Hvor mye koster det å lage en nettside? Finn ut eksempler på priser i 2024

19.2.2025

Hvor mye koster det å lage en nettside? Finn ut eksempler på priser i 2024
Svaret på spørsmålet «hvor mye koster en nettside» vil være at det kommer an på. Du kan bruke et enormt budsjett på nettstedet ditt, og du kan få ditt eget nettsted til en ekstremt god pris. Den endelige prisen for å bygge et nettsted består av ulike faktorer, men kunden får vanligvis en «prisklasse» og vet ikke hva tjenesten faktisk inkluderer og hva den endelige summen avhenger av. Og ingen har lyst til å begi seg ut i ukjent terreng uten kart eller GPS (i vårt tilfelle – kostnadsoverslag). Særlig ikke hvis retningen er din egen nettbaserte virksomhet.

I denne artikkelen vil du finne ut hva det vil koste å bygge nettsider i 2024, og hvorfor et bestemt type nettsted er dyrere eller billigere.

Hvilken pris er vanligst i kontrakter om bygging av nettsteder?

Hvis du ser på de ulike tilbudene om webutvikling på internett, ligger den vanligste prisklassen mellom kr 15 000 netto og kr 65 000 netto. Denne satsen bør holde seg i 2024. Husk imidlertid at vi snakker om en standard nettside for en liten eller mellomstor bedrift, bestående av flere sider.

Prisen for å lage en nettbutikk er allerede en kostnad på mer enn kr 72 000 netto, fordi det er en mye mer forseggjort formel.

Hva står SEO for?

 

Kontaktskjemaer er et viktig element på nettsteder i kunstbransjen i dag.

Hva avhenger prisen på et nettsted av? Hva påvirker den endelige prisen?

Et nettsted er på sett og vis et kunstverk. Det er mange elementer som inngår i utformingen, og ikke alle er like lette å forutse for oppdragsgiveren.

Den mest åpenbare faktoren er omfanget.

Det er enkelt å anta at jo mer komplekst designet er og jo flere elementer som skal utarbeides, desto høyere er prisen. Jo mer «oversvømt» av bilder, spesifikasjoner, videoer og selve innholdet, jo mer arbeid må den som lager nettstedet gjøre med det.

Et nettsted kan ha ulike tilleggsfunksjoner. Prisen avhenger av hvor mange og hvor tidkrevende det er å implementere dem. De dyreste elementene er de som krever personlig tilpasning for brukeren.

Eksempel: Du ønsker å lansere en nettbutikk der du i tillegg til de vanlige alternativene av typen «Legg i handlekurv» for eksempel kan legge inn bud på utvalgte produkter. Alle slike ikke-standardiserte funksjoner øker den endelige prisen for nettstedet, ettersom det krever flere timer for utvikleren å utvikle og implementere dem.

Et annet element som påvirker prisen, er hvilken type nettsted det er snakk om.

En tommelfingerregel er at One Page-prosjekter (basert på en struktur med én side) er billigere enn bedriftsnettsider med flere undersider og et titalls faner. En programmerer er i stand til å fullføre et prosjekt basert på et slikt opplegg raskere, og dette gir seg utslag i arbeidstimer.

Når bør du velge en One Page?

One Page er et populært format som brukes til å markedsføre for eksempel arrangementer (konferanser, messer) eller et produkt eller en tjeneste (hvis bedriftens profil dreier seg om ett enkelt tema). En One Page har mange fordeler, men er ikke ideell for alle – ta en titt på vår guide om One Page-nettsteder for å se om dette er løsningen for deg.

Grafisk design er en viktig del av tilbudet.

Hvis du velger en av de tilgjengelige malene i konsultasjonsfasen, kan du forvente en lavere pris for tjenesten. Hvis du vil at en spesialist eller frilans webutvikler skal lage en ny mal kun for deg, blir det dyrere.

Dette er fordi det da også vil være en grafisk designer involvert i prosessen med å lage nettstedet, som vil designe hele oppsettet i henhold til UX/UI-prinsippene. Først i neste trinn vil programmereren kode designet, noe som vil resultere i et funksjonelt, estetisk tiltalende og brukertilpasset nettsted.

Nettstedets individuelle design er et element som påvirker den høyere prisen.

