger. Disse lenkene må imidlertid være tematisk relatert til nettstedet – de må ikke komme fra spammy-nettsteder. Ellers vil domenets posisjon i Google synke i stedet for å stige. Hvis du ikke har noen praktisk kunnskap om lenkebygging, er det langt bedre å overlate denne oppgaven til profesjonelle.

Implementering av lenker fra dårlige kilder i SEO kan i utgangspunktet øke nettstedets posisjon, men Google vil raskt oppdage mistenkelig aktivitet. Til syvende og sist kan nettstedet ikke bare falle betydelig i søkeresultatene, men posisjonene vil også bli mye vanskeligere å utvide. Det er absolutt verdt å ta vare på slikt innhold på nettstedet at andre webutviklere selv vil ønske å lenke til den posisjonerte siden. Tilstrekkelig lenkebygging støttes også av gjesteartikler, dvs. innhold som er nyttig for brukerne av sidene de plasseres på – de kan inneholde lenker og vil derfor påvirke selskapets image og SEO (søkemotoroptimalisering).

Hensiktsmessig lenkeprofil

 

Når du oppretter lenker til nettstedet ditt, bør du ta hensyn til to elementer. For det første bør du se etter nettsteder med såkalt høy autoritet, eller såkalt DR (domain rating). Dette er nettsteder som allerede er høyt rangert i Google, men som også er kjent og verdsatt av brukerne. DR-rangeringen kan også forbedres kunstig, noe som ikke er etisk forsvarlig, men noen nettsteder gjør det. Det er derfor nyttig å vite hvordan man kan oppdage om DR er reell. Nettsteder med høy autoritet har også innhold av god kvalitet og er nyttige for de som beveger seg i bransjen. Hvis du ikke selv kan vurdere om et nettsted har høy autoritet eller ikke, kan du bruke gratis verktøyet fra Ahrefs. Det vil hjelpe deg med en foreløpig verifisering av det aktuelle nettstedet.

Det andre problemet er temaet. Se etter nettsteder som er tematisk relatert til nettstedet ditt, slik at lenkeprofilen blir naturlig. Hvis du for eksempel har en reiseblogg og blir lenket til av nettsteder med industri tema, vil det ikke se bra ut i Googles øyne.

Den generelle tommelfingerregelen er at jo flere lenker fra domener med høy autoritet du har i nettstedsprofilen din, desto bedre er sjansene dine for å rangere høyt på Google-sidene. Og husk – én lenke av høy kvalitet er bedre enn 10 lenker av lav kvalitet.

Sjekk også trafikken din, ettersom lenking også har en markedsføringsmessig begrunnelse. Det er viktig å lede brukere til nettstedet ditt, så hvor mange besøkende du har, vil påvirke trafikken du får fra det.

Det er definitivt bedre å få færre lenker fra forskjellige domener enn flere fra et lite antall av dem. 100 eksterne lenker fra forskjellige nettsteder (hvis de er verifiserte, selvfølgelig) vil gi deg mye mer enn 1000 fra fem nettsteder.

En lenkeprofil er viktig for SEO, så ta vare på de ulike måtene å skaffe lenker på. Hvis bedriften din sponser et arrangement, kan du få svært verdifulle viderekoblinger. Det kan også lønne seg å gi intervjuer til bransje nettsteder eller lage innhold fra et ekspert perspektiv.

Ikke bare er kvaliteten på og antallet lenker viktig, men det er også svært verdifullt å sikre at nettadressene er strukturert på riktig måte. Du bør også sjekke fordelingen av eksterne lenker til de ulike undersidene på nettstedet ditt.

SEO – hvordan komme i gang?

Jo raskere du begynner å ta hånd om nettstedets SEO, desto raskere vil du se resultater. Det er selvfølgelig en god idé å benytte seg av SEO-rådgivning når du setter opp nettstedet ditt. Det er to veier å gå når det gjelder å iverksette tiltak for å forbedre nettstedets synlighet – å lære eller å få profesjonell hjelp. Den første veien er lang, krevende og krever stor bevissthet om de tiltakene som utføres (alvorlige feil kan gjøres) og tid. Fra et forretningsmessig synspunkt er det mye mer kostnadseffektivt å velge hjelp fra fagfolk som tar seg av SEO og håndterer andre aspekter på egen hånd, f.eks. utvidelse av selskapet, planlegging av utvidelse av produktsortimentet osv.

SEO-tips

Hvis du vil at nettstedet ditt skal være skikkelig SEO-optimalisert, må du ta vare på de viktigste elementene. Først og fremst bør du foreta en omfattende SEO-revisjon før du setter i gang. Da blir det enklere å planlegge SEO-strategien og sette opp et budsjett. På grunnlag av dette vil du kunne spre spesifikke tiltak i tide og ta vare på nettstedet på riktig måte – i riktig rekkefølge, f.eks. ved å begynne med å rette opp optimaliserings feil. I implementeringen må du kontinuerlig overvåke endringer i posisjon og (så langt det er mulig) verifisere hva de skyldes. Hold deg oppdatert på algoritme endringer og gjør endringer så snart som mulig for å tilpasse nettstedet til Googles krav. Ta også en titt på SEO-guiden fra Google – spesielt når du skal lære deg SEO.

Sørg for at den interne lenkingen er ryddig, at nettstedet er tydelig strukturert og at kategoriene er godt organisert. Ikke la noen sider mangle overskrifter for nøkkelfraser, og sørg for at innholdet er laget med tanke på SEO-strategier og retningslinjer. Innholdet må også være unikt. Ikke undervurder betydningen av en mobilversjon av nettstedet, og av nettstedets hastighet.

Dette er de viktigste SEO-tipsene å implementere, ettersom de spiller en svært viktig rolle. Utgangspunktet vil alltid være riktig teknisk optimalisering av nettstedet. Et nettsted med store feil vil ikke rangere høyt, selv om du sørger for ekstern lenking og innhold av høy kvalitet.

SEO-verktøy – hva skal jeg bruke til SEO?

SEO krever bruk av en rekke verktøy som ikke bare gjør det mulig å verifisere endringer i sidens posisjon, men som også tillater dypere diagnostikk. Det er derfor det er så viktig å bruke ulike verktøy for å sammenligne, kontrollere og trekke konklusjoner. Se hvilke som vil gjøre jobben din mye enklere.

Googles verktøy for SEO

Google stiller en rekke verktøy til rådighet for aktører. Med disse er det mulig å sjekke trafikk og posisjoner på nettstedet, men også å se demografien til brukerne eller verifisere hvilke enheter trafikken kommer fra.

Google Search Console

 

Dette er et absolutt must når det gjelder online-verktøy. Med Google Search Console kan du verifisere indeksering problemer, manuelle straffer og sende inn et kart over nettstedet ditt. I tillegg kan du se gjennomsnittlig posisjon, trafikk og opprinnelsesland. Google Search Console har mange nyttige funksjoner for SEO.

Google Analytics

 

Google Analytics brukes av SEO-spesialister, UX-spesialister og eksperter på nettmarkedsføring. Du kan bruke det til å verifisere et utall problemer som hjelper deg med å ta vare på SEO, men også samle inn data om hvordan du kan endre nettstedet ditt for å gjøre det mer nyttig. På denne måten kan du spore konverteringer, gjøre endringer og deretter verifisere hva som fungerer positivt for å øke konverteringene. I Google Analytics kan du sjekke: antall brukere, økter (og varighet), avvisninger, trafikkanaler (betalt/gratis) og mye mer. Du får også verdifull informasjon om målgruppen din (demografi, interesser, kjønn) og atferden deres (søkeord). Hvis du har en nettbutikk, vil data som viser hvor effektive produktene dine er, være spesielt viktige for deg.

Google Data Studio

 

Med dette verktøyet kan du lage rapporter. Alt du trenger å gjøre er å konfigurere rapporten godt, legge til trafikkilder (de kan være forskjellige, ikke bare fra Google, men fra Senuto, for eksempel), og du kan alltid raskt sjekke grafer om synlighet, konverteringer og mer. Du slipper å sjekke og klikke deg gjennom ulike verktøy – du kan selv lage en oppsummering av de viktigste dataene.

Google Tag Manager

 

GTM er nyttig for SEO, men også for betalt annonsering (Google, Facebook). Det hjelper deg med å legge til koder for å spore data uten å forstyrre koden på siden. GTM brukes også av UX-spesialister – hovedsakelig til å implementere varmekart.