Husk at enhver design tilpasning av utseendet (vi snakker om utforming av menyer, knapper eller tekster) gjør at prisen for å bygge et nettsted øker.

Prisen vil også avhenge av entreprenørenes ønsker og erfaring.

Et stort byrå med mange prosjekter i ulike bransjer vil vanligvis være dyrere. Fordelen er til gjengjeld at de er fleksible og villige til å imøtekomme nesten alle behov. Frilansere er billigere, men du må regne med lengre ledetider eller at de nekter å gjennomføre et prosjekt hvis det viser seg å være for komplisert.

Kan man få et nettsted gratis? 

«En gratis nettside» høres attraktivt ut, men det ligger en felle i dette som kan påvirke bedriftens image.

Opprettelsen av en nettside er en tjeneste, så det er verdt å analysere hva som inngår i helheten. Det er nemlig misvisende å si at hele jobben bare handler om å lage nettstedet. Det handler også om å gi garantier, konsultasjoner, forpliktelser til å gjøre forbedringer og mange andre aspekter som er nødvendige for at nettvirksomheten din skal se profesjonell ut. Ved å bruke en «gratis» tjeneste kan du ikke tvinge leverandøren til å oppdatere, endre innhold eller gjøre endringer på nettstedet. For ikke å snakke om å rette eventuelle feil.

Gratis betyr også at du til syvende og sist ikke vet hva du får. Viktigere (i tider med RODO er det til og med grunnleggende) er at du ikke vet hvor dataene (filene) oppbevares.

Hvordan gjøre en nettside billigere?

Vil du ha en nettside til en lavere kostnad? Da finnes det spesialverktøy som hjelper deg med dette, der du kan bygge en enkel og estetisk attraktiv nettside ved hjelp av ferdige maler og alternativer. Et av disse er Website Builder.

De eneste kostnadene du vil pådra deg i dette tilfellet er kjøp av verktøyet og tiden du bruker på å lage det. Hvis du verdsetter selvstendighet, vil kostnadene ved å lage nettstedet ditt bli betydelig redusert. Dette er en vanlig løsning som har sine utvilsomme fordeler. Men i likhet med One Page-formatet er det ikke en løsning for alle brukere.

Med sidebyggere kan du bygge en enkel side i form av et moderne visittkort.

Type nettsider og priser

Prisklassene for ulike typer nettsteder er noen ganger brede, noe som betyr at du må gå fra en tilsynelatende billig løsning til et høyere pristak. Dette er ofte et resultat av at man legger til flere elementer og mer funksjonalitet.

Hvor mye koster ulike typer nettsteder i 2024?

  • One Page – eller én side. Det er et enkelt nettsted uten flere undersider. Det navigeres nedover. Prisen for implementering varierer fra kr 4 000 netto til kr 10 000 netto.
  • Landing Page – Dette er en side som vanligvis er beregnet for reklame- og markedsføringsaktiviteter. Du får vanligvis tilgang til den ved å klikke på en lenke eller et banner. Formålet med landingssiden er vanligvis å skaffe data, kontakter eller salg. Prisen varierer mellom kr3 800 netto og kr 8 300 netto.
  • Visittkort på nettet – en enkel nettside på én side, gjerne for en enkeltperson eller et lite selskap. Inneholder grunnleggende informasjon om produkter, tilbud og bedriften. Det har et kontaktskjema, lenker til sosiale medier og et Google-kart. Prisen for å lage et visittkort nettsted varierer fra kr 5 000 netto til 15 000 netto.

 

BE OM DIN EGEN NETTSIDE

 

  • Bedriftsside – et mer eller mindre omfattende (opptil 15 sider) nettsted som presenterer bedriften og dens tilbud i detalj. I tillegg til kontaktskjema, lenker til sosiale medier og Google maps kan den for eksempel inneholde et bilde- eller videogalleri og en produktkatalog. Den kan kontinuerlig oppdateres og utvides etter behov. Hvis du vurderer å bestille en slik nettside, bør du ha et budsjett på mellom kr 15 000 netto og kr 35 000 netto.
  • Blogg – kan være en del av et nettsted eller eksistere alene. Det viktigste elementet som må være på plass, er kategorisering og tagging av de enkelte artiklene. Dette gjør det enkelt for brukeren å navigere og finne nyttig innhold. Mange blogger har i tillegg en kobling til kontoer/profiler på sosiale medier, slik at nye artikler også vises som innlegg på for eksempel Facebook. Prisen for å opprette en blogg varierer fra kr 8 500 netto til kr 25 000 netto.