Google Trends

 

Du vil kunne sjekke sesongmessig endringer til fraser og hva som for øyeblikket er mest populært i Googles nettleser. Dette gjør at du kan planlegge ikke bare SEO-aktivitetene dine, men også andre aktiviteter – for eksempel når du skal publisere innlegg om et bestemt emne på sosiale medier.

PageSpeed Insights

 

Sjekk hastigheten på nettstedet ditt for datamaskiner, men også for mobile enheter. Ved hjelp av PageSpeed Insights kan du finne ut hvor raskt nettstedet ditt lastes inn og hvilke muligheter for interaksjon som finnes. Du får mange viktige tips for å øke hastigheten på nettstedet ditt. Du kan også sjekke konkurrentene dine med dette verktøyet.

Eksterne SEO-verktøy

Blant de viktigste som fagfolk bruker hver dag, er: Ahrefs, Senuto, Semstorm. Alle disse verktøyene lar deg sjekke synlighet, sammenligne deg med konkurrentene dine, verifisere lenker og mye mer. De er forskjellige når det gjelder navigasjon, men også når det gjelder individuelle funksjoner og begrensninger, som noen ganger er pakke-avhengige. Hvis du akkurat har begynt med SEO, bør du velge én av dem, så kan du investere i flere senere. Test alle verktøyene først og se hva som passer best for deg. De beste verktøyene er de som lar deg teste flere funksjoner samtidig – for eksempel ble Senuto 22. mars 2022 utvidet med Content Planer, som også støtter oppretting av innhold for SEO. Andre verktøy som lar deg lage innhold, er Contadu og Surfer SEO.

Plug-ins for CMS-systemer er også nyttige verktøy. De gjør det mulig å opprette viderekoblinger, men også å optimalisere spesifikke sider. SEO-spesialister bruker også crawlere, Answer the Public, Moz og mange andre verktøy.

Black Hat SEO og White Hat SEO

Når du utfører SEO-aktiviteter, anbefales det å følge prinsippene for White Hat SEO, dvs. metoder som Google anser som gode. Black Hat SEO, dvs. uautoriserte aktiviteter, bør unngås. Det kan gi noen fordeler i begynnelsen, men på et eller annet tidspunkt vil de bli oppdaget av Googles roboter. Det kan føre til at nettstedet ditt faller kraftig i søkeresultatene eller til og med forsvinner fra indekseringen. Så ikke baser SEO-arbeidet ditt på kopiering av innhold eller juks med Googles algoritmer. Alvorlige overtredelser er for eksempel å skjule innhold. Uetisk praksis blir ofte straffet av Google, og det er kostbart og tidkrevende å rette opp i en slik situasjon, og i noen tilfeller er det mer lønnsomt å opprette et nytt nettsted.

SEO alene eller med hjelp?

Hvorvidt du skal velge å gjøre SEO selv eller velge hjelp fra spesialister, avhenger av en rekke forhold. Hvis du har en nettbasert virksomhet og er opptatt av å optimalisere den for å øke fortjenesten, er det ingen god idé å gjøre SEO selv. Det er flere grunner til dette – en SEO-spesialist vet med en gang hva som skal til for å forbedre nettstedets synlighet. Han eller hun utarbeider en SEO-strategi og utfører optimalisering i henhold til søkemotorens gjeldende krav, nettstedets egenskaper og intensjonen til brukerne som søker etter produktene eller tjenestene dine. Det er ikke verdt å lære seg SEO på et nettsted som skal være lønnsomt.

For det første vil SEO ta lang tid. I tillegg vil du sannsynligvis ikke legge merke til optimalisering feil, som må rettes så snart som mulig, for uten dem vil det være umulig å oppnå høye posisjoner. Underveis i prosessen kan du komme til å gjøre dårlige optimalisering endringer som det vil være dyrt å rette opp i. Velg et godt byrå for SEO for virksomheten din. Du kan imidlertid lære deg SEO på egen hånd for et nettsted som ikke har noen forretningsmessig relevans for deg. Alt du trenger å gjøre, er å kjøpe et domene og optimalisere det trinn for trinn etter hvert som du får mer og mer kunnskap. Da vil du lære mest mulig, observere endringene – deres virkninger og årsaker – og dermed lære deg SEO uten at det går ut over virksomheten din.