 

En blogg er et tilleggselement som kan inngå i en nettsideoppgave.

 

  • Nettbutikk – dette er den grunnleggende løsningen hvis vi ønsker å selge produktene våre på nettet. Nettstedet bør inneholde en oversiktlig produktkatalog inndelt i kategorier og underkategorier. En viktig funksjonalitet er synkronisering og samarbeid med e-betaling, slik at kunden umiddelbart kan betale for kjøpet. Kostnaden for å opprette en liten nettbutikk varierer fra kr 15 500 netto til kr 35 000 netto.
  • Nettsted med produktkatalog – i motsetning til nettbutikken har katalogen vanligvis ikke kjøpsopsjon og konfigurasjon med elektronisk betaling. Formålet er å gjøre kunden kjent med selskapets tilbud. Bestillingen skjer via et omfattende kontaktskjema. Prisen for en nettside med produktkatalog ligger mellom kr 10 000 netto og kr 25 000 netto.

 

Nettbutikk-malen krever at visningen er skreddersydd til bransje og produkttyper.

 

  • Nettportal – åpner du en lokal nettside? Du må forberede deg på en større kostnad for å tilpasse nettstedet til moderne krav fra blant annet Googles posisjonering algoritmer. Kostnadene i dette tilfellet kan virkelig variere, men som oftest vil du støte på et tilbud på mellom kr 40 500 netto og kr 90 000 netto.

 

Hva kreves for å vedlikeholde et nettsted?

Det er ikke bare det å opprette et nettsted som koster penger. Du må vedlikeholde filer og data et sted. Derfor trenger du tre andre grunnleggende elementer for å få nettstedet ditt til å fungere:

  • Hosting – plass til filer og e-post på nettstedet.
  • En nettadresse (domene) – kundene må tross alt vite hva de skal skrive inn på Google for å finne deg.
  • SSL-sertifikat – symboliseres av et hengelåsikon og sikrer brukerens tilkobling og dataene som overføres til serveren.

 

Prisen på hosting varierer fra kr 300 netto til kr 1 000 netto per år, avhengig av diskplass og parametere som påvirker hastigheten. Hvis du for eksempel vil drive en nettbutikk, må du ikke spare på kvaliteten på tjenesten og ytelsen. For mange bransjer er hastigheten på nettsteder avgjørende.

Prisen på domener varierer fra kr 150 netto til kr 300 netto per år. Når du registrerer deg, kan du stole på et lavt kampanje beløp. Domener registreres (se hvordan du registrerer ditt første domene) og fornyes deretter.

Prisen for et kommersielt SSL-sertifikat ligger på rundt kr 2 000 pund netto per år. Dette er standard i dag, spesielt hvis du selger på nettet.

Vil du ikke at nettstedet ditt skal vise en slik melding? Sørg for at du har et SSL-sertifikat.

Prisene som er oppgitt er for årlige avgifter. De er vanligvis kampanjepriser i løpet av den første abonnementsperioden.

Husk at hosting, domene og SSL-sertifikat er tjenester som utfyller hverandre. Kombinasjonen av dem gir best effekt. Med hosting er du sikker på at nettstedet ditt fungerer. Et domene garanterer en unik adresse for nettstedet i nettleseren, og et SSL-sertifikat beskytter dataene som kundene sender inn i skjemaer, og fjerner advarselen om «usikkert nettsted» fra nettleseren. Hvis du deaktiverer noen av disse tjenestene, vil virksomheten din rett og slett ikke fungere som den skal.

Hvilke tilleggstjenester kan være tilgjengelige når du bygger et nettsted?

Når man utvikler et nettsted, bør et profesjonelt selskap skille seg ut ved å tilby et bredt spekter av tilleggstjenester. Listen kan variere fra leverandør til leverandør (og er vanligvis basert på leverandørens erfarings- og kompetansenivå).

Følgende oversikt inneholder de vanligste varene i prislistene med en veiledende (gjennomsnittlig) pris:

  • SSL-sertifikat installasjon – kr 300 netto.
  • Lage sikkerhetskopier – kr 2 500 netto.
  • Opprette en ekstra underside – kr 1 500 netto.
  • Legge til et Google-kart – kr 450 netto.
  • Legge til et kontaktskjema – kr 1 200 netto.
  • Implementering av en blogg på det nåværende nettstedet – kr 2 500 netto.
  • Konfigurering av e-betalingssystemet – kr 2 500 netto.
  • Legge til produkter i nettbutikken (ca. 10 varer) – kr 3 000 netto.
  • Oppdatering av CMS, f.eks. WordPress eller Joomla – kr 1 250 netto.
  • Gjenoppretting av tilgangsdata til administrasjonspanelet – kr 1 100 netto.
  • Reparasjon av driftsfeil, f.eks. meldinger 404, 500 osv. – fra kr 2 500 netto.
  • Fjerning av virus fra nettstedet – kr 3 500 netto.

 

Noen funksjoner kan være nødvendige for at alle typer nettsteder skal fungere skikkelig, mens andre kan fungere godt for et bestemt type nettsted.

Eksempel: Nettstedet ditt skal være rettet mot direktesalg, da vil prosjektet være en liten nettbutikk. Utvikleren bør angi hvilke tilleggsfunksjoner som må inkluderes på nettstedet (SSL-sertifikat, e-betaling) og hvilke som kan forbedre nettstedet og hjelpe deg med å nå forretningsmålene dine, f.eks. funksjoner som foreslår andre produkter i handlekurven eller et skjema for nyhetsbrev med kampanjer.

Hvordan velger jeg en leverandør av nettsider?

For å gjøre et godt valg av byrå til ditt eget nettsted, er det verdt å se på de oppdragene de allerede har utført. Spesielt de nyeste. Ved første øyekast kan vi se om byrået er «up to date» og om nettstedene de har laget har løsninger som er standard i dag. En omfattende portefølje av utførte tjenester gir større sikkerhet for at byrået vil gjennomføre prosjektet i henhold til forventningene, samt tilby ettersalgsservice.

Hvis pris er det viktigste kriteriet og nettstedet vårt ikke blir komplisert, kan frilanseren vinne. Det er imidlertid verdt å huske på at dette mest sannsynlig betyr at vi får selve nettstedet – uten garantier eller tilleggstjenester. Et alternativ som gir dem er en nettsidebygger fra et anerkjent merke.

Oppsummering: 

Prisen på et nettsideprosjekt er et produkt av flere faktorer. Blant disse er:

  • Utvalg av materiale (mengde innhold, bilder, videoer).
  • Type nettsted (én side, standard nettsted, e-handel).
  • Ikke-standardiserte funksjoner (f.eks. auksjonsportal, kundepanel med individuelle data etter innlogging).

 

Før du signerer kontrakten for opprettelsen av nettstedet, bør du i det minste utarbeide en foreløpig visjon om hva du ønsker å ha på det. Dette vil gjøre det mulig for webutvikleren å estimere ikke bare kostnadene, men også foreslå ytterligere elementer som vil forbedre nettstedet og hjelpe deg med å nå forretningsmålene dine.

Skreddersydd design – hvis du har en idé som går ut over standard prosedyrene for å bygge bedriftsnettsider, må du regne med en høyere pris, for eksempel fordi det er nødvendig å inkludere en grafisk designer i arbeidet.

Har du lyst på din egen nettside, men vil helst vite alle kostnadene på forhånd? Det får du vite i løpet av en uforpliktende samtale med en spesialist fra Adcomer.com. Vi vil i løpet av samtalen vår ta deg gjennom hele reisen i forhold til dine behov, og deretter gi det et estimat slik at du kan sette opp et eget budsjett for prosjektet med oss!

Legg til en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Forfatter

Bestill tid for en gratis konsultasjon

First name(Required)

Vi trenger din kontaktinformasjon for å kunne ta kontakt med deg. Les våre
personvernregler for å finne ut mer om hvordan vi behandler personopplysningene dine og hvilke rettigheter du har.

Checkbox(Required)