En av de beste løsningene er å velge et SEO-byrå som består av mange ulike spesialister. På denne måten kan du være sikker på at nettstedet ditt blir tatt hånd om på en helhetlig måte. Tekstforfattere skriver innhold i henhold til retningslinjene fra SEO-avdelingen. Spesialistene kommuniserer med hverandre om den beste strategien for nettstedet ditt. Dette sikrer at de beste løsningene blir valgt. Det brukes egnede analyseverktøy, og en utvikler gjør endringer på nettstedet som krever mer avanserte kunnskaper om for eksempel kode. Å velge et byrå innebærer derfor et samarbeid mellom mange spesialister med lang erfaring. Det er imidlertid viktig å finne et selskap som er verdt å stole på.

Effektivitet i SEO

Profesjonell SEO er mye mer effektivt enn SEO på egen hånd. Målet er å slå konkurrentene og oppnå topplasseringer for fraser som gir forretningsmessig mening – det vil si tiltrekke seg trafikk, men også potensielle kunder. Noen ganger ser det på overflaten ut til at synligheten til et nettsted synker fordi det har færre fraser i TOPP 50, men det betyr ikke alltid at plasseringen er feil. En SEO-spesialist analyserer frasene og kan ut fra dette avgjøre hvilke fraser som ikke er relevante. Ofte har nettsteder posisjoner for fraser som ikke har noe med virksomheten å gjøre. En nedgang i antall fraser kan derfor ha sammenheng med at nettstedet ikke lenger er synlig for søkeord som ikke er gunstige. En klinikk for estetisk medisin kan for eksempel posisjonere seg på fraser som «ansikt», «øyne» eller «lepper». Er dette forretningsmessig fornuftig? Nei, for potensielle kunder skriver ikke inn slike fraser i en søkemotor når de ønsker å benytte seg av tjenestene til et slikt selskap. I stedet bruker de navnene på behandlingene eller effektene de ønsker å oppnå, for eksempel «leppeforstørrelse» eller «rynkefjerning». En god SEO-spesialist vil fokusere på å forbedre synligheten på søkeord som tiltrekker seg kunder. Som et resultat kan fraser som er helt ulønnsomme, i begynnelsen falle ut av TOPP 50 eller TOPP 20, mens søkeord som er relevante for selskapet, gradvis vil dukke opp i høye posisjoner. Dermed vil en ren analyse av antall søkeord ikke være verdifull uten å sjekke hvilke som er i topplasseringene.

SEO er en flerstegs aktivitet som er skreddersydd for virksomheten, rettet mot en bestemt målgruppe og samtidig basert på den mest gunstige strategien. Noen ganger er det så mange optimaliserings feil på en side at det blir umulig å vinne posisjoner raskt – da må man først gjøre endringer som består av teknisk SEO for deretter å kunne jobbe effektivt med frasenes posisjon. Det kan derfor ta ulik tid før SEO-resultatene vises, men kunden skal alltid vite hva som skjer på nettstedet og hva som er årsaken til effektiviteten.

SEO som grunnlag for markedsføringsaktiviteter

Du vet allerede hva SEO er. I nettverdenen er SEO uten tvil hjørnesteinen i all markedsføring. Strategien er nyttig for nettbutikker, små og store aktører, blogger, portaler og alle nettsteder som ønsker å tiltrekke seg brukere. Effekten av SEO er langsiktig, så det lønner seg å smøre seg med litt tålmodighet når man posisjonerer seg. Selv om de aller fleste brukere i Norge bruker Googles søkemotor, er det et lite antall internettbrukere som søker på tjenester som Bing eller Yahoo. Vanligvis vil et nettsted som er riktig optimalisert, også oppnå en høy posisjon i disse søkemotorene. Manglende SEO gjør en nettside så godt som usynlig på nettet. Det er derfor SEO er så viktig og bør danne grunnlaget for bedriftens markedsføringsarbeid.

Hva skal jeg kombinere SEO med?

Når du svarer på spørsmålet om hva SEO er, bør det nevnes at denne strategien kan kombineres med ulike former for markedsføring på nettet. En populær løsning er å kombinere SEO med betalte Google-annonser. En slik kombinasjon kalles SEM (Search Engine Marketing). Dette er aktiviteter som gjør det mulig for et nettsted å tiltrekke seg brukere via en søkemotor – både fra organiske og betalte resultater.

SXO er også en innovativ strategi. Det er en kombinasjon av SEO og UX-design. Resultatet er at nettstedet blir synlig i søkemotorene, og at brukeropplevelsen er praktisk og gjør et positivt inntrykk på samfunnet. Nettsteder med SXO kan forvente en mye høyere konverteringsfrekvens og bedre synlighet på nettet. Det er for øvrig verdt å nevne at SEO og UX utfyller hverandre – det er derfor denne strategien er så effektiv og også har fått stor anerkjennelse blant gründere som har egne nettsider.

SEO – når skal du bestemme deg?

Noen selskaper implementerer SEO i det øyeblikket de ser at konkurrentene tjener stort på disse aktivitetene. Er det for sent? Ikke så lenge du har et stort nok budsjett til å investere i SEO. Hvorfor er kostnadene for SEO noen ganger så høye? Hvis du er opptatt av nettstedets synlighet og ikke har optimalisert det for SEO før nå, har du mye å ta igjen. Først og fremst må du rette feil, optimalisere nettstedet for Googles krav til søkemotorer, implementere teknisk SEO, fylle nettstedet med innhold med relevante søkeordfraser og ta vare på verdifulle lenker. Jo mindre budsjett du har, desto mindre kan du gjøre hver måned, og da kommer effekten senere.

Konkurrentene som topper søkeresultatene, har investert i SEO i månedsvis og noen ganger til og med i årevis, så for å komme dem i forkjøpet kreves det enten svært lang tid med et standardbudsjett eller et stort budsjett og litt tålmodighet. Å investere mye penger vil selvfølgelig ikke gi resultater i ekspressfart – Google trenger også tid til å indeksere sider og verifisere endringer for å forbedre nettstedets posisjon. Noen SEO-aktiviteter må dessuten gjøres i en bestemt rekkefølge, og det er ikke mulig å gjøre alt på én gang. Et mindre budsjett vil imidlertid alltid være forbundet med langsommere lenkebygging, innholdsutvikling og tekniske endringer og optimaliseringer. Så når er det beste tidspunktet å bestemme seg for SEO? Så snart som mulig! Helst allerede før nettstedet opprettes, slik at du kan velge et egnet CMS som er enkelt å plassere, og strukturere nettstedet slik at det har størst mulig SEO-potensial. Valget av domene i seg selv er heller ikke uvesentlig, ettersom dets historie er viktig.

SEO er svaret på dine shoppingbehov

Det er ingen hemmelighet at de fleste forbrukere bruker Google til å finne produkter og tjenester. Kart brukes også i økende grad. SEO er en måte å drive markedsføring på nettet på som gjør det mulig å henvende seg direkte til personer som er interessert i bestemte ting. Med SEO blir nettstedet ditt vist for personer som skriver inn spesifikke fraser og dermed befinner seg på et trinn i salgstrakten. Det er derfor SEO er så økonomisk fordelaktig, fordi tilbudet ditt ikke går til alle, men til dem som vil ha det du selger. SEO er derfor i stor grad innrettet mot forbrukernes behov, og retter seg mot potensielle kunder, ikke alle. Denne typen markedsføring er ikke påtrengende, og den gir mange fordeler. Alt fra økt salg til forbedret merkevare image.

Riktig søkemotoroptimalisering vil tiltrekke seg folk til nettstedet ditt som søker etter det du tilbyr. Valg av søkefraser er viktig. Det vil ikke være vanskelig å markedsføre nettstedet ditt for mange nøkkelfraser som ingen søker etter. SEO kan derfor ikke eksistere isolert fra forretningsmålene dine.

Hvordan finner du et SEO-byrå?

SEO er ikke en strategi som en enkeltperson kan gjennomføre alene. Omfattende SEO krever omfattende kunnskap og spesialiserte verktøy. Derfor er det en fordel å få hjelp av profesjonelle. Hvilket SEO-byrå bør du velge? Helst et som har en helhetlig tilnærming til kundene sine. Posisjonering bør suppleres med Google Ads og UX-design. Dette vil gi deg et forsprang på konkurrentene, uansett hvilken bransje du befinner deg i. Husk at et solid byrå har et bredt spekter av kvalifiserte spesialister innen SEO, UX, Google Ads, innholdsmarkedsføring og webdesign. Nettstedet ditt vil derfor være i gode hender!

Det er ikke lett å velge et SEO-byrå, for du må stole på selskapet og la det jobbe i minst noen måneder for å se de første resultatene. Derfor er det verdt å verifisere noen få punkter. Det er ikke tilrådelig å signere en kontrakt med selskaper som er nye – unntaket er selskaper som ikke har en lang historie, men som ansetter eksperter som har vært i bransjen i mange år. Sjekk også om SEO-byrået skryter av sine ansatte – hvis de gjør det, vet du at kompetansen er høy. Sjekk også hvilke posisjoner nettstedet til selskapet du planlegger å inngå kontrakt med, har. Det er vanskeligst å posisjonere seg i SEO-bransjen, så blant de beste søkeresultatene finner du byråer som kan SEO.

Når du har signert en kontrakt, må du ikke forvente resultater dagen etter – fagfolkene vil jobbe effektivt og gradvis forbedre synligheten til nettstedet ditt. Hvor lang tid SEO tar, avhenger blant annet av hvilken tilstand nettstedet ditt er i, hva budsjettet ditt er og hva konkurrentene dine gjør.

SEO hos Adcomer – hvordan fungerer samarbeidet?

Hvis du er på utkikk etter et SEO-byrå som kan posisjonere nettstedet ditt på en profesjonell måte – ta kontakt med oss! Adcomer har et team av spesialister som vil øke synligheten, trafikken og konverteringen. Vi signerer en kontrakt etter en innledende analyse av nettstedet ditt og fastsetter et budsjett og omfanget av aktivitetene. I begynnelsen av samarbeidet ønsker vi å vite nøyaktig hvilke behov kundene våre har, så etter kontraktsinngåelsen ber vi deg om å fylle ut et sammendrag – slik at vi kan bli kjent med målene dine, konkurrentene og planene dine. Takket være dette kan vi utarbeide en SEO-strategi som gjør at bedriften din utvikler seg i den retningen du ønsker. Vi analyserer all informasjonen og gjennomfører en grundig revisjon av nettstedet. Dette omfatter en omfattende gjennomgang av nettstedet, og gjør det mulig for oss å finne kritiske feil som må rettes opp fra starten av. Samtidig gjør det SEO-veilederen i stand til å planlegge etterfølgende tiltak og rekkefølgen på disse – slik at SEO blir så effektiv som mulig og basert på en individuell strategi. Gjennomgangen viser nettstedets fordeler og ulemper, og etter at feilene som ble oppdaget under gjennomgangen er rettet, bestemmes de neste optimalisering trinnene.

Spesialister samarbeider og legger planer – også basert på en analyse av konkurrentene (synlighet, aktiviteter). Våre tekstforfattere lager SEO-tekster for nettstedet ditt som også samsvarer med nettstedets forretningsprofil. Samtidig er de perfekt optimalisert for SEO. Vi tar oss av optimalisering av overskrifter, metabeskrivelser, intern og ekstern lenking, omdirigeringer og alle SEO-spørsmål som nettstedet ditt krever. Vi følger kontinuerlig med på endringer i posisjoner, Googles algoritmer og konkurrentenes handlinger, og tilpasser oss disse signalene fortløpende. Etter hvert vil du se forbedrede posisjoner, nye fraser i søkeresultatene og økt trafikk. Vi tar også hånd om Google Ads og UX på nettstedet ditt! Du får også en mentor som du alltid kan henvende deg til med spørsmål. Hans eller hennes jobb er å forklare deg ting, snakke med deg om strategi og tiltakene du iverksetter.

Hvis du vil vite mer om hvordan vi øker synligheten på nettstedet ditt og hva vi kan tilby deg – Ta kontakt med oss i dag og beskriv din virksomhet og deres behov så godt som mulig.

Legg til en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Forfatter

Bestill tid for en gratis konsultasjon

First name(Required)

Vi trenger din kontaktinformasjon for å kunne ta kontakt med deg. Les våre
personvernregler for å finne ut mer om hvordan vi behandler personopplysningene dine og hvilke rettigheter du har.

Checkbox(Required